-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Knygos „Mano mažasis genijus“ autorė pataria, kaip atskleisti vaiko talentą

Kiekvienas vaikas gali būti genijus, tik reikia padėti jam atsiskleisti. Tokią drąsią išvadą pateikia neseniai Lietuvoje išleistos knygos „Mano mažasis genijus“ autorė, JAV edukologė Kristine Barnett.
Knygos autorė Kristine Barnett
Knygos autorė Kristine Barnett / Leidyklos nuotr.
Temos: 2 Literatūra Knygos

Kai jos sūnui Džekui buvo dveji, gydytojai prognozavo, kad ateityje jis greičiausiai negalės skaityti ar netgi savarankiškai užsirišti batų. Vaikui buvo diagnozuotas Aspergerio sindromas, kuris, kaip teigė gydytojai, pamažu išsivystys iki sunkios formos autizmo. Tačiau tai nesužlugdė K. Barnett.

Moters užsispyrimas, teigiamas požiūris, tinkamas vaiko auklėjimas bei priežiūra leido pasiekti neįtikėtinų rezultatų: dabar jau 15-metis Džeikas, kurio intelekto koeficientas prilygsta garsiausiems pasaulio mokslininkams, sėkmingai siekia kvantinės fizikos diplomo, o jo plėtojama teorija ateityje gali pelnyti Nobelio premiją.  

Kadangi gydytojai neteikė daug vilčių, kad berniukas gyvens normalų gyvenimą, todėl siūlė jį leisti į specialiąją mokyklą.  Tačiau Kristine nusprendė jo lavinimu užsiimti pati – leisti jam būti savimi, daryti tai, kas jam patinka labiausiai, kad ir kokie keisti tie užsiėmimai atrodytų.

Knygoje – asmeniniai išgyvenimai

Knygoje „Mano mažasis genijus“ K. Barnett pasakoja savo asmeninius išgyvenimus, pataria, kaip atskleisti stipriausius kiekvieno vaiko gebėjimus.

„Jo istorija yra simbolinė visų vaikų istorija. Nors mano vaiko gebėjimai yra unikalūs, tačiau pasakojimas apie jį atskleidžia galimybę, kurią turime visi, – realizuoti tai, ką savyje turime nepaprasto. O tuomet galbūt paaiškės, jog genijai nėra tokie reti. Jei pakurstysite vidinę vaiko ugnelę, ji visada nurodys kelią į daug didesnes aukštumas, nei jūs kada galėjote įsivaizduoti“, – neabejoja K. Barnett.

Užsiėmimai su Džeiku leido jaunai mamai ne tik ugdyti savo vaiko gabumus, tačiau ir tobulėti kaip edukologei. Knygos autorė kviečia pažvelgti į savo vaikus kitomis akimis, įžvelgti jų talentus ir padėti jiems atrasti save. K. Barnett tiki, kad tėvai liktų maloniai nustebinti, jei, užuot bandę savo atžalas ištraukti iš jų susikurto pasaulio, pasistengtų jame atrasti kažką gražaus ir gero.

„K. Barnett pasakojimas – labai universalus ir svarbus visiems – tiek tėvams, tiek vaikams. Visi norime savo vaikus ugdyti taip, kad atsiskleistų geriausios jų savybės. Tačiau neretai pritrūksta pozityvaus požiūrio, žinių ir metodų. Visi vaikai yra išskirtiniai – reikia išgirsti jų norus. Tai ir parodo ši is­torija – kai esame kantrūs ir atviri, galime įžvelgti tikrąjį, kiekvieno vaiko viduje glūdintį potencialą“, – sako Saulius Petrulis, knygą „Mano mažasis genijus“ išleidusios leidyklos „Eugrimas“ vadovas.

Kai kurių literatūros kritikų nuomone, „Mano mažasis genijus“ – viena įdomiausių istorijų apie kiekvieno vaiko viduje slypinčias galimybes ir būdus jas atrasti. Ši knyga neretai lyginama net su paties Antuano Sent Egziuperi „Mažuoju princu“ – alegorija apie užsisklendusį berniuką ir jo mažąją planetą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius