Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Ispanų literatūros genijaus Javier Marías knyga privers abejoti savo atmintimi

Ispanų rašytojas Javier Marías dažnai lyginamas su tokiais pasaulinio garso kūrėjais kaip G.G.Marquez ir J.LBorges. Iki šiol tik nedidelei daliai literatūros mylėtojų pažįstamas Amerikos Nacionalinės knygų kritikų draugijos premijos laureatas vėl prabyla lietuvių kalba.
Knyga „Įsimylėjimai“
Knyga „Įsimylėjimai“ / Knygos viršelis

„Įsimylėjimai“ – tai antroji, po daugiau nei 15 metų pertraukos, leidyklos „Alma littera“ išleista J.Marías knyga, kurioje su metafizinių klausimų prieskoniu meistriškai narpliojamas paslaptingas nusikaltimas. Daugybės pasaulio kritikų pagyrų sulaukęs kūrinys turi viską, ko reikia – meilės intrigų, paslaptingą žmogžudystę ir nuo pat pirmųjų eilučių prikaustantį rašymo stilių.

„Įsimylėjimai“ – tai knyga, kurioje niekas nėra taip, kaip atrodo. Pagrindinė romano herojė María Dolz kas rytą prieš darbą stabteli toje pačioje kavinėje. Ilgainiui ji pradeda stebėti iš pažiūros idealią porą, kuri taip pat kiekvieną rytą lankosi šioje vietoje. Nekaltas ritualas jai padeda įveikti jos pačios gyvenimo nykumą. Tačiau viskas pasikeičia sužinojus, kad stebėtas vyras buvo nužudytas. Susidūrimas su našle ir noras išreikšti nuoširdžią užuojautą knygos veikėjus įpainioja į sudėtingus ryšius. Pakviesta į našlės namus, ji susipažįsta ir įsimyli vyrą, kuris atskleidžia naujų ir trikdančių nusikaltimo detalių.

J.Marías nepasitenkina tik įtemptu detektyvinio tyrimo aprašymu – romane nusikaltimo siužetas tampa priemone atskleisti atminties trapumą ir suvokimo iliuziškumą. Autorius suteikdamas prasmę kiekvienam žodžiui ir detalei, skaitytoją įtraukia į daugumai artimas prarastos meilės, santykių žlugimo ir abejonės savimi temas.

„Detektyvo žanras yra įvairus – nuo greitai perskaitomos vienadienės knygos iki ilgai išliekančios klasikos. J.Marías kūryba yra unikali, o jo „Įsimylėjimai“ – tai gurmaniškai paslaptinga ir viliojanti knyga. Ispanų literatūros meistras pasaulį užkariavo įtaigiu pasakojimo stiliumi, gebėjimu priversti skaitytoją pasijausti veikėjų bendrininku ir liudininku bei vis iš naujo svarstyti personažų pasirinkimus. Manau, kad pagrindinis geriausių knygų panašumas – gebėjimas pasilikti su skaitytoju net tada, kai siužeto detalės jau pranykusios iš atminties. Būtent tokia knyga yra naujasis J.Marías romanas“, – apie knygos išskirtinumą pasakoja leidyklos vadovė Danguolė Viliūnienė.

1951 metais gimęs J.Marías – vienas garsiausių šiuolaikinių ispanų rašytojų. Autoriaus knygos jau išverstos į daugiau nei 40 kalbų. Šiuo metu Madride gyvenantis J.Marías dėstė ispanų literatūrą Oksfordo, JAV ir Ispanijos universitetuose, į ispanų kalbą išvertė tokių autorių kaip V.Šekspyras, V.Nabokovas ir W.Faulkner kūrinius. Tai – jau 13 rašytojo romanas.

Knygą „Įsimylėjimai“ išleidusi leidykla „Alma littera“ jau daugiau kaip 25 metus vykdo savo misiją – skatina pažinimo ir skaitymo poreikį, teikia pažinimo džiaugsmą ir skaitymo malonumą. Viena didžiausių leidyklų Lietuvoje „Alma littera“ leidžia knygas suaugusiesiems, vaikams ir paaugliams, šviečiamąją ir mokomąją literatūrą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius