-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

A.Hitlerio knyga „Mein Kampf“ Vokietijoje tapo bestseleriu

Pirmasis po Antrojo pasaulinio karo naujas Adolfo Hitlerio „Mein Kampf“ leidimas Vokietijoje netikėtai tapo bestseleriu – rengiamas jau šeštas jos tiražas, antradienį paskelbė leidėjai.
Adolfo Hitlerio „Mano kova“ („Mein Kampf“)
Adolfo Hitlerio „Mano kova“ („Mein Kampf“) / „Scanpix“/AP nuotr.

Miuncheno šiuolaikinės istorijos institutas (IfZ) paskelbė, kad nuo praėjusių metų sausio, kai buvo išleistas naujas nacių lyderio antisemitinio manifesto leidimas su paaiškinimais, nuo knygynų lentynų buvo nušluota maždaug 85 tūkst. jo egzempliorių.

Tačiau autoritetingas institutas nurodo, kad šiuo leidiniu ne propaguojama kraštutinių dešiniųjų ideologija, o praturtinami debatai apie naują „autoritarinių politinių pažiūrų“ stiprėjimą šiuolaikinėje Vakarų visuomenėje.

Iš pradžių institutas ketino išleisti tik 4 tūkst. egzempliorių, bet susidūręs su didele paklausa iškart padidino tiražus. Šeštas tiražas knygynuose pasirodys sausio pabaigoje.

Šis dvitomis beveik visus praėjusius metus figūravo savaitinio žurnalo „Der Spiegel“ perkamiausių negrožinių knygų sąraše, o balandį dvi savaites išsilaikė pirmoje jo vietoje.

IfZ taip pat organizavo virtinę sėkmingų „Mein Kampf“ pristatymų ir debatų visoje Vokietijoje ir kitų Europos šalių miestuose, tad galėjo pamatyti naujojo leidimo poveikį.

„Pasirodė, jog baimė, kad šis leidinys propaguos Hitlerio ideologiją ar net padarys ją socialiai priimtiną ir suteiks neonaciams naują propagandos platformą, buvo visiškai nepagrįsta“, – sakoma IfZ direktoriaus Andreas Wirschingo pareiškime.

„Priešingai, debatai apie Hitlerio pasaulėžiūrą ir jo prieigą prie propagandos suteikė progą pažvelgti į totalitarinių ideologijų priežastis ir pasekmes tokiu metu, kai autoritariškos politinės pažiūros ir dešinio sparno šūkiai stiprina savo pozicijas“, – pažymėjo A.Wirschingas.

„Ne reakcionieriai ar radikalai“

Pasak IfZ, knygynų surinkti duomenys apie pirkėjus rodo, kad tai dažniau yra „klientai, besidomintys politika ir istorija, ir, taip pat, pedagogai“, o „ne reakcionieriai ar dešiniojo sparno radikalai“.

Vis dėlto IfZ nurodė ir toliau vykdysiantis suvaržymų politiką dėl tarptautinių teisių. Kol kas planuojami tik angliškas ir prancūziškas leidimai, nors didelį susidomėjimą reiškia daug šalių.

Institutas „Mein Kampf“ versiją su paaiškinimais išleido pernai sausį, vos kelios dienos po to, kai baigė galioti autorinės teisės.

Teisės į šį manifestą 1945 metais buvo perduotos Bavarijai, kuriai sąjungininkai perdavė pagrindinę nacių leidyklą.

70 metų regionas iš pagarbos nacių aukoms ir norėdamas užkirsti kelią neapykantos kurstymui nesutikdavo su šio kurstytojiško traktato pakartotiniu leidimu.

70 metų regionas iš pagarbos nacių aukoms ir norėdamas užkirsti kelią neapykantos kurstymui nesutikdavo su šio kurstytojiško traktato pakartotiniu leidimu.

Tačiau „Mein Kampf“ („Mano kovai“) tapus viešo naudojimo kūriniu, institutas ėmė nuogąstauti, kad rinkoje gali pasirodyti kokia nors versija be kritiškų komentarų.

Iš dalies yra autobiografinėje knygoje dėstoma A.Hitlerio ideologija, paklojusi pamatus nacizmui. Hitleris ją parašė 1924 metais, kalinamas Bavarijoje už išdavystę po savo nesėkmingo Alaus pučo Miunchene.

Knygoje išdėstytos dvi idėjos, kurias Hitleris, kaip Vokietijos lyderis, įgyvendino praktikoje: kaimyninių šalių aneksavimas siekiant „gyvybinės erdvės“ vokiečiams ir neapykanta žydams, nuvedusi prie Holokausto.

Vokietijoje buvo išleista maždaug 12,4 mln. knygos egzempliorių, nuo 1936 metų nacių valstybė jas dovanodavo visoms jaunavedžių poroms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius