Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dominavimas: 7 iš 8 „Oskarui“ už geriausią filmą nominuoti filmai sukurti pagal knygas

Dažnai diskutuojama, kas yra įdomiau – knygos ar filmai. Atrodo, kad ši diskusija yra begalinė. Tačiau vienas faktas yra iškalbingas – beveik visi kino filmai, šiais metais nominuoti gauti prestižinį „Oskaro“ apdovanojimą už geriausią metų filmą, yra sukurti remiantis knygomis.
Leonardo DiCaprio filme „Hju Glaso legenda“
Leonardo DiCaprio filme „The Revenant“ / Kadras iš filmo

Kaip rašo bustle.com, „Oskarui “ už geriausią metų filmą nominuoti 8 filmai, ir net 7 iš jų sukurti pagal knygas. Kai kurių filmų scenarijai sudėlioti remiantis net ne viena, o keliomis knygomis.

Iš arčiau pažvelkime į šiuos „Oskaro“ pretendentus. Kokios knygos įkvėpė šiuos fimus?

Filmą „Šnipų tiltas“ („Bridge of Spies“) įkvėpė dvi knygos – tokio paties pavadinimo Gileso Whittello kūrinys ir advokato Jameso Donovano, kurį filme įkūnijo Thomas Hanksas, memuarų knyga „Strangers on a Bridge“.

Biografinis filmas „Didžioji skola“ („The Big Short“) sukurtas remiantis tokio paties pavadinimo Michaelo Lewiso kūriniu, kuriame pasakojama apie finansinės krizės apraizgytus 2007-2008 metus.

Bene daugiausia aptarinėjamas filmas „Marsietis“ („The Martian“) taip pat sukurtas remiantis knyga, nors nuo Andy Weirso literatūrinio kūrinio į „Oskarą“ pretenduojantis filmas gerokai skiriasi.

Kadras iš filmo/Mattas Damonas filme „Marsietis“
Kadras iš filmo/Mattas Damonas filme „Marsietis“

Daug filmų mėgėjų sužavėjęs „Kambarys“ („Room“) yra sukurtas pagal Emmos Donoghue tokios paties pavadinimo romaną. Knyga skaitytojus sužavėjo dar 2011 metais.

Colmo Toibunso romano „Bruklinas“ („Brooklyn“) gerbėjai turėtų būti itin laimingi – ir knyga, ir pagal ją sukurtas filmas, mažai kuo skiriasi. Labai dažnai visas knygos turinys nėra perkeliamas į ekranus ir scenarijui panaudojamos tik nedidelės knygos dalys.

„Oskarui“ už geriausią metų filmą nominuoti 8 filmai, o net 7 iš jų sukurti pagal knygas

Filme „Spotlight“ pasakojama apie žurnalistus, kurie atskleidė seksualinio priekabiavimo mastus katalikų bažnyčioje. Visgi daug išsamesnė istorija pasakojama knygoje „Betrayal“, kurios autoriumi yra visas „The Boston Globe“ Tiriamosios žurnalistikos skyrius.

Paskutinis filmas šiame sąraše – „Hju Glaso legenda“ („The Revenant“). Leonardo DiCaprio gerbėjai tikisi, kad šis filmas pagaliau atneš šiam aktoriui „Oskaro“ apdovanojimą.

Bet kuriuo atveju, įkvepiantis filmas yra sukurtas pagal tokio paties pavadinimo Michaelo Punke'o romaną, kuriame išsamiau pasakojama Hju Glaso gyvenimo istorija.

„Scanpix“/Xposurephotos.com nuotr./Leonardo DiCaprio filme „The Revenant“
„Scanpix“/Xposurephotos.com nuotr./Leonardo DiCaprio filme „The Revenant“

Tarp pagrindinių pretendentų į prestižinį geriausio filmo „Oskarą“ yra tik vienas filmas, kuris neturi jokių sąsajų su knygomis. Tai „Pašėlęs Maksas. Įtūžio kelias“ („Mad Max: Fury Road“).

TAIP PAT SKAITYKITE: Paskelbti „Oskarų“ nominantai: lyderis – filmas „Hju Glaso legenda“ su Leonardo DiCaprio

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius