Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Knygos ištrauka: ar degtinė Rusijoje yra valstybės valdymo įrankis?

Neseniai knygynuose pasirodė Marko Lawrence'o Schrado knyga „Vodkos imperija: alkoholis, valdžia ir politika Rusijoje“, kurioje į šios šalies politikos, kultūros istoriją žvelgiama per degtinės prizmę. Siūlome perskaityti šios knygos ištrauką.
Knygos viršelis
Knygos viršelis / Leidyklos nuotr.

Knygoje teigiama, kad Rusijos visuomenę žlugdantį girtuokliavimą lemia ne įgimtas rusų polinkis, o šalies autokratinė politinė sistema, kuri nuo seno naudojo degtinę kaip valstybės valdymo įrankį. Išsamiai tirdamas Rusijos istoriją nuo Ivano Rūsčiojo iki Vladimiro Putino laikų, autorius atskleidžia slaptą valstybės istoriją, kiaurai permerktą alkoholio.

Neapsiribodamas vaizdingais pasakojimais, Schradas atlieka kruopščius tyrimus archyvuose ir analizuodamas juose rastus autentiškus dokumentus ieško atsakymų į provokuojančius istorinius klausimus. Kaip Rusijos valdovai naudojo alkoholį siekdami sutvirtinti savo autokratinį valdymą? Kokį vaidmenį alkoholis vaidino carizmo laikų perversmuose? Ar tik ne liūdnai pagarsėjusi Nikolajaus II prohibicija paskatino bolševikinę revoliuciją? O gal alkoholis sužlugdė ir Sovietų Sąjungą?

DEGTINĖS POLITIKOS PABAIGA?

Kieme, kuriame užaugo Vladimiras Putinas, rinkdavosi rajono chuliganai – „girtuokliai, triukšmadariai ir mušeikos, visi kaip vienas. Nesiprausę, nesiskutę vaikinai su cigaretėmis dantyse ir pigaus vyno buteliais rankose. Jie nuolat gerdavo, keikdavosi ir mušdavosi, ir Putinas visada būdavo tarp jų.“ Iš esmės užaugęs smurto kupinose Leningrado gatvėse, vaikystėje Putinas buvo karšto būdo, nenusileisdavęs net didžiausiems ir agresyviausiems bendraamžiams. „Jei kas nors jį įžeisdavo, Volodia nedelsdamas šokdavo ant vaikino, draskydavo, kandžiodavo jį, pešdavo jam plaukus.“

Nors vyriausybė pradėjo vykdyti dar vieną gerais norais grįstą kampaniją prieš alkoholį, ji veidmainiškai skatina degtinės gamybą įtakingų valdžios pareigūnų remiamų verslininkų įmonėse.

Augdamas gatvėje tarp smurtautojų ir girtuoklių, vaikystėje Putinas pamėgo dziudo ir sambo, o vėliau kovas be taisyklių – mišrius kovos menus (MMA). Kai 2007 m. Rusijos sunkiasvoris sambo čempionas Fiodoras Jemeljanenka, pramintas Paskutiniuoju imperatoriumi, pagaliau dalyvavo varžybose Putino gimtajame mieste Sankt Peterburge, Putinas sėdėjo pirmosiose eilėse tarp Belgijos kikboksininko aktoriaus Jeano Claude’o Van Damme’o, vadinamo Raumenimis iš Briuselio, ir Silvio Berlusconi, pravardžiuojamo itališku šelmiu. Vėliau Putinas, Van Damme’as ir Jemeljanenka susitiko per mišrių kovos menų Europos čempionatą Sočyje 2010 m., o kai 2011 m. pabaigoje Rusijos čempionas Jemeljanenka sausakimšame Maskvos olimpiniame stadione stojo į paskutinę iš trijų kovų su amerikiečiu Jeffu Monsonu, pravarde Senis Besmegenis, Putinas vėl palaikė jį sėdėdamas pirmoje eilėje.

Tiesiogiai transliuota per televizijos kanalą Rossija-2, kova be jokių apribojimų tarp šitų dviejų didžiulių akmenų maišų (kaip juos vaizdingai apibūdino Davidas Remnickas) truko visus tris raundus. Kovos pradžioje Jemeljanenka spyriu sužeidė Monsonui koją. Kitu spyriu jis nutraukė priešininkui sausgyslę, dar labiau apribodamas jo judrumą. O jam apibėrus varžovą smūgių kruša, teko stabdyti kovą, nes iš amerikiečio burnos ant jo anarchistinių ir antikapitalistinių tatuiruočių ėmė plūsti kraujas. Nepaisant to, MMA mėgėjai internete pavadino kovą vangoka.

Scanpix nuotr./Alkoholis
Scanpix nuotr./Alkoholis

Kiekvieno kovotojo kampe puikavosi aiškiai matoma pagrindinio kovos rėmėjo Vneštorgbank emblema su raidėmis VTB. Galiausiai jiedu grįžo į savo kampus, kur treneriai ėmė gydyti jų žaizdas, ir buvo aiškiai matyti, kad Monsonas nukentėjo daug labiau negu Jemeljanenka; netrukus pastarasis vieningai buvo pripažintas nugalėtoju. Tiktai tada premjeras Putinas perlipo per virves ir išėjo pasveikinti tikro rusų karžygio Jemeljanenkos. Tačiau vos tik įžengęs į ringą savimi pasitikintis Putinas, kuris vos prieš du mėnesius paskelbė ketinąs dalyvauti 2012 m. prezidento rinkimuose, patyrė akibrokštą. Netikėta, tačiau neabejotinai galingiausias Rusijos žmogus buvo nušvilptas. Apstulbintas Putinas akimirksniui suglumo, o paskui pratęsė savo dziudo pasveikinimus. Per visus dvylika metų valdžioje Putinas dar niekada nebuvo nušvilptas savo žmonių. Dabar atrodė, kad jo sugrįžimas bent jau vienai (o labiau tikėtina dviem) neseniai prailgintoms šešerių metų prezidento kadencijoms kai kuriems žmonėms nepatiko. Kažkas neabejotinai pasikeitė.

Netikėtai MMA susidomėjo pasaulio žiniasklaida, bandydama išsiaiškinti, kas ką tik įvyko. Ar žiūrovai nušvilpė blogą kovą, kaip teigė Putino atstovas? Ar jie nušvilpė dainininką, dainavusį prieš kovą, kaip teigė kovos organizatoriai? Ar ilgas eiles prie tualetų, kaip teigė Putiną palaikantis jaunimo judėjimas Naši? Mano žiniomis, MMA tinklaraštininkas Michaelas Davidas Smithas niekada nesidomėjo Kremliaus politika (ir, tiesą sakant, apskritai politika), bet net jam buvo aišku, kad „nė vienas iš šių skirtingų versijų autorių nepaaiškino, kodėl aistruoliai ėmė reikšti nepasitenkinimą jų įvardijamais dalykais kaip tik tuo momentu, kai Putinas pradėjo kalbėti. Ir jeigu aistruoliai reiškė nepasitenkinimą ne Putinu, neaišku, kodėl Rusijos valstybinės televizijos laidos iškirpo tą vaizdo įrašo dalį, kurioje girdėti žiūrovų švilpimas.“

Kitoje tinklaraštijos pusėje kovotojas su korupcija Aleksejus Navalnas tvirtino, kad išreikšdami nepasitenkinimą Putinu žmonės paskelbė epochos pabaigą. Navalno kampanijos padarė jį lygiaverčiu kovotoju su Putino režimu: daugelis naujos rusų viduriniosios klasės atstovų, pavargę nuo keistos neofeodalinės putinizmo sistemos dviveidiškumo ir korupcijos, pritarė jo pateiktam „Vieningosios Rusijos“ kaip sukčių ir vagių partijos apibūdinimui. Palaikymas valdančiajai partijai ėmė mažėti pačiu netinkamiausiu Kremliui laiku: 2011 m. gruodžio Dūmos rinkimai buvo jau ant nosies. Nors „Vieningoji Rusija“ bandė išsaugoti pozicijas nacionalistine retorika ir darydama spaudimą nepriklausomiems stebėtojams ir kritikams, per šiuos rinkimus ji gavo tiktai keturiasdešimt devynis procentus balsų – pirmą kartą partija žengė žingsnį atgal. Nors Maskvos žiema buvo šalta, iš pradžių tūkstančiai, o paskui šimtai tūkstančių protestuotojų pasmerkė machinacijas skaičiuojant balsus, rinkimų biuletenių klastojimą ir neobjektyvius žiniasklaidos pranešimus, būdingus šiems „purviniausiems rinkimams per posovietinę istoriją“, teigdami, kad net keturiasdešimt devyni procentai balsų, kuriuos „Vieningoji Rusija“ gavo per rinkimus, yra labai išpūstas skaičius.

Dar iškalbingiau apie besikeičiančias nuotaikas bylojo tai, kad visoje šalyje dešimtys tūkstančių rusų – vis aktyvesnės pilietinės visuomenės dalis – stebėjo, kaip vyksta rinkimai balsavimo punktuose. Šie protestai už teisingus rinkimus buvo didžiausi, kokie Rusijoje vyko po komunizmo žlugimo, ir daugelis baiminosi, kad autokratinis režimas atsakys represijomis ir kraujo praliejimu. Laimei, to neįvyko. Nors prie didžiausių protestuotojų susibūrimų tarp 2011 m. gruodžio Dūmos rinkimų ir 2012 m. kovo prezidento rinkimų buvo matyti didelės saugumo pajėgos, visi jie praėjo be konfrontacijos. Buvo ir kitų ženklų, rodančių, kad valdžia linkusi eiti į kompromisus su nepatenkinta visuomenės dalimi: protestai buvo nenoriai parodyti per valstybės valdomą televiziją, o anksčiau ignoruojamiems opozicijos atstovams buvo leista viešai išsakyti savo nepasitenkinimą. Baigiantis kadenciją prezidentas Dmitrijus Medvedevas susitiko su opozicijos vadovais ir net pasiūlė liberalias reformas, tokias kaip tiesioginių gubernatorių rinkimų sugrąžinimas. Valstybė net pažadėjo užtikrinti didesnį skaidrumą per prezidento rinkimus įrengdama kiekviename iš beveik šimto tūkstančių balsavimo punktų internetines kameras, kad būtų galima stebėti, ar nepažeidžiamos balsavimo taisyklės.

Ar interneto kameros užkirto kelią per ankstesnius rinkimus dažnai pasitaikydavusiam rinkėjų apgaudinėjimui, ar machinacijos tiesiog buvo vykdomos už jų objektyvų aprėpties, vis dar lieka neaišku. Aišku tai, kad Vladimiras Putinas lengvai laimėjo 2012 m. rinkimus, pirmiausia dėl to, kad regionuose jis liko labai populiarus ir nebuvo priešininko, galėjusio suvienyti skirtingas Putinui priešiškas jėgas. Nacionalistinė retorika ir pažadai padidinti finansavimą socialinėms reikmėms dar labiau sustiprino jo patrauklumą.

Bet nors opozicija nenuvertė Putino, ji tikrai iššovė įspėjamąjį šūvį jam virš galvos. Kur Rusija eis per trečią Putino kadenciją ir vėliau daugiausia priklausys nuo to, ar Kremlius paisys šio šūvio, ar jį ignoruos.

Istorijos kerštas

Giliausias Dantės Dieviškosios komedijos pragaro ratas, kurio viduryje tūno pats Šėtonas, yra skirtas išdavikams. Vos viena pakopa aukščiau aštuntame rate kenčia sukčiai: apgavikai, vagys ir korumpuoti politikai, verdantys tirštoje savo tamsių paslapčių dervoje. Šalia jų persuktomis galvomis, amžinai žvelgdami į savo neišsipildžiusias pranašystes, kenčia pranašautojai ir netikri pranašai. Taigi teikti drąsių politinių prognozių nederėtų, tačiau panagrinėti, kaip Kremliaus galią silpnina Rusijos demografinis nuosmukis praeityje, tikrai galime.

2010 m. Jungtinės Tautos paskelbė naujas ilgalaikes gimstamumo prognozes. Nors pastaruoju metu valdant Medvedevui ir Putinui demografinė padėtis Rusijoje pagerėjo – padidėjo gimstamumas ir sumažėjo mirtingumas, tikėtina, kad iki 2050 m. Rusijos gyventojų skaičius sumažės nuo 143 milijonų iki apytiksliai 125 milijonų (grafikas). Tokiu atveju Rusija iš septintos tankiausiai gyvenamų šalių vietos smuks į vienuoliktą ir tik nedaug lenks Vietnamą.

Kaip JTO demografai apskaičiuoja gyventojų skaičių tokioje tolimoje ateityje ir ar jų skaičiavimai patikimi? Na, demografai atsižvelgia į gimstamumo ir mirtingumo statistiką visoms amžiaus grupėms, migracijos mastą ir apskaičiuoja daug optimistinių, pesimistinių ir tikėtinų scenarijų. Pasirodo, šitos prognozės pasitvirtina devyniasdešimt keturių procentų tikslumu. Jei jos nepasitvirtina, tai paprastai dėl didelių netikėtumų: dėl nelaukto demografinio sprogimo po Antrojo pasaulinio karo ankstesnės amerikiečių prognozės atrodo juokingai mažos. Dėl smarkios ŽIV/AIDS epidemijos 9 dešimtmetyje sudaryta Afrikos gimstamumo prognozė atrodo pernelyg optimistinė. Kaip rodo grafikas, 9 dešimtmečio demografai negalėjo numatyti demodernizacijos, kuri nuniokojo Rusiją ir jos smarkiai geriančias posovietines kaimynes. Tačiau kitaip nei Afrikos šalis ištikusią AIDS epidemiją, Rusijos demografines nelaimes sukėlė jos pačios valdžia: jos buvo šimtmečius trukusio blogo valdymo per degtinės politiką kulminacija. Išsamios 2009 m. studijos The Lancete autoriai padarė išvadą, kad jeigu ne degtinė, mirtingumas Rusijoje būtų panašesnis į Vakarų Europos, o ne į karo nuniokotos Užsachario Afrikos8. Jeigu ne degtinė, rusai, kaip vyną geriantys vengrai ar alaus mėgėjai čekai, būtų bent jau galėję išgyventi skausmingą pokomunistinį XX a. paskutiniojo dešimtmečio pereinamąjį laikotarpį be tokios didelės žalos savo sveikatai, užuot ėmę klimpti į demografinio nuosmukio liūną.

Grafikas
Grafikas


Rusijos gyventojų skaičiaus prognozė iki 2050 m. Šaltiniai: Iris Hoßmann et al., Europe’s Demographic Future (Berlin: Berlin Institute for Population and Development, 2008), 3; United Nations, „World Population Prospects, the 2010 Revision,“ http://esa. un.org/unpd/wpp/country–profiles/country–profiles_1.htm (žiūrėta 2012 m. kovo 17 d.); Rosstat, „Izmemenie čislennosti naselenija po variantam prognoza,“ http://www.gks.ru/free_ doc/new_site/population/demo/progn1.htm (žiūrėta 2012 m. kovo 17 d.); Sergei Scherbov and Wolfgang Lutz, Future Regional Population Pafterns in the Soviet Union: Scenarios to the Year 2050, IIASA Working Paper No. WP–88–104 (Laxenburg, Austria: IIASA, 1988), 14– 15; Svetlana Soboleva, Migration and Seftlement: Soviet Union, IIASA Working Paper No. WP–80–45 (Laxenburg, Austria: IIASA, 1980), 130; Anatolijus Karlinas, asmeninis susirašinėjimas, 2013 m. kovo 19 d.398

Pažvelkime, pavyzdžiui, į Lenkiją, kaimyninę smarkiai geriančių slavų šalį su savomis legendinėmis degtinės tradicijomis. Lenkijai pokomunistinis pereinamasis laikotarpis taip pat buvo skausmingas. Tačiau Jelcinui ir Putinui ignoruojant degtinės epidemiją XX a. paskutiniajame dešimtmetyje ir po 2000-ųjų, Lenkija nuolat didino akcizo mokesčius stipriai degtinei, nuosekliai siekdama, kad gyventojai vietoj jos imtų vartoti saugesnius fermentuotus gėrimus – vyną ir alų. Iš dalies dėl to Lenkija nepatyrė tokios pačios demografinės katastrofos, kokia ištiko Rusiją.

Kai Lenkijoje žlugo komunizmas, šešiasdešimt vieną procentą vartojamo alkoholio sudarė distiliuoti spiritiniai gėrimai.

Kai Lenkijoje žlugo komunizmas, šešiasdešimt vieną procentą vartojamo alkoholio sudarė distiliuoti spiritiniai gėrimai. 2002 m. jų dalis sudarė iki dvidešimt šešių procentų. Nors pereinamasis laikotarpis buvo įtemptas, tikėtina vyrų gyvenimo trukmė Lenkijoje šoktelėjo net ketveriais metais. Estijoje degtinės forma vartojamo alkoholio dalis smuko nuo septyniasdešimt dviejų iki trisdešimt trijų procentų per tą patį laikotarpį. Vyrų tikėtina gyvenimo trukmė išaugo 1,5 metų. Rusijoje, nesant tikros alkoholio politikos, degtinės forma vartojamo alkoholio dalis padidėjo nuo šešiasdešimt šešių iki septyniasdešimt vieno procento, o tikėtina vyrų gyvenimo trukmė staiga smuko penkeriais metais. Šiandien lenkai ir estai vis dar geria daug, bet distiliuotų gėrimų, tokių kaip degtinė, jau kur kas mažiau. Dėl to tikėtina lenkų ir estų vyrų gyvenimo trukmė siekia septyniasdešimt metų ir yra visu dešimtmečiu ilgesnė negu jų degtinėje permirkusių kaimynų rusų.

Kremlius, atrodo, linkęs tenkintis laikinais sprendimais, gydydamas degtinės politikos simptomus, o ne ligą. Nors vyriausybė pradėjo vykdyti dar vieną gerais norais grįstą kampaniją prieš alkoholį, ji veidmainiškai skatina degtinės gamybą įtakingų valdžios pareigūnų remiamų verslininkų įmonėse. O finansų ministerija maldauja gyventojų pasimauti ant butelio dėl didesnės valstybės garbės.

Kada nors ši beprotybė turi baigtis

Net jeigu apsiribotume dviem dešimtmečiais po komunizmo žlugimo, būtų aiškiai matyti, kad viena iš didžiausių kliūčių Rusijai gyventi normaliai, sveikai ir turtingai yra pačios valstybės degtinės politikos palikimas. Nors valdant Medvedevui padėtis pagerėjo, Rusijoje kasmet apsinuodiję alkoholiu miršta apytiksliai penkiolika tūkstančių žmonių – daugiau negu žuvo kareivių per visus dešimt metų trukusią nevykusią sovietų avantiūrą Afganistane (1979–1989 m.). Nuo Sovietų Sąjungos žlugimo tiesiogiai dėl degtinės mirė apytiksliai šeši šimtai tūkstančių žmonių, t. y. daugiau negu XVIII a. per devynis imperinės Rusijos karus žuvo kariškių.

Kitaip tariant, 2050 m. Rusijoje gyvens trečdaliu mažiau žmonių, negu būtų gyvenę, jeigu per praėjusius dvidešimt metų nebūtų vykusi alkoholizacija ir demodernizacija, kurios abi yra degtinės politikos palikimas.

Taip pat galime pažvelgti į prognozes, kokia Rusija būtų buvusi, jeigu ne degtine permirkusi XX a. paskutiniojo dešimtmečio demodernizacija. 1988 m. Sergejus Sčerbovas ir Wolfgangas Lutzas numatė, kad Rusijos respublikoje, tuomet įėjusioje į Sovietų Sąjungos sudėtį, 2050 m. bus apytiksliai šimtas aštuoniasdešimt milijonų gyventojų. Jeigu atimsime Jungtinių Tautų apskaičiuotą pagrįstą vidutinį 125 milijonų gyventojų skaičių iš to, koks jis turėjo būti, – apytiksliai 180 milijonų, – gausime 55 milijonų žmonių skirtumą. Šis skaičius daugiau negu tris kartus viršija skaičių kareivių, žuvusių visuose Rusijos karuose per visą jos istoriją. Kitaip tariant, 2050 m. Rusijoje gyvens trečdaliu mažiau žmonių, negu būtų gyvenę, jeigu per praėjusius dvidešimt metų nebūtų vykusi alkoholizacija ir demodernizacija, kurios abi yra degtinės politikos palikimas.

Galimos ir esamos Rusijos skirtumą ekonomistai vadina degtinės galimybių kaina. Prie penkiasdešimt penkių milijonų gyventojų, prarastų nuo komunizmo žlugimo, turbūt galima pridėti dar šimtus milijonų žmonių, kuriuos pražudė degtinė per daugiau kaip penkis šimtus metų, praėjusius nuo to laiko, kai carai ėmė piršti pelningesnį ir stipresnį distiliuotą alkoholį, išstumdami silpnesnį alų, midų ir vyną, tikruosius rusų gėrimus.

Tik įsivaizduokite, kokia Rusija galėjo būti, kokia didi ji galėjo būti, jeigu jos valdovai nebūtų nuolat skatinę žmonių gerti tokį stiprų gėralą dėl naudos valstybei. Pagalvokite, kokią ekonominę naudą būtų galėję sukurti dar penkiasdešimt penki milijonai žmonių, ypač jeigu vienas trečdalis jų nebūtų gėrę darbe. Kaip svariai dar penkiasdešimt penki milijonai sveikų žmonių būtų prisidėję prie prekybos, mokslo ir meno. Augant gyventojų skaičiui Rusija būtų tapusi turtingesnė, būtų surenkama daugiau mokesčių, būtų išaugę jos gebėjimas atsinaujinti ir modernėti. Jai nebūtų kilę problemų dėl kariuomenės komplektavimo ir nebūtų tekę kliautis imigrantais, kad pagerintų savo demografines perspektyvas. Bet visa tai prarasta – Rusijos potencialą ir ambicijas paskandino butelyje jos pačios nesąmoninga valdžia.

Dėl to buvusio ir būsimo Rusijos prezidento Vladimiro Putino laukia sunkios kovos degtinės fronte, kuriam per dvi ankstesnes savo kadencijas jis skyrė labai mažai dėmesio. Pačios vyriausybės prognozėmis, net jeigu iš kitų buvusių Sovietų Sąjungos respublikų atvyks daug imigrantų, 2030 m. 15–65 metų šalies gyventojų skaičius nuo 102,2 milijono sumažės iki 91,1 milijono. Mažėjant darbingo amžiaus gyventojų, sulėtės ekonomikos vystymasis, nes bus daug mažiau produktyvių darbuotojų. Mes žinome, kad jauni darbuotojai yra ypač svarbūs kuriant technologines naujoves, ir jų trūkstant Rusijos ekonomiką dar labiau smaugs pasenę, senamadiški ir korumpuoti praeities darbo modeliai, dėl kurių jos konkurencingumas, palyginti su kitomis pasaulio šalimis, dar labiau sumažės.

Normaliomis aplinkybėmis politikai turėtų pradėti skatinti modernizaciją ir produktyvaus kapitalo augimą, bet tai daryti trukdo nesuvaldoma, sisteminė Rusijos korupcija, kuri yra degtinės politikos palikimas (8 skyrius). Kitas kelias galėtų būti skatinti tyrimus ir inovacijas, bet, pasak Rusijos mokslininkų, fundamentalus mokslas šalyje yra katastrofiškos būklės ir vis dar smarkiai izoliuotas nuo tarptautinių tendencijų. Perspektyva niūri: be esminių pokyčių Rusijos ekonomika taps mažiau dinamiška ir mažiau produktyvi, todėl šalis turės dar labiau kliautis savo mineralų, naftos ir dujų pardavimu, o gerų ryšių turintys oligarchai investuos pelną patrauklesnėse vietose užsienyje. Ir jeigu šie pelningi lėšų šaltiniai vėl ims sekti, Kremlius, kaip jau ne kartą buvo atsitikę, vėl ims vis daugiau kliautis pajamomis iš degtinės, ir dėl to situacija tik dar labiau pablogės.

Tradiciniai Rusijos gėrimai buvo natūraliai fermentuotas alus, midus ir gira. Stipresnius, dirbtinius, distiliuotus spiritinius gėrimus žmonėms įpiršo moderni autokratinė valstybė.

Kaip matėme, rusai ne visada gerdavo degtinę. Sakydamas savo garsiąją ištarą „gerti yra Rusios žmonių džiaugsmas, negalime be to gyventi“, Kijevo kunigaikštis Vladimiras kalbėjo ne apie degtinę. Tradiciniai Rusijos gėrimai buvo natūraliai fermentuotas alus, midus ir gira. Stipresnius, dirbtinius, distiliuotus spiritinius gėrimus žmonėms įpiršo moderni autokratinė valstybė, kuri, naudodama degtinę kaip būdą išvilioti jų pinigus iždui, padarė ją pagrindine autokratinio valdymo atrama. Nuo tų laikų degtinė, autokratija ir korupcija Rusijoje buvo neatskiriamai susipynusios.

Nors Rusija yra didi valstybė, ji pasiekė didybę tikrai ne padedama degtinės, o nepaisant jos. Jei Rusija iš tikrųjų nori atgauti savo vietą tarp didžiųjų pasaulio valstybių, ji turės ryžtis didžiausiam išbandymui: išrauti giliai įsišaknijusią degtinės politikos tradiciją. Kokia didi Rusija galėtų būti be šio žlugdančio politinio prakeiksmo

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius