-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Diskusija knygų mugėje: Igno Staškevičiaus tapatybės kortelė – kokia ji?

„Pateiki tapatybės kortelę pareigūnui ir jis sužino iš jos apie tave viską. Šis kūrinys taip pat šį bei tą apie mane atskleidžia“, – pradėdamas pokalbį apie ketvirtąją savo knygą sakė Ignas Staškevičius.
Ignas Staškevičius
Ignas Staškevičius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kokią nuomonę susidaro „Tapatybės kortelės“ skaitytojas, su autoriumi diskutavo Vilija Dailidienė ir prodiuseris Laurynas Šeškus. Dažnas trumpų esė ir novelečių veikėjas yra pats Ignas Staškevičius, sakantis: „Nebesuvokiu tapatybės. Kas aš esu, velniai rautų?“ Vis dėlto vieno atsakymo skaitytojui jis nepateikia. Paklaustas, ar mano esąs tikrasis „Tapatybės kortelės“ skaitytojas, kokį rašydamas Ignas Staškevičius ir įsivaizdavo, Laurynas Šeškus patvirtino, kad knygą perskaitė su dideliu malonumu ir ji paliko įspūdį. Labiausiai jam patikusi mintis, kad pravartu atsisakyti daiktavardiškumo ir, norint save apibūdinti, remtis veiksmažodžiais. Knygos autorius pridūrė, kad, jo nuomone, svarbu yra veikti, o ne tik būti. 

Diskusijos dalyviai sutarė, kad nustatyti ir apibrėžti knygos žanrą nėra itin svarbu. Galima sakyti, kad „Tapatybės kortelė“ – ir eseistika, ir satyrinės noveletės, ir trumpi apsakymai. Pats autorius kartais tampa veikėju, kartais tėra stebėtojas, fiksuojantis paradoksalias gyvenimo situacijas. O kartais jis visai pasislepia už teksto prasmės.

Trumpuose esė atpažįstame itin aktualius įvykius – „Maximos“ stogo griūtį Latvijoje ar Sočio olimpiadą. Autorius nevengia ir asmeninio gyvenimo detalių, pavyzdžiui, itin vaizdingai papasakoja apie akių operaciją. Paklaustas, kodėl pasitelkia paraleles tarp griūvančios kultūros ir esamos, stabilios, I. Staškevičius atsako norėjęs pabrėžti, kaip tvirtai esame tapę Vakarų kultūros dalimi, tačiau kartu Vilnius yra savitas ir ypatingas miestas, kuriame vis dar esama erdvės veikti, judėti ir patirti nuotykį. Čia verda nuolatinis kūrimo procesas.

Iš salės nuskambėjo pastebėjimas, kad naujausia autoriaus knyga labai intriguoja, ir skaitytojas norėtų išgirsti I. Staškevičiaus atsakymą, koks gi  jo kūrybos tikslas, kodėl jis rašo knygas, ko tuo siekia. Autorius apibendrino, kaip, jo nuomone, svarbu, kad kiekvienas žmogus turėtų savo nuomonę, ją išreikštų, diskutuotų ir kalbėtų. Taigi „Tapatybės kortelės“ skaitytojus jis norėtų paskatinti mąstyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius