Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į knygų mugę atvykęs rašytojas Tahiras Shahas: „Norėčiau parašyti ir apie Vilnių“

Į Vilnių atskrido vienas pirmųjų Vilniaus knygų mugės užsienio svečių – rašytojas Tahiras Shahas, knygų „Kalifo rūmai“, „Tūkstančio ir vienos nakties šalyje“ autorius.
Tahiras Shah
Tahiras Shahas / Leidyklos nuotr.

Didžiojoje Britanijoje gimęs rašytojas jau dešimt metų gyvena Maroke, Kasablankoje, o į Vilnių atskrido iš Delio.

T.Shahas – ne tik 12 knygų, kurias vadina istorijų pasakojimais, autorius, jis taip pat kuria dokumentinius filmus, daug keliauja, yra vadinamas kelionių literatūros klasiku. 

„Norėčiau parašyti ir apie Vilnių. Jūs neįsivaizduojate, koks aš laimingas, būdamas čia. Kai leidausi lėktuvu, žiūrėjau į tuos mažus namukus, siauru keliu važiuojančią mašiną, miškus, man tai priminė kažkokią vaikystės istoriją. Pasijutau kaip vaikas. Tai gal ir taps nauju mano istorijų pasakojimu“, – kalbėjo rašytojas.

T.Shahas augo kilmingoje afganų šeimoje. Jo senelis – diplomatas, filosofijos profesorius ir daugiau kaip šešiasdešimties knygų autorius. Gyvenimo pabaigoje jis persikėlė į Maroką. Rašytojo tėvas buvo Vakaruose garsus arabistas, arabų pasakų ir sufizmo tyrinėtojas. Apsigyvenęs Anglijoje, jis ilgėjosi Afganistano ir savo vaikus, Tahirą ir dukteris, veždavosi lankyti tėvo į Maroką. Sakė, kad ši vietovė labai primena Afganistaną. Ir nors T.Shahas užaugo Britanijoje, jau dešimt metų gyvena Maroke. 

Visas Vilniaus knygų mugės naujienas sekite ir tinkle „Facebook“. Spauskite čia.

„Man svarbiausias dalykas – istorijų pasakojimas, ir nesvarbu, ar dokumentiniuose filmuose, ar straipsniuose. Man svarbiausia, kad tai būtų tikros žmonių istorijos. Aš ką tik iš Indijos, kur pamačiau visai skirtingų žmonių gyvenimus – nuo labai skurdžių, iki tokių kaip jūs ir aš. Mane žavi kasdienybė. Man neįdomu garsenybės, aš, galiu sakyti, kovoju su jomis. Tai vieno žmogaus karas su garsenybėmis. Nes manau, kad jos tikrai nuobodžios. Iš tikrųjų įdomūs paprasti žmonės gatvėje“, – teigė jis.

Į lietuvių kalbą yra išverstos trys T.Shaho knygos. „Kalifo rūmuose“ jis pasakoja apie savo patirtį, pirmuosius metus Maroke, „Tūkstančio ir vienos nakties šalyje“ knygoje minėtą pasakojimą tęsia. Abiejose knygose apstu pasakojimų apie džinus, gyvenančius jo namuose. Rašytojas sako, kad tikėjimas džinais daro gyvenimą spalvingesnį.

„Jie tikrai gyvena mano name. Musulmonai tiki, kad viskas, kas yra aplink mus, yra kita gyvenimo forma. Jie tiki, kad džinus sukūrė dievas, kai jis sukūrė žmogų ir sukūrė paralelinį pasaulį. Kartais tuo tikiu, kartais ne, bet man patinka tuo tikėti. Tai atveria visai kitą gyvenimo lygmenį“, – teigė T.Shahas.

Prieš kelias dienas „Tyto alba“ leidykla išleido ir trečiąją jo knygą lietuviškai – romaną „Timbuktu“, kuris bus pristatytas Vilniaus knygų mugėje. Skaitytojai su rašytoju mugėje galės susitikti šeštadienį, renginį ves jo knygų į lietuvių kalbą vertėja Rasa Drazdauskienė.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius