Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Knygos recenzija. Viktoras Pelevinas ir beprasmis tarakono Seriožos gyvenimas

Fantastika ir realybė. Žmogus ir vabzdys. Visa, kas atrodo neįtikima, ir visa, kas yra realu, persipina Viktoro Pelevino romane „Vabzdžių gyvenimas“. Pirmą kartą rusų kalba šis kūrinys, vadinamas postsocialistinio siurrelizmo etalonu, buvo išleistas dar 1993 metais, tačiau aktualus ir šiomis dienomis.
„Vabzdžių gyvenimas“
„Vabzdžių gyvenimas“ / Knygos viršelis

Išties, ar vabzdžiai ir žmonės panašūs? Per kelias fantastika paremtas istorijas, kuriose vabzdžiai įgauna žmogišką pavidalą, V. Pelevinas skaitytojui perteikia mūsų kasdienybės beprasmybę, vidinę tuštumą ir žmonių santykius.

Pavyzdžiui, kuo skiriasi uodas Semas nuo žmogaus? Juk abu beatodairiškai gelia kitam, kad patenkintų savo įgeidžius.

O tarakonas Serioža – vargšas, visą gyvenimą besikapstantis smėlyje ir tikintis, kad greitai ras visa ko prasmę. O prasmė virsta alkoholiu po darbo, moterimis ir drybsojimu prie televizoriaus.

Galų gale, koks yra skruzdės Marinos gyvenimas? Vyrams jis bus kiek labiau paslaptingas, nes būtent Marinos personažas atskleis visuomenės požiūrį į moteris.

V. Pelevinas romane meistriškai sujungia kelias skirtingas vabzdžių istorijas. Jų nenutrūkstanti grandinė „užkoduota“ begale paralelių su žmogaus kasdienybe. Visos istorijos leidžia pažvelgti į posovietinės epochos žmones. Tačiau kas drįstų ginčytis, kad tokie tipažai ir dabar nevaikšto gatvėmis?

Nuotr. iš „Wikipedia“/Viktoras Pelevinas
Nuotr. iš „Wikipedia“/Viktoras Pelevinas

Iš tikrųjų kai kuriems skaitytojams knyga gali pasirodyti kebli dėl daugelio metaforų. Daugelį iš jų reikia spėlioti ir nagrinėti atskirai, kartais atsakymas yra aptinkamas sunkiau. Tačiau tokia yra V. Pelevino kūryba – jis pats leidžia skaitytojui susivokti, kas jam svarbu, o kas ne. Tai išauga į ramų skaitymą – visas vabzdžių ir žmonių gyvenimų paraleles atrasite, jei tik į jas pažvelgsite kiek giliau.

Svarbiausia – jei šioje knygoje neatrasite savęs, tai tikrai atrasite žmones, kuriuos pažįstate. Ir tokio tipažo sugretinimas su tam tikru vabzdžiu išties vers susigėsti ir savęs paklausti: iš tikrųjų aš viską taip darau? Ką galiu pakeisti?

Juk nesinorės būti sugretintam su tarakonu Serioža.

Per kelias fantastika paremtas istorijas V. Pelevinas skaitytojui perteikia mūsų kasdienybės beprasmybę, vidinį tuštumą ir žmonių santykius

Jei šį romaną būtų galima palyginti su kokiu nors kūriniu, nesenai pasirodžiusiu knygynų lentynose, sakyčiau, kad jis primena Herkaus Kunčiaus „Dervišą iš Kauno“. Abu šie kūriniai žvelgia į tą gyvenimo tarpsnį, kurį visi jau spėjo primiršti.

„Vabzdžių gyvenimas“ – pirmas V. Pelevino romanas. Kritikų jis vadinamas vienu konceptualiausių rusų autoriaus kūrinių. 

Ir perskaičius „Vabzdžių gyvenimą“ pirma į galvą atėjusi mintis – kokią kitą V. Pelevino knygą imti į rankas?

Smagaus skaitymo.

Daugiau knygų recenzijų rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius