Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Knygos recenzija. Marko Haddono „Tas keistas nutikimas šuniui naktį“

Ne taip dažnai viena knyga tuo pačiu metu išleidžiama dviem skirtingais leidimais. Tačiau būtent taip nutiko 2003 metais Didžiojoje Britanijoje, kuomet buvo išleistas Marko Haddono romanas „Tas keistas nutikimas šuniui naktį“. Lietuvoje ši knyga jau tuomet pasirodė iš karto po pasirodymo britų knygynuose, tačiau šiais metais dar kartą perleista leidyklos „Sofoklis“.
knyga „Tas keistas nutikimas šuniui naktį“
knyga „Tas keistas nutikimas šuniui naktį“ / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Išties pradedant kalbėti apie šią knygą reikėtų pastebėti, kad „Sofoklio“ knygų serija „Kultinės knygos“, kurioje buvo ir anksčiau apžvelgtas Luke'o Rhinehearto romanas „Kauliukų žmogus“, yra puikus pagalbininkas skaitytojams, kurie yra pasimetę tarp tūkstančių kūrinių knygynuose. Įsimylėjau šią knygų seriją, tačiau šį kartą ne apie ją.

Suprasti akimirksniu

  • Romanas pirmą kartą išleistas 2003 m.
  • Rašytojui Markui Haddonui knyga pelnė tarptautinę šlovę
  • Knygoje pasakojama apie Aspergerio sindromu sergantį Kristoferį
  • Teises į kūrinio leydybą įsigijusios daugiau nei 40 šalių leidyklos

„Tas keistas nutikimas šuniui naktį“ – romanas, pelnęs rašytojui M.Haddonui tarptautinę šlovę. Pakanka vien priminti faktą, kad šis kūrinys buvo išplėstiniame prestižinio literatūros apdovanojimo „Man Booker“ sąraše ir sukėlė audringas diskusijas, kuomet nepateko tarp pagrindinių pretendentų gauti premiją.

Romane pasakojama apie penkiolikmetį Kristoferį. Jis kartu yra ir romano pagrindinis personažas, ir pasakotojas.

Kristoferis vieną dieną randa nužudytą kaimynės pudelių veislės šunį Velingtoną. Paauglys – didelis Šerloko Holmso gerbėjas, tad nusprendžia išsiaiškinti, kas padarė šį kraupų nusikaltimą.

Kristoferis nėra eilinis vaikis. Jis serga Aspergerio sindromu – lengvesne autizmo forma. Jis bijo nepažįstamų žmonių, nemėgsta, kuomet jį kas nors liečia, jis nesupranta kitų žmonių emocijų ir negali pakęsti rudos ir geltonos spalvos. Tačiau jis yra gabus matematikai, pastebi tokias smulkmenas, kurių aplinkiniai neįžvelgia, ir svajoja apie studijas universitete bei lanko specialių poreikių mokyklą.

Ieškodamas Velingtono žudiko Kristoferis tuo pačiu ir leidžiasi į ilgą ir sunkią kelionę su pačiu savimi – jam tenka daryti tai, ko įprastai vengia. Pavyzdžiui, kalbėtis su nepažįstamaisiais ar patekti į naujas ir anksčiau neaplankytas vietas, kurios berniukui kelia baimę.

Romano pasakojimas nėra tik detektyvinis tyrimas. Ieškodamas Velingtono žudiko Kristoferis iš aplinkinių žmonių sužino apie savo tėvų santykius, paslaptis, kurios yra nuo jo slepiamos.

Romanas skaitytojui pateikia intriguojantį pasakojimą, kuris jau nuo pirmo kūrinio puslapio įtraukia.

Romanas kartu yra žvilgsnis į kitokio žmogaus vidų. Galimybė pajusti ir suprasti, kaip pasaulį suvokia viena iš autizmo formų sergantis Kristoferis – kaip jis mąsto, kaip dėlioja mintis, galų gale, kaip jam yra sunku prisitaikyti prie visuomenės.

Kūrinys buvo išplėstiniame prestižinio literatūros apdovanojimo „Man Booker“ sąraše ir sukėlė audringas diskusijas, kuomet nepateko tarp pagrindinių pretendentų gauti premiją.

Aktualią patirtį knygoje perteikia ir Kristoferio tėvai. Jie tampa tarsi simboliu, iliustruojančiu autizmu sergančių žmonių sąlytį su visuomene, bendravimo norma ir sunkumais.

Kai kuriose romano vietoje galima justi chaotišką rašymo stilių, staigų šokinėjimą nuo vienos temos prie kitos, tačiau taip autorius perteikia Aspergerio sindromu sergančio žmogaus išgyvenimus.

O vienišas Kristoferis mano, kad yra žymiai geresnis ir gabesnis už aplinkinius. Jis pateikia tokį pavyzdį, kodėl taip yra, kuomet pradeda pasakoti apie pievą. Pasak paauglio, žvelgdami į pievą žmonės nieko gražaus nepastebi, o jis suskaičiuoja visas karves, įsimena visų jų margus raštus ir galėtų jas visas atskirti. Mat Kristoferis labai pastabus detalėms, dėl šios priežasties buvimas naujose erdvėse jam kelią baimę – čia per daug naujos informacijos, kuri norom nenorom jam lenda į galvą ir blaško susikaupimą. Tam nusiraminti padeda matematika, o pasijutęs nesaugus jis gali net ir penkias valandas sėdėti metro stotelėje, jei ši vieta jam atrodo saugi.

VIDEO: Vertos dėmesio kovo knygos

Knygoje gausu piešinių – įvairių žemėlapių, mimikos reikšmių, matematinių uždavinių. Romane pabaigoje taip pat pateikiamas matematinių uždavinių priedas su atsakymais. Beje, net ir knygos skyriai sužymėti neatsitiktinai – pirminiais skaičiais. Kūrinys yra pateikiamas kaip pačio Kristoferio rašyta knyga, o jis tikrai myli matematiką.

Romanas žavi savo nuoširdumu. Jis yra tarsi atvira išpažintis, kurioje pasauliui perteikiami Aspergerio sindromu sergančio paauglio vidiniai išgyvenimai, sunkumai bendraujant su išoriniu pasaulius. Tačiau nereikia klaidingai manyti, kad knyga yra skirta paaugliams ar vaikams. Manau, kad tai net labiau suaugusiems žmonėms skirtas kūrinys, kuris leidžia į save pačius pažvelgti iš šalies. O tai padeda Kristoferio žvilgsnis.

Žinoma, nereikia pamiršti ir autizmo temos, apie kurią pastaraisiais metais vis garsiau kalbama. Galima rasti nuomonių, kad, pavyzdžiui, autizmas yra šio amžiaus maras. Romanas suteikia galimybę jei ne moksline prasme, tai bent vidiniais išgyvenimais suprasti šiuo sindromu sergantį žmogų.

Autorius M.Haddonas meistriškai žaidžia rašymo stiliumi. Bene kiekvieną knygoje sutiktą personažą jūs patys būsite išvydę ir realiame pasaulyje. O kiek autentiški Kristoferio išgyvenimai? M.Haddonas yra dirbęs su autizmo sutrikimus turinčiais vaikais ir paaugliais. Būtent dėl šios priežasties atrodo, kad Kristoferio pasaulis yra toks, koks yra iš tikrųjų.

Kodėl knyga 2003 metais išleista dviem skirtingais leidimais? Atsakymas paprastas. Vienas leidimas buvo skirtas vaikams ir paaugliams, kitas – suaugusiems skaitytojams. Nors jų turinys buvo identiškas, tačiau skyrėsi viršeliai. Pats autorius prisipažino, kad „Tas keistas nutikimas šuniui naktį“ buvo pirma knyga, kurią jis rašė būtent suaugusiems skaitytojams, tačiau labai nustebo, kuomet sulaukė pasiūlymo romaną išleisti ir vaikams.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Knyga „Tas keistas nutikimas šuniui naktį“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Knyga „Tas keistas nutikimas šuniui naktį“

2003 metais romanas „Tas keistas nutikimas šuniui naktį“ pelnė „Whitbread“ apdovanojimą (nuo 2006 metų vadinama Costa apdovanojimu), tapo geriausia „The Guardian“ metų knyga, 2004 metais pateko tarp „Alex“ renkamų dešimties geriausių knygų paaugliams. Pagal knygą taip pat pastatyta daug spektaklių, rašomi scenarijai televizijai, kino filmui.

Romanas patiks tiems, kurie mėgsta visuomenės santykių temą. Ar tai geras pasirinkimas artėjančioms vasaros atostogoms? Turiu jus įspėti, kad kelionėje šią knygą perskaitysite taip greitai ir būsite toks įsitraukęs į pasakojimą, kad gailėsites, jog su savimi pasiėmėte tik vieną knygą.

Vaikiškai atrodanti knyga be vaikiško turinio. Taip būtų keliais žodžiais galima apibūdinti šį romaną.

Smagaus skaitymo.

Daugiau knygų recenzijų rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius