Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įspūdingiausios pasaulio bibliotekos: daugiau nei 2000 metų senumo ir įkurtos po žeme

Ar bibliotekos šiame technologijų amžiuje gali prikaustyti dmesį? Gali, jei tik žinote, kur tokias bibliotekas galima rasti, rašo CNN.
Trinity koledžo biblioteka
Trinity koledžo biblioteka / Wikimedia.org nuotr.

NAUJIENAS APIE KNYGAS, KONKURSUS IR NAUJAUSIŲ KNYGŲ RECENZIJAS SEKITE TINKLE „FACEBOOK“. SPAUSKITE ČIA.

Esame įpratę, kad bibliotekos neišsiskiria dydžiu ar išvaizda. Labai dažnai bibliotekos įsikuria restauruotuose pastatuose. Tačiau CNN siūlo susipažinti su septyniomis bibliotekomis, kurios laikomos įspūdingiausiomis pasaulyje.

Centrinė Sietlo biblioteka (JAV)

Moderni ir turistų mėgstama – tokia yra Sietlo centrinė biblioteka. Kiek netikėta yra tai, kad ši biblioteka yra itin mėgstamų turistų iš viso pasaulio. Biblioteka pastatyta 2004 metais, o turistams duris ji atvėrė 2006 metais. Vien per pirmus metus, kai biblioteka buvo atidaryta, ją aplankė daugiau nei 2 mln. turistų iš viso pasaulio.

Wikimedia.org nuotr./Centrinė Sietlo biblioteka
Wikimedia.org nuotr./Centrinė Sietlo biblioteka
Wikimedia.org nuotr./Centrinė Sietlo biblioteka
Wikimedia.org nuotr./Centrinė Sietlo biblioteka

Šią biblioteką projektavo olandų architektas Remas Koolhaasas, o dizainu pasirūpino amerikiečių dizaineris Joshua Ramusas. Amerikiečių architektūros institutas šią biblioteką išrinko vienu iš 150 gražiausių JAV pastatų.

Centrinėje Sietlo bibliotekoje rengiamos įvairios meno parodos, knygų pristatymai. Čia taip pat galima rasti kavinę ir suvenyrų parduotuvę.

Trinity koledžo biblioteka (Airija)

Tai seniausia Airijos biblioteka, pastatyta dar 1592 metais.

Biblioteka yra įspūdinga ne tik savo išore, bet ir išdėstymu. Ji yra laikoma viena didžiausių vieno tipo kambario bibliotekų pasaulyje, geriau žinoma kaip „Ilgas kambarys“.

Wikimedia.org nuotr./Trinity koledžo biblioteka
Wikimedia.org nuotr./Trinity koledžo biblioteka

Bibliotekoje laikoma daugiau kaip 200 tūkst. senų knygų. Viena iš garsiausių bibliotekoje laikomų knygų yra žymus manuskriptas „The Book of Kells: Turning Darkness into Light“, kuris sudarytas iš keturių evangelijų lotynų kalba, užrašytų ant plono pergamento. Šis manuskriptas per metus pritraukia daugiau kaip 500 tūkst. turistų iš viso pasaulio.

Šią biblioteką 2012 metais aplankė Didžiosios Britanijos karalienė Elizabeth II. Ji tapo pirma monarche, nuo 1911 metų aplankiusia šią biblioteką.

Kalifornijos universiteto Geiselio biblioteka (JAV)

Amerikiečių rašytojo Theodoro Geiselio, geriau žinomo slapyvardžiu Dr.Seussas, garbei pavadinta biblioteka yra viena moderniausių bibliotekų pasaulyje. Iš pirmo žvilgsnio ji atrodo kaip erdvėlaivis.

Biblioteką 1970 metais projektavo architektas Williamas Pereiras. Tačiau biblioteka garsi ne tik savo eksterjeru. 

Wikimedia.org nuotr./Kalifornijos universiteto Geiselio biblioteka
Wikimedia.org nuotr./Kalifornijos universiteto Geiselio biblioteka

Bibliotekos darbuotojai skaitytojus kviečia išgerti kokteilių, susitikti su garsiais rašytojais.

Kaip rašo CNN, ši biblioteka labai panaši į pastatą, kuriame viena scena matoma filme „Pradžia“ („Inception“). Šiame filme vaidino garsus aktorius Leonardas DiCaprio.

Delfto technologijų universiteto biblioteka (Nyderlandai)

Ši biblioteka pastatyta 1997 metais, joje yra daugiau nei 862 tūkst. knygų, 16 tūkst. įvairių paaukotų žurnalų. Biblioteka taip pat turi savo muziejų.

Delfto technologijų universiteto nuotr./Delfto technologijų universiteto biblioteka
Delfto technologijų universiteto nuotr./Delfto technologijų universiteto biblioteka

Įdomu yra tai, kad biblioteka yra po žeme. Pavyzdžiui, vien žole dengtas bibliotekos stogas užima 5500 kvadratinių metrų plotą. Tai leidžia šį pastatą vadinti ekologiškiausiu pastatu šiame miesto rajone.

Kaip rašo CNN, prieš sėsdami ant žolės gerai apsidairykite, nes galite atsisėsti šalia vandens purkštuvų, kurie drėkindami žolę išlaiko ją sodriai žalios spalvos.

Aleksandrijos biblioteka (Egiptas)

Ši biblioteka yra atkurta legendinė Aleksandrijos biblioteka, kuri buvo didžiausia ir svarbiausia biblioteka antikinėje Graikijoje. Ją prieš maždaug 2300 metų pastatė Aleksandras Makedonietis.

Carsten Whimster/Wikimedia.org nuotr./Aleksandrijos biblioteka
Carsten Whimster/Wikimedia.org nuotr./Aleksandrijos biblioteka
Carsten Whimster/Wikimedia.org nuotr./Aleksandrijos bibliotekoje
Carsten Whimster/Wikimedia.org nuotr./Aleksandrijos bibliotekoje

Naują gyvavimo amžių biblioteka pradėjo 2002 metais. Jos tvarkymo darbai truko 10 metų. Bibliotekos dizainą atkūrė Tarptautinės architektų sąjungos, UNESCO ir Egipto Vyriausybės konkurso metu išrinkta dizaino įmonė „Snohetta“.

Be gausybės knygų, bibliotekoje yra įkurti keturi muziejai, kuriuose saugojami antikiniai manuskriptai. Bibliotekoje taip pat nuolat veikia 15 parodų, kuriose galima susipažinti su spausdinimo istorija, Aleksandrijos impresionizmu ar arabiška kaligrafija.

Bibliotekos išorę puošia įvairūs raižiniai ir užrašai, kurie bibliotekai suteikia neregėto grožio.

Štutgarto miesto biblioteka (Vokietija)

Štutgarto miesto biblioteka vertinama dviprasmiškai – vieni sako, kad ji yra inovatyvi. Tuo tarpu kiti sako, kad šios bibliotekos naujoviškumas nedera su aplinka. Bet kuriuo atveju, šis bibliotekos pastatas yra laikomas vienu įdomiausių.

Kadras ia vaizdo siužeto/`tutgarto miesto biblioteka
Kadras iš vaizdo siužeto/Štutgarto miesto biblioteka

Biblioteką projektavo korėjiečių architektas Yi Eun-young, kuris šiuo metu gyvena Vokietijoje. Biblioteka yra kubo formos, o, kaip sako pats architektas, kuriant biblioteką jį labai įkvėpė Romos imperatoriui Hadrianui valdant pastatytas Panteonas.

VIDEO: Štutgarto miesto biblioteka

Biblioteka išsiskiria ryškia spalva – beveik viskas joje yra baltos arba sidabrinės spalvos. Kaip pažymi CNN, tai gal kiek nedera prie aplink pasodintų medžių, tačiau leidžia bibliotekai būti išsiskirtine.

Bišano viešoji biblioteka (Singapūras) 

Wikimedia.org nuotr./Biaano vieaoji biblioteka
Wikimedia.org nuotr./Bišano viešoji biblioteka

Singapūro Bišano mikrorajone įsikūrusi biblioteka yra 4 tūkst. kvadratinių metrų ploto.

Spalvinga biblioteka pasižymi keista architektūra. Į išorę iškilę kambariai atrodo kaip aukštos knygų lentynos, tačiau iš bibliotekos vidaus į jas galima įeiti – tai specialiai skaitymui skirti maži kambariai.

Kaip rašo CNN, Bišano viešosios bibliotekos sienos yra stiklinės, tad skaitant knygą yra įdomu žvelgti į gatves ir gyvenimo rutiną iš bibliotekos vidaus.

TAIP PAT SIŪLOME PASKAITYTI STRAIPSNĮ APIE KEISČIAUSIAS PASAULIO BIBLIOTEKŲ TAISYKLES. STRAIPSNĮ RASITE PASPAUDĘ ČIA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius