Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Knygą pristatęs Algirdas Patackas: viską galime rasti kalboje, tik reikia ją atrakinti

Signatarų namuose pristatyta Nepriklausomybės Akto signataro Algirdo Patacko knyga – „Litua“. Autorius teigia siekęs laisvu, eseistiniu stiliumi pateikti lituanistikos ir kultūrologijos studiją. Knygoje publikuojami ir autoriaus eilėraščiai.
Algirdas Vaclovas Patackas
Algirdas Vaclovas Patackas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Lituanistika, pasak autoriaus, yra pagrindinė knygos ašis, ant kurios veriamos įvairios temos, svarbios Lietuvai. O daugiausiai dėmesio skiriama kalbai, kuri knygoje akcentuojama, kaip tautinės savasties dalis, kurią praradę jau nesame tauta.

„Skyrelis kalbai gal ir yra pats įdomiausias, nes ten yra tokie kontraversiški dalykai, su kuriais akademikai nelabai sutinka, bet mes esame įsitikinę, kad atradome tokius dalykus lietuvių kalboje, kurių nematė kalbininkai. Dar ten yra senųjų baltų kultūra, religija“, – pasakoja A. Patackas.

Vienas iš kontraversiškų dalykų, kuriuos autorius mėgina įrodyti knygoje, – tai, kad lietuviams ausis svarbiau už akį. Autorius aiškina ir žodžio „Lietuva“ kilmę. Pasak A. Patacko, lietuvių kalbą rekia saugoti taip pat kaip gamtą.

„Kalba mums yra ypatinga. Ji nėra mums vien tik susižinojimo priemonė. Kadangi mūsų kalba yra nepaprastai sena, manau, joje yra viskas: mums nereikia enciklopedijų, nereikia brokhauzų, nereikia vikipedijų, mes viską galime rasti kalboje, tik reikia mokėti ją atrakinti“, – tvirtina knygos autorius.

A. Patacko knygoje publikuojami autoriaus pirmieji tekstai, spausdinti dar XXjo a. 7-ojo dešimtmečio pogrindžio neoficialioje spaudoje, taip pat paskutiniai – šių dienų darbai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius