-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Ar jus kamuoja stresas?

Neilas Shahas, ką tik lietuviškai išleistos knygos „10 žingsnių įveikti stresą“ (iš anglų k. vertė Jurga Grunskienė, išleido „Tyto alba“) autorius, – Streso valdymo draugijos įkūrėjas ir vadovas, vienas didžiausių streso valdymo ir geros savijautos autoritetų Jungtinėje Karalystėje. Jis konsultuoja ir skaito paskaitas įvairiose šalyse.
Neilas Shahas
Neilas Shahas / Leidyklos nuotr.

Knyga „10 žingsnių įveikti stresą“ padės išmokti valdyti stresą, jį atpažinti ir pakeisti savo elgseną, suteiks stiprybės ir žinių. Knygoje pristatoma dešimties žingsnių programa, pateikiama informacijos apie stresą, praktinių patarimų, kaip keisti mitybą, poilsį, gyvenimo būdą, taip pat įvairių metodų, kuriuos įvaldę vėl galėsite kontroliuoti savo gyvenimą. Didžioji dalis knygoje pateikiamos informacijos paremta asmenine autoriaus patirtimi. 

Neilas Shahas atskleidžia slaptus ženklus, pranešančius, kad esate užvaldyti streso, ir paaiškina, kaip su juo kovoti.

Įtempti raumenys?

Simptomai: Jūsų raumenys įtempti, lyg juos būtų kas surakinęs, ir šis pojūtis nepraeina ilgiau kaip savaitę.

Priežastis: Kai patiriame stresą, raumenys įsitempia ruošdamiesi atakai. Tai instinktyvi reakcija – mūsų organizmas išskiria adrenaliną ir streso hormoną kortizolį – taip pasirengia kovoti. Deja, šiais laikais, patirdami stresą, mes nekovojame dėl išlikimo (kad ir kaip kartais norėtume sudaužyti savo kompiuterį ar skelti antausį bosui!) ir nesudeginame gautos energijos, todėl raumenys lieka įtempti. 

Kaip su tuo kovoti: Geriausias būdas atpalaiduoti raumenis – padaryti keletą tempimo ir kvėpavimo pratimų. Atsiremkite nugara į kėdės atkaltę, kojas nuleiskite, kad jos tvirtai remtųsi į grindis, rankas atpalaiduokite. Tada giliai įkvėpkite, pakelkite pečius, kad jie atsidurtų ausų lygyje, ir kelioms sekundėms sulaikykite kvėpavimą, tada lėtai iškvėpkite ir nuleiskite pečius.

Leidyklos „Tyto alba“ nuotr./Knygos viršelis
Leidyklos „Tyto alba“ nuotr./Knygos viršelis

Jaučiate nuovargį?

Simptomai: Naktį miegate 7-8 valandas, bet rytais keltis sunku, jaučiatės apsnūdęs.

Priežastis: Gera savijauta pabudus ne visada priklauso nuo laiko, kurį skiriate miegui. Svarbu ne kiek miegate, o ar giliai ir gerai miegate. Jei eidami miegoti galvojate apie problemas, sukeliančias jums stresą, pasąmonė ir toliau aktyviai bandys jas spręsti ir nepasieksite gilaus miego fazės.

Kaip su tuo kovoti: Likus kelioms valandoms iki miego, venkite intensyvios mankštos, nevartokite stimuliuojančių medžiagų, tokių kaip cukrus, šokoladas, kofeinas, alkoholis ar nikotinas. Susirašykite viską, kas jums sukelia stresą, nusistatykite prioritetus ir spręskite tas problemas rytoj, o ne tada, kai laikas miegoti! Likus kelioms valandoms iki miego, išjunkite televizorių – dauguma žmonių mano, kad televizija padeda jiems užmigti, bet iš tiesų ji verčia jūsų smegenis įtemptai dirbti ir neleidžia joms pailsėti.
 
Dingo lytinis potraukis?

Simptomai: Jūsų partnerė (partneris) vylingai vaikšto aplink, vilkėdama(-s) seksualiais apatiniais, o jums tai nė motais...

Priežastis: Kai patiriame stresą, mūsų organizmas, nelyginant „Žvaigždžių kelio“ erdvėlaivis „Enterprise“, visą energiją nukreipia į svarbiausias, išlikimą užtikrinančias sistemas, ir laikinai išjungia sistemas, kurios išlikimui nebūtinos. Deja, mūsų lytinis potraukis nėra gyvybiškai svarbi funkcija...

Kaip su tuo kovoti: Seksas gali būti puikus būdas sumažinti stresą. Ironiška, bet dauguma streso kamuojamų žmonių apskritai praranda lytinį potraukį. Vakare pasikalbėkite su partneriu prie vyno taurės, aptarkite dienos įvykius. Pajusite gilesnį tarpusavio ryšį ir, tikėtina, kad jus apims romantiški jausmai. Daugiau dėmesio skirkite ne pačiam lytiniam aktui, o preliudijai – neskubėdami tyrinėkite vienas kito kūną. Bučiniai ir glamonės gali vėl sužadinti išblėsusią aistrą.

Sunku susikaupti?

Simptomai: Niekaip nepavyksta sutelkti dėmesio netgi žiūrint mėgstamą laidą, ką jau kalbėti apie darbą...

Priežastis: Patyręs stresą organizmas ima veikti „kovok arba bėk“ režimu, o tuo metu mūsų smegenys pajėgios priimti tik gyvybiškai svarbius sprendimus – aukščiausia smegenų funkcija, atsakinga už kūrybinį mąstymą, tiesiog išjungiama.

Kaip su tuo kovoti: Egzistuoja keletas būdų, padedančių susikaupti, vienas jų – pakaitinis kvėpavimas šnervėmis. Užspauskite pirštu vieną šnervę ir iškvėpkite pro kitą. Kairės rankos nykščiu užspauskite dešinę šnervę ir skaičiuodami iki keturių pro kairę šnervę įkvėpkite. Paleiskite dešinę šnervę, kairės rankos bevardžiu pirštu švelniai užspauskite kairę šnervę ir palaikykite, kol suskaičiuosite iki šešiolikos. Tada skaičiuodami iki aštuonių iškvėpkite pro dešinę šnervę. Paskui, skaičiuodami iki keturių įkvėpkite pro dešinę šnervę. Sulaikykite kvėpavimą, kol suskaičiuosite iki šešiolikos, o tada iškvėpkite pro kairę šnervę skaičiuodami iki aštuonių.

Šis pratimas padės atkurti serotonino – hormono, atsakingo už gerą nuotaiką – pusiausvyrą ir užtikrinti, kad abu smegenų pusrutuliai dirbtų vienodai gerai. Kaskart, kai skaičiuodami iki keturių įkvepiame ir sulaikome kvėpavimą, oras nustumiamas į apatinę plaučių dalį. Iškvėpimui reikia dvigubai daugiau laiko, kad būtų pašalinta kuo daugiau toksinų iš organizmo – tokiu būdu jūs ne tik išvalote plaučius, bet ir suaktyvinate protinę veiklą.

Kamuoja nervinis tikas?

Simptomai: Nuolat graužiate nagus arba nervingai trepsite koja.

Priežastis: Pasąmonei bandant atitraukti dėmesį nuo stresą sukeliančių veiksnių, dažnai pasireiškia tam tikri nevalingi kartotiniai judesiai – tai ženklas, kad patiriate nervinę įtampą.

Kai su tuo kovoti: Norint atsikratyti šių nemalonių įpročių, reikia keisti elgesį. Atkreipkite dėmesį, kada ir kodėl griebiatės tokių nevalingų veiksmų, ir viską užsirašykite dienoraštyje. Pagalvokite, ką galėjote daryti kitaip tokiose situacijose. Jei pagausite save graužiant nagus, trepsint koja ar darant ką nors panašaus, tuoj pat liaukitės, giliai įkvėpkite ir bent 5 minutes pasivaikščiokite, kol praeis poreikis. Netrukus atsikratysite šių įpročių.

Parengė Jūratė Dzermeikaitė 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius