Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Gydytojas. Avicenos mokinys“ nukels į paslaptingus XI amžiaus pasaulius

Įspūdingas ir gerai pastatytas filmas „Gydytojas. Avicenos mokinys“ prikausto žiūrovus prie ekranų. Pažiūrėję filmą rekomenduojame jį draugams, pažįstamiems, artimiesiems... Bet jis toli gražu neprilygsta romanui, pagal kurį yra sukurtas. Taigi nuo šiol galime pasiūlyti skaityti knygą, nes lietuvių kalba šį Noah Gordono kūrinį išleido leidykla „Alma littera“.
Knygos viršelis
Knygos viršelis / Leidyklos „Alma littera“ nuotr.

Romane vaizduojamas ne šių dienų pasaulis, po kurį galite keliauti. Knyga nukelia į XI amžių, į kurį, deja, neturėdami laiko mašinos niekaip kitaip nepakliūsite, o tik skaitydami. Kūrinys toks tikroviškas ir įtikinantis: jame vaizduojami niūrūs ir spalvingi miestai, aprašomos nepažintos šalys, pateikiami žinomi ir nežinomi istoriniai faktai, pasakojama žmonių, susijusių su medicina, kasdienybė, vargdienių buitis, valdovų galia, sutinkami draugai ir priešai, išgyvenama meilė ir išdavystės... į viską galima pažvelgti tarsi „iš vidaus“, lyg ne skaitytum, o pats dalyvautum XI amžiaus margame gyvenime. Įdomus ir sklandus pasakojimas teikia ne tik skaitymo malonumą, bet ir pažinimo džiaugsmą – mažai kam žinoma medicinos istorija skleidžiasi čia visomis spalvomis, o kur dar istorinis ir kultūrinis kontekstai... Skaitydami tikrai pasinersite į knygos pasaulį ir jausitės tarsi gyvenę XI amžiuje.

Pirmoje trilogijos dalyje skaitysite apie ankstyvąją Anglijos istoriją, sutiksite amžinuosius klajoklius žydus, praversite duris į medicinos pasaulį: paragausite tiek medicinos mokslo, tiek praktiško ir sunkaus gydytojo gyvenimo; pažinsite krikščionišką ir islamo kraštus, pasinersite į jausmus. Visko daug, bet viskas tarsi į dėlionę sudėta ir sudaro visumą – pasakojimą apie berniuką, kurio pašaukimas yra gydyti žmones. Nuotykiai ir atradimai, meilė ir siekiai, likimo vingiai ir spalvingi veikėjai – nuo viso to raibs akys. Dviejų kultūrų susidūrimas ir medicinos pasaulio pažinimas – nuo to maišysis mintys.

Visko daug, bet viskas tarsi į dėlionę sudėta ir sudaro visumą – pasakojimą apie berniuką, kurio pašaukimas yra gydyti žmones.

Noah Gordonas yra vienas talentingiausių pasakotojų. Jo detalūs aprašymai nė kiek neleidžia nuobodžiauti skaitytojui, nes kitame puslapyje jau laukia nuotykis, pavojus, nenuspėjamas likimo vingis. Gausios istorijos ir medicinos žinios bei faktai sumaniai įpinami į siužetą, o vulgarios vietos (cha, nebuvo senovėje jie visi šventuoliai) mainosi su meilės istorija.

Pagrindinis veikėjas Robas Koulas yra guvus ir smalsus berniukas, likimo priverstas anksti suaugti. Jis pajunta pašaukimą, nori mokytis, užsibrėžia tikslą ir atkakliai jo siekia. Romane matome, kaip veikėjas iš vaiko virsta jaunuoliu, vyru, subręsta, keičiasi, išmoksta gyvenimo pamokas, įgyja patirties.

Kūrinyje ryškūs du pasauliai. Vienas pasaulių apgaubtas viduramžių tamsos, valdomas prietarų, jame žmones kankina skurdas bei vargas, plaikstosi inkvizicijos šmėkla.

Velnias – čia pat, tarp parapijiečių, įspėjo jis, jam tarnauja pulkai raganų ir burtininkų, pasivertusių žmonėmis, užsiimančių juodąja magija ir paslapčia žudančių žmones.

Priblokšti ir persigandę tikintieji iš jo gavo ginklą – užkeikimą nuo kerų. (p.43)

Tokiame pasaulyje gyvena devynmetis Robas Koulas. Berniukas anksti susiduria su mirtimi – pirma miršta motina, o netrukus ir tėvas. Našlaitį priglaudžia klajojantis barzdaskutys ir skaitytojui, knygos puslapiais keliaujančiam drauge su veikėjais, atsiveria vikingų niokojama Anglija, paprastų žmonių vargingas gyvenimas. Čia prasideda RoboKoulo klajonės ir mokslai. Nei daug, nei mažai jis išmoksta iš savo globėjo, tačiau vaikinas trokšta daugiau. Ateityje patirtis, įgyta pas barzdaskutį, Robui labai pravers: Nors barzdaskučio chirurgo patirties ten niekas rimtai nevertino, maristaneji vis dėlto pasirodė naudinga – per tris dienas visiems tapo aišku, kad jis moka tvarstyti, nuleisti kraujo ar tvarkyti paprastus kaulų lūžius ne blogiau už baigusius mokyklą gydytojus.

Kitas pasaulis – prabanga ir pažangiu medicinos mokslu viliojanti Persija. Romano herojus keliauja ten išgirdęs apie stebuklus darantį gydytoją Aviceną. Prietarus, inkviziciją ir krikščioniškąjį pasaulį palikęs Robas leidžiasi į kelionę, į kraštą, kur musulmonai išgyvena mokslo ir kultūros aukso amžių.

Isfahanas senas miestas, bet Jehudija atrodė dar senesnė. Nuo painiai vingiuojančių gatvių šakojosi daugybė siauručių takų ir skersgatvių. Sinagogos ir namai buvo sumūryti iš akmenų ar senovinių plytų, išblukusių iki vos įžiūrimos rausvos spalvos. (p. 329)

Romane ne tik vaizdžiai aprašomos šalys, bet ir pateikiama daug medicinos žinių, drauge su Robu Koulu skaitytojas išgirs visą medicinos kursą, susipažins su medicinos istorija. Pradėjęs mokslus pas barzdaskutį, herojus juos tęsia Persijoje pas didį mokytoją Ibn Siną (Aviceną). Kaip žinia, Avicena buvo ne tik gydytojas, bet ir rašytojas bei filosofas, taigi kartu su medicinos mokslu vaikinas išgirsta ir daug išmintingų žodžių.

Štai ką reikia visada prisiminti apie ligonius, kuriuos globojame. Jie pas mus ateina, bet netampa tokie kaip mes ir labai dažnai nevalgo to, ką mes valgome. Įsisukę į tvartą, liūtai nepuola ėsti šieno. Dykumų gyventojai maitinasi daugiausia varške ir kitaip paruoštu raugintu pienu. Dar ulMaraze žmonės valgo ryžius ir džiovintą maistą. Chorasane pripažįstama tik miltais sutirštinta sriuba. Indams reikia lęšių, žirnių, aliejaus ir aštrių prieskonių. Transoksianoje valgoma mėsa, ypač arkliena, užsigeriama vynu. Farse ir Arabijoje daugiausia maitinamasi datulėmis. Beduinai įpratę prie mėsos ir kupranugarių pieno, ir dar skėrių. Gurdžano gyventojai gruzinai, taip pat armėnai ir europiečiai prie maisto mėgsta stiprius gėrimus, jie valgo ir jautieną, ir kiaulieną. (p. 360)

Tai tik pradžiamokslis, visame romane daug įdomybių, beveik kiekviename puslapyje laukia kas nors nauja, nepažinta: jausmai, nuotykiai, kultūra ir medicina.

Kelionės ir karai, nesutarimai taip pat užima nemažą romano dalį. Europoje gimęs, mokslus išėjęs Persijoje RobasKoulas likimo nubloškiamas net į Indiją, bet daug išmokęs ir patyręs jis galų gale grįžta į gimtąją Angliją, o skaitytojui tenka užversti paskutinį romano lapą. Daugiau nei 700 puslapių nukeliavus kartu, pamačius tolimus kraštus, patyrus daugybę nuotykių, išgyvenus meilę ir susipažinus su medicina bei skirtingomis kultūromis vis dar nesinorės skirtis su RobuKoulu, bet romanas juk turi pasibaigti, o guostis galima tuo, kad laukia dar dvi trilogijos dalys.

„Gydytojas. Avicenos mokinys“ – pirmoji trilogijos apie Koulų giminę dalis, parašyta 1986 metais. Antra trilogijos dalis („Shaman“) sukurta 1992 metaispasakoja apie kurčio herojaus gyvenimą XIX amžiuje, kada nemažai sunkumų kelia prietarai ir fiziniai trūkumai. Trečia dalis („Matters of Choice“) parašyta 1995 metais ir vaizduoja XX amžių, joje Koulų giminės moteris gydytoja susiduria su išbandymais ir kovoja už moterų teises.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius