-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Knygos recenzija. Realybės ir iliuzijos paieškos Hailji romane „Parodymai“

Žymus Pietų Korėjos rašytojas Hailji džiaugiasi atradęs Lietuvą. O lietuviai, regis, pradeda atrasti ir autoriaus kūrybą. 2012 metais Lietuvos knygynuose pasirodė pirmas Hailji romanas „Užupio respublika“, o po ketverių metų pertraukos Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla išleido dar vieną Hailiji romaną „Parodymai“ (vertėjas – Martynas Šiaučiūnas-Kačinskas).
Knyga „Parodymai“
Knyga „Parodymai“ / 15min nuotr.

Pradedant pažintį su vienu žymiausių šiuolaikinės Pietų Korėjos literatūros atstovų derėtų pasakyti, kad Hailji – tai rašytojo slapyvardis. Tikrasis jo vardas – Rim Jong Jo.

Suprasti akimirksniu

  • Hailji – vienas žymiausių šiuolaikinės Pietų Korėjos autorių
  • Tikrasis rašytojo vardas yra Rim Jong Jo
  • Hailji ne kartą lankėsi Lietuvoje, 2013 metais dalyvavo Vilniaus knygų mugėje
  • „Parodymai“ – antras autoriaus kūrinys, išverstas į lietuvių kalbą
  • Šią knygą autorius parašė per dvejus metus

Rašytojas gimė 1955 metais, o jau pirmasis jo romanas „Kelias į lenktynių žiedą“, kuris Pietų Korėjoje išleistas 1990 metais, sukėlė tikrą literatūros audrą.

Beje, tai itin produktyvus autorius – jis parašė jau trylika romanų ir apsakymų, du eilėraščių rinkinius. Savo darbo rezultatais jis tikrai galėtų lygiuotis su kitu Azijos autoriumi japonu Haruki Murakami. Žinoma, tik literatūrinis svoris ir šlovė tikrai nėra Hailji pusėje.

Kaip prisipažįsta pats Pietų Korėjos rašytojas, paprastai knygą jis parašo per tris arba penkis mėnesius. Tačiau romanas „Parodymai“ – kūrybinė išimtis, reikalavusi daugiausiai laiko. Autorius romaną parašė per dvejus metus ir jis tikrai nebuvo pats ilgiausias jo parašytas kūrinys. Priešingai – trumpiausias.

Romane Hailji rašo apie pagarbą užsitarnavusį filosofijos profesorių, kuris atvykęs į pajūrio miestą paminėti dešimtųjų vestuvių metinių yra suimamas ir apkaltinamas svainio žmogžudyste.

Skaitytojas jau nuo pirmų puslapių yra įmetamas į įvykių sūkurį.

Mažvydo Karaliaus/15min.lt nuotr./Rašytojas Hailji
Mažvydo Karaliaus/15min nuotr./Rašytojas Hailji

Kodėl profesorius suimtas? Kokie jo santykiai su gerokai jaunesne žmona? O kodėl nužudytas svainis? Tai tik dalis klausimų, į kuriuos personažas privalo atsakyti policijos tyrėjams.

Galiausiai aiškėja, kad pagrindinis romano veikėjas yra šizofrenikas, gyvenantis tarp dviejų realybių – tikrosios ir savo įsivaizduojamos. Tuomet kas yra tikrasis jo pasaulis, o kas tėra iliuzija?

Romanas yra parašytas neįprastu stiliumi. Tai ilgas monologas, kurį dėsto pagrindinis personažas. Knygos veiksme apsieinama be detalių aplinkos ir veikėjų aprašymų – nežinoma net kokiame mieste vyksta veiksmas, o pagrindinio personažo vardas taip ir lieka nežinomas. Visas dėmesys romane sutelkiamas į filosofijos profesoriaus išgyvenimus ir pasakojimą.

Autoriaus sprendimas istoriją pateikti nesibaigiančiu monologu – įdomus, tačiau daliai skaitytojų jis gali tapti atgrasus. Nors nuo pirmų knygos puslapių skaitytojas įmetamas į veiksmo sūkurį, tačiau bene didžiausia knygos intriga pagreitį įgauna perkopus 30 puslapį, kuomet pradeda aiškėti asmeninės pasakotojo gyvenimo detalės ir skaitytojas savo vaizduotėje iš gautos informacijos pradeda spėlioti būsimos istorijos vingius.

Visgi be ilgo monologo skaitytojas daugiau nieko negauna ir yra priverstas nesibaigiančiuose pagrindinio personažo apmąstymuose ir svarstymuose ieškoti tiesos užuomazgų.

Su Hailji teko bendrauti prieš 2013 metų Vilniaus knygų mugę ir jos metu. Autorius sakė, kad tuomet pristatytas romanas „Užupio respublika“ yra vienas lengviausiai suprantamų ir paprasčiausiai skaitomų jo romanų. Tačiau po „Parodymų“ išleidimo drįsčiau pasakyti, kad šis apibūdinimas labiau tiktų šiam kūriniui.

Nors šių dviejų kūrinių tematika yra skirtinga, tačiau abu jie alsuoja mistiškumu. Visgi jei anksčiau skaitėte „Užupio respubliką“, tikėtina, kad „Pasirodymai“ jus gali šiek tiek nuvilti.

Pavyzdžiui, „Užupio respublika“ spindėjo veiksmu, dėmesio sukaustymu, humoru ir noru pagaliau sužinoti, kodėl korėjietis atvyko į Lietuvą. Su Hailji „Parodymais“ viskas priešingai – kūrinys gana monotoniškas.

Štai čia galite skaityti interviu su Pietų Korėjos rašytoju Hailji, o čia rasti jo romano „Užupio respublika apžvalgą“.

VIDEO: Azijos šalių literatūra

Kita vertus, nereikėtų pamiršti, kad Hailji yra prisipažinęs, kad kas kartą skaitytoją stengiasi nustebinti – būti kitokiu, pateikti vis kitokią istoriją. Šis rašytojas tuo ir išsiskiria – jis stengiasi keistis, nebūti nuspėjamas. Šie du lietuvių kalba pasirodę rašytojo romanai yra tarsi du Hailji atspindžiai.

Romanas „Parodymai“ patiks tiems, kurie mėgsta mistiškas istorijas, kuriose persipina realybė ir fantazija.

Hailji – vienas žymiausių šiuolaikinės Pietų Korėjos autorių

Man šis romanas prieš akis praskriejo kaip mistinis filmas. Stebėtis, matyt, nereikia, nes pagal Hailji romanus yra kurta ne tik kino filmų, bet ir spektaklių. Šis autorius puikiai žino, kas yra sklandus ir vaizdingas pasakojimas.

Įgudusiems skaitytojams šį kūrinį perskaityti tetruks vieną vakarą. Kita vertus, toks greitas skaitymas iliustruoja, kaip sklandžiai ir paprastai pasakojimo kalbą dėlioja Hailji.

Žodis „paprastai“ šios knygos apibūdinimui labai tinka – tai paprasta, galbūt kažkur jau girdėta, tačiau įtraukianti istorija.

Daugiau knygų recenzijų galite skaityti čia.

Smagaus skaitymo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius