Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Fantastikos gerbėjams: keturios pasaulio pabaigos versijos knygose

Kasmet sulaukiame ne tik kino filmų apie pasaulio pabaigą, bet ir literatūrinių kūrinių apie tai. Išties sunku sugalvoti naują pasaulio pabaigos versiją, nes, regis, viskas, ką jau buvo įmanoma parašyti arba parodyti kino filmuose, jau padaryta. Tačiau taip gali atrodyti tik iš pirmo žvilgsnio.
Žemės nuotrauka, daryta už milijono mylių esančiu palydovu „Deep Space Climate Observatory“
Žemės nuotrauka, daryta už milijono mylių esančiu palydovu „Deep Space Climate Observatory“ / NASA/Discovr nuotr.

„Tech Insider“ apžvalgininkas Rafis Letzteras siūlo susipažinti su knygomis, kurios kalba apie pasaulio pabaigą. Galbūt tokio scenarijaus dar nesate girdėję, o galbūt susipažinę su šiomis knygomis jas įtrauksite į vasaros skaitinių sąrašą.

Klimato pasikeitimas

Paolo Bacigalupio romanas „The Water Knife“ išleistas praėjusiais metais ir, pasak R.Letzterio, yra knyga, kuri labiausiai susijusi su šių dienų spekuliacijomis apie klimato kaitą.

Kūrinyje pasakojama apie JAV gyvenimą ateityje, kuomet šalį kamuoja vandens stygius, keičiantis visuomenės vertybes. Teksasas ir Arizona visai išdžiūsta, o likusios valstijos nuo jų atsiriboja, suformuoja miestų sąjungas, kurios nenori įsileisti pabėgėlių iš skurstančių valstijų.

Valdžia Vašingtone – silpna kaip niekada, o smurtą tarp valstijų įplieskia kova dėl teisių į Kolorado upės teritoriją, kur vis dar yra vandens. Čia žmonės priversti ne tik skursti – jie pasiryžę padaryti bet ką, kad tik galėtų gauti gurkšnį vandens.

Knygos viršelis/Knyga „The Water Knife“
Knygos viršelis/Knyga „The Water Knife“

Tai romanas, glaudžiai susijęs su klimato kaitos problemomis, kurias šiuo metu bando spręsti pasaulio galingieji.

Gyvenimas po epidemijos

Emily St. John Mandels knygos „Station Eleven“ idėja yra tarp bene dažniausiai sutinkamų fantastikos gerbėjų pasaulio pabaigos scenarijų.

Kaip ir daugelis apokalipsę pasakojančių romanų, taip ir šis kūrinys susijęs su pasauline epidemija, kuri naikina žmoniją. Skirtumas tiks toks, kad „Station Eleven“ pasakoja apie žmones, kurie sugebėjo išgyventi mirtį nešančią epidemiją ir jau spėjo susikurti gyvenimą. Visgi kiek kitokį, nei įsivaizduojate – jie tapo klajokliais ir kaimuose gyvenančiais žmonėmis.

Knygos viršelis/Knyga „Station Eleven“
Knygos viršelis/Knyga „Station Eleven“

Kuo dar ši knyga ypatinga? Kaip pastebi R.Letzteris, ji ne tik puikiai parašyta, tačiau ir atskleidžia idėją, kad žmonių rūšis net ir esant katastrofiškoms sąlygoms geba prisitaikyti prie pasikeitusių gyvenimo sąlygų. Visai kaip ir dauguma gyvūnų rūšių.

Malonesnė klimato kaitos versija

Monica Bryne knyga „The Girl in the Road“ kalba ne apie tokią niūrią pasaulio pabaigą kaip anksčiau minėta P.Bacigalupio knyga „The Water Knife“.

Romane pasakojama apie vėlyvą XXI amžių, kuriame sukurtos technologijos žmonijai leido ne tik ištverti klimato kaitą, tačiau ir klestėti. Viena iš tokių klestinčių šalių yra Indija, kuri kuria pasaulinį tinklą, saugantį pasaulį nuo XX amžiuje atsiradusių problemų ir galimo susinaikinimo.

Knygos viršelis/Knyga „Thr Girl in the Road“
Knygos viršelis/Knyga „Thr Girl in the Road“

M.Bryne knygoje akcentuoja nevaržomą Žemės išteklių naudojimą ir planetos niokojimą, kuris kaip ir pagrindinių romano veikėjų gyvenimas, negali tęstis amžinai.

Mirtinos ligos

Epidemijos knygose yra viena iš pagrindinių idėjų, susijusių su pasaulio pabaiga. Tačiau Carola Dibbels knyga „The Only Ones“ siūlo kitokią mirtinos ligos sukeltą katastrofos versiją.

Knygos viršelis/Knyga „The Only Ones“
Knygos viršelis/Knyga „The Only Ones“

Šiame kūrinyje mirtina liga žmonijai smogia ne vieną, bet kelis kartus. Per vieną iš epidemijų miršta 99 proc. susirgusiųjų. Kitaip tariant, liga nusineša šimtus milijonų gyvybių.

Tačiau pasaulyje yra ir tokių, kurie yra atsparūs mirtį sėjančioms ligoms. Viena tokių yra pagrindinė knygos veikėja, kuri dėl jos genuose paslėptos apsaugos nuo epidėmijos paslapties pradedama medžioti.

Tai knyga, kuri pasakoja ne tik apie pasaulį po apokalipsės, bet ir pasaulį, kuris tuo metu yra apokalipsės gniaužtuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius