Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Juozo Žitkausko debiutas – marga eilėraščių knyga

Vilniaus mokytojų namų projektų vadovas Juozas Žitkauskas šiandien pristato savo pirmąją eilėraščių knygą „Grafomano įšventinimas“. Tai, kad pristatymo vakaras sutapo su šiandien Lietuvoje minima Knygnešio diena, autorius vadina maloniu sutapimu.
Juozas Žitkauskas teigė besididžiuojantis, jog gimė tą pačią dieną kaip bene garsiausias Lietuvos knygnešys Jurgis Bielinis.
Juozas Žitkauskas teigė besididžiuojantis, jog gimė tą pačią dieną kaip bene garsiausias Lietuvos knygnešys Jurgis Bielinis. / Mariaus Kavaliausko nuotr.

„Šioje knygoje yra apie 60 įvairiu metu parašytų mano eilėraščių. Jie labai įvairūs. Skaitytoją gali ir pabaidyti pavadinimas „Grafomano įšventinimas“, – svarstė šiandien 38-ąjį gimtadienį švenčiantis knygos autorius. J.Žitkauskas teigė ne sykį buvęs klaustas, ar knygoje gausu humoristinių eilėraščių. „Jų ten kažin kiek nėra. Daug yra ironijos, saviironijos. Daug nostalgiškų minčių apie Dzūkiją, apie mano gimtinę... Gal kas nors, kas mane pažįsta daug metų, paskaitęs šią knygą, pažins iš kitos pusės“, – mintimis dalijosi jis.

Save poeto amplua išmėginęs J.Žitkauskas teigė, kad jo eilėraščių rinkinys labai atviras ir įvairiaspalvis. „Tai savotiška eilėraščių „Maxima“, kurioje kiekvienas turėtų sau atrasti ką artimo. Arba galės pasakyti „fui, kaip šlykštu“. Knyga yra labai marga. Žinoma, tai yra ir minusas. Mano bičiuliai rašytojai už tai mane ir per dantį patrauks, ir pakeiksnos. Nors vienas mano draugas poetas Ričardas Šileika pasakė: „Dabar ne laikas teisintis.“ Jam pritariu, reikėjo galvoti prieš rašant“, – šypsojosi autorius.

Sutapo gimtadieniai

J.Žitkauskas prisipažino nenorėjęs pirmosios savo eilėraščių knygos pristatymo rengti kovo 16-ąją. „Nenorėjau, kad tai vyktų per mano gimtadienį. Bet išdėlioti kitaip Mokytojų namų renginių negalėjau, nebuvo kitos dienos. Be abejo, ypač svarbu, jog tai – Knygnešio diena ir tai malonus sutapimas“, – sakė Mokytojų namų projektų vadovas. Jis teigė savotiškai paauglystėje nerimavęs dėl to, kad gimė visiškai įprastą dieną. O po to – ypač džiaugęsis, kai kovo 16-oji Jurgio Bielinio garbei buvo paskelbta Knygnešio diena.

Kiekvienas kalbantis lietuvių kalba, turi prisiminti knygnešius, juk jų, tų kilnių dieviškų kontrabandininkų dėka šiandien kalbame savo gimtąja kalba.„Knyga, literatūra man visada buvo artimos. Nuo pat vaikystės, kai dar nemokėjau skaityti, o tik plėšyti knygas, buvau su jomis susijęs. Ir simboliška, ir dėsninga, kad savo knygą pristatau kovo 16-ąją. Be jokių pretenzijų ir gilios prasmės paieškų“, – tvirtino J.Žitkauskas. Anot jo, vakaro programa specialiai nebus skirta Knygnešio dienai, tačiau netrūks kalbų apie šiuos Lietuvos didvyrius.

J.Žitkausko teigimu, gražiai dera ir tai, kad Mokytojų namų Svetainėje eksponuojama rašytojos, publicistės, Lietuvos visuomenės ir politinės veikėjos Gabrielės Petkevičaitės-Bitės 150-osioms gimimo metinėms skirta paroda „G.Petkevičaitė-Bitė: gyvenimas Tėvynei ir žmogui“, surengta drauge su Panevėžio kraštotyros muziejumi. „Ši rašytoja – viena svarbiausių lietuviško nacionalinio judėjimų veikėjų, ji kone aktyviausiai darbavosi prie lietuviškos spaudos atgavimo. Knygnešio dienai ta aplinka labai tiks. Ir pagaliau, kiekvienas, kalbantis lietuvių kalba, turi prisiminti knygnešius, juk jų, tų kilnių dieviškų kontrabandininkų dėka šiandien kalbame savo gimtąja kalba“, – sakė J.Žitkauskas.

Knygos „Grafomano įšventinimas“ sutiktuvėse dalyvaus dainininkė, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatė Veronika Povilionienė, poetas Dainius Gintalas, rašytojas Romas Sadauskas, aktorius ir bardas Saulius Bareikis bei kiti.

Renginio pradžia 18 val. Mokytojų namų svetainėje. Įėjimas nemokamas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius