Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Knygą apie E.Hemingway'aus žmonas parašiusi N.Wood: „Keista, bet visos jos liko draugės“

Populiari jaunos rašytojos Naomi Wood knyga „Hemingvėjaus žmonos“ neseniai pasirodė ir lietuvių kalba (iš anglų kalbos vertė Emilija Ferdmanaitė, išleido „Sofoklis“). Duodama interviu autorė pasakojo, kodėl susidomėjo būtent šio rašytojo gyvenimu ir kas netikėto buvo jai tyrinėjant šio autoriaus meilės istorijas.
Naomi Wood
Naomi Wood / Leidėjų nuotr.

Knyga „Hemingvėjaus žmonos“ pasakoja aistros istoriją – kaip mylėjo ir kaip buvo mylimas vienas garsiausių pasaulio rašytojų Ernestas Hemingway'us.  Papasakotas keturių moterų akimis, paremtas meilės laiškais ir telegramomis, romanas atskleidžia skaudžius meilės trikampius, sudaužiusius kiekvieną Hemingway'aus santuoką. Pradėtas bohemiškame trečiojo dešimtmečio Paryžiuje, pasakojimas nuveda iki šaltojo karo laikų Amerikos, kartu įpina kitus „prarastiosios kartos“ atstovus ir atskleidžia begalinę žmogišką aistrą, meilę ir nusivylimą. 

– Jūsų knyga pagrįsta E.Hemingway'aus ir jo žmonų gyvenimu. Kodėl Jus sudomino būtent ši tema?

– Visada buvau didelė E.Hemingway'aus kūrybos gerbėja. Skaičiau jo laiškus ir pajutau, kad turiu parašyti romaną. Rašytojo laiškai labai skiriasi nuo jo romanų, glaustos, taupios kalbos. O laikšai žmonoms dar labiau paneigia vyraujantį įsivaizdavimą, kad E.Hemingvėjus – žavus vyras, medžiojantis Afrikoje, besiboksuojantis ir dalyvaujantis bulių kautynėse, ar bet kurį kitą gajų stereotipą. Kaip tik skaitydama laiškus žmonoms – jausmingus ir saldžius kaip sirupas – susimąsčiau, o koks E.Hemingway'us buvo vyras, sutuoktinis. Taip ir kilo mintis parašyti romaną.

Leidyklos „Sofoklis“ nuotr./Knygos viršelis
Leidyklos „Sofoklis“ nuotr./Knygos viršelis

– Surinkote ir ištyrinėjote daugybę faktų apie E.Hemingway'aus gyvenimą. Gal buvo toks, kuris Jus ypač nustebino?

– Labai keista, bet žmonos ir buvusios žmonos liko draugės. Mary (ketvirtoji žmona) kartą Pfeiffer (antrajai žmonai) mestelėjo, kad jie visi kartu tarsi sudaro „Hemingway'aus visatą“ ir todėl gali draugauti. Iš tiesų Hadley, Pfeiffer ir Mary ieškojo buvusių žmonų paramos. Mano nuomone, tik Marthai jos nereikėjo. Man buvo didelė staigmena, kai rinkdama medžiagą atradau šį E.Hemingway'aus moterų „aljansą“, nors tikėjausi priešiškumo viena kitai.

– Gal galėtumėte papasakoti daugiau apie tai, kaip rinkote medžiagą? 

– Medžiagą rinkau keliais etapais. Pirmiausia maždaug pusę metų skaičiau, tyrinėjau ir kaupiau užrašus apie kiekvieną moterį atskirai, kad galėčiau kiek įmanoma atsiriboti nuo to, kas bus vėliau. Tuo metu daugiausia laiko leidau Britų bibliotekoje, Kongreso bibliotekoje ir JFK bibliotekoje Bostone, kur saugomi E.Hemingway'aus archyvai. Žinoma, didžiausia parama man buvo įspūdingas kiekis biografijų, nagrinėjančių Hemingvėjaus ir jo žmonų gyvenimus. Taip pat turėjau galimybę pakeliauti po tas vietas, apie kurias rašau knygoje, – po Kubą, Ki Vestą, Paryžių, Prancūzų Rivjerą. Tam tikrai reikėjo pastagų, bet galėjau pati pajausti, kur E.Hemingway'aus  romanai užsimezgė, kur pasiekė aukščiausią tašką, kur nauja meilužė įžengė į sceną. Bet vis dėlto daugiau laiko praleidau tyrinėdama medžiagą senose šaltose bibliotekose tarp knygų, stengdamasi sužinoti kiek įmanoma daugiau detalių apie E.Hemingway'ų ir jo žmonas.

Nuotr. iš „Wikipedia“/Pauline Pfeiffer
Nuotr. iš „Wikipedia“/Pauline Pfeiffer

– Romanas „Hemingvėjaus žmonos“ paremtas tikrų žmonių biografijomis. Ar yra tam tikra atsakomybė rašyti apie realius asmenis, ar tai labai skiriasi nuo romano apie išgalvotus veikėjus? 

– Žinoma, rašyti romaną apie realius žmones nelengva. Stengiausi atskleisti charakterius, kuriuos pažinau iš biografijų, archyvų, laiškų, telegramų. Kartkartėmis rašyti apie tikrus asmenis netgi lengviau, nes jau turi tam tikrą pamatą, jų charakteriai jau susiformavę. Tačiau kartu tai labai sudėtinga, nes kūriau romaną apie žmones, apie kuriuos tyrinėtojai ir visuomenė žino pakankamai daug. Kurdama išgalvotus veikėjus turiu daug daugiau laisvės ir galiu pasitelkti vaizduotę.

Nuotr. iš „Wikipedia“/Martha Gellhorn
Nuotr. iš „Wikipedia“/Martha Gellhorn

– Rašote apie keturias ypatingas moteris. Ar jautėte kažkuriai jų ypatingą simpatiją? 

– Mano atsakymas šiek tiek kontroversiškas, nes norėčiau išskirti Pfeiffer. Dažniausiai žmonės jos nemėgsta, nes ji „pavogė“ E.Hemingway'ų iš Hadley. Bet aš manau, kad jos gyvenimo istorija viena skaudžiausių. Ji nesugebėjo atsigauti. Po skyrybų ji beveik nėjo į pasimatymus su kitais vyrais. Ir mirė taip anksti, 1951-aisiais, būdamas 56-erių. Blogiausia, kad ji taip ir neturėjo galimybės papaskoti savo istorijos. Hadley, Martha ir Mary daug kalbėjo su biografais ar išleido memuarus, o apie Pfeiffer sužinome iš kitų žmonių liudijimų ir vieno E.Hemingway'aus romano apie tai, kaip „turtuolė“ įsiterpia į žavingos porelės santykius trečiojo dešimtmečio pradžios Paryžiuje. Taigi kurdama jos paveikslą „Hemingvėjaus žmonose“ norėjau bent šiek tiek ją apginti.

Nuotr. iš „Wikipedia“/Hadley Richardson
Nuotr. iš „Wikipedia“/Hadley Richardson

– Dažniausiai rašytojai nenori, kad jų kūriniai būtų lyginami su kitų autorių, bet gal galėtumėte papasakoti, kokios knygos daro Jums įtaką?

– Be jokios abejonės, E.Hemingway'aus kūryba, ypač „Fiesta“. Taip pat labai vertinu F. S. Fitzgeraldo kūrinius, Rivjeros scenos įkvėptos jo romano „Švelni naktis“, jis vienas mano mėgstamiausių. Ir dar rašydama šį romaną skaičiau Jamesą Salterį.

– Gal galėtumėte pasidalinti, ką rašote dabar?

– Šiuo metu rašau dar vieną istorinį romaną apie trečiajame dešimtmetyje Vokietijoje klestėjusį „Bauhaus“. Iš tiesų negaliu atskleisti daug smulkmenų, nes visko net pati dar nežinau. Manau, ten bus apstu avangardinių detalių.

Nuotr. iš „Wikipedia“/Mary Welsh
Nuotr. iš „Wikipedia“/Mary Welsh

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius