Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Klaipėdoje pristatoma knyga apie Bronislovo Rožinsko odisėją per Atlantą

Sausio 10-ąją Klaipėdos apskrities viešosios I. Simonaitytės bibliotekos Gerlaho palėpėje vyks žurnalisto Arnoldo Čaikovskio dokumentinės marinistinės publicistikos knygos „Buriuotojo svajonės paukštė. Kaip lietuvis Bronislovas Rožinskas su lenkais perplaukė Atlantą“ pristatymas.
„Buriuotojo svajonės paukštė“ knygos viršelis. Leidinys tik ką iškeliavo iš spaustuvės.
„Buriuotojo svajonės paukštė“ knygos viršelis. Leidinys tik ką iškeliavo iš spaustuvės. / Klaipėdos apskrities viešosios I.Simonaitytės bibliotekos nuotr.

Dalyvaus: B.Rožinsko artimieji, amžininkai, Lietuvos buriuotojų sąjungos generalinis sekretorius Linas Tamkvaitis, leidėjai žurnalistai Vidmantas Matutis ir Gediminas Pilaitis. 

Apie pirmąjį lietuvio buriuotojo Broniaus Rožinsko žygį per Atlantą (1962-1963 m.) ilgą laikė  Lietuvoje ir už jos ribų beveik nieko nežinota. Lietuvą nuo laisvojo pasaulio skyrė geležinė uždanga.  

Tuo metu pasaulį buvo sukausčiusi „Karibų krizė“, įplieksta SSRS vadovybės į Kubą perkeliamš raketų 1962 m. spalį. Žurnalisto Arnoldo Čaikovskio surinkti istoriniai ir dokumentiniai faktai apie B.Rožinsko kelionę per Atlanto vandenyną – pirmasis toks  išsamus liudijimas apie šį buriuotoją ir jo žygį.

B.Rožinsko kelionė pristatyta kaip reikšmingas ne tik Lietuvos, bet visų Rytų Europos buriavimo istorijos įvykis. Kelionės maršrutas nusidriekė iš Ščecino. „Hermes II“ plaukė ne su  Lietuvos, o su Lenkijos vėliava. Tai buvo  pirmoji pokarinė šios šalies buriuotojų kelionė per vandenyną.  Be lietuvio, jachtoje buvo ir trys lenkai. „Hermes II“ priklausė  B.Rožinskui, jis buvo žygio įkvėpėjas ir organizatorius. Keista, kad  jo vardas iki šiol neįrašytas Lietuvos jūreivystės istorijoje. 

1986 metų kovo 11-ją JAV miręs B.Rožinskas į Lietuvą negrįžo. Vykdant velionio valią jo pelenai išbarstyti virš Ramiojo vandenyne.

A.Čaikovskio knygoje akcentuojamos B.Rožinsko sąsajos su Klaipėda –  jis keletą metų dirbo Smiltynės jachtklube instruktoriumi, bendravo su uostamiesčio buriuotojais, jachtomis raižė Kuršių marias.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius