-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Knygų pelėda“ skatina vaikus skaityti su malonumu

„Nors jaunesnieji moksleiviai skaito daug, tačiau nuo 9–10 klasių skaitymo aktyvumas, noras dalyvauti su knygomis susijusiuose renginiuose smarkiai krenta. Jaunuolių nebedomina knygų skaitymas, jie apsiriboja tik lietuvių kalbos ir literatūros pamokose nagrinėjamais kūriniais“, – savo įžvalgomis dalinasi Jolanta Markevičienė, knygų skaitymo festivalio konkurso „Knygų pelėda“, skatinančio vaikus skaityti su malonumu, o mokytojus – puoselėti skaitymo kultūrą savo mokykloje, organizatorė.
Akcijos akimirka
Akcijos akimirka / Organizatorių nuotr.
Temos: 2 Literatūra Knygos

Pasak J. Markevičienės, jaunesnėse klasėse taikomi skaitymo skatinimo metodai išsiskiria savo kūrybiškumu, išradingumu, įvairove. Pavyzdžiui, vienoje mokykloje perskaityti kūriniai nagrinėjami per vaikams suvokiamą dalyką – sumuštinius. Ant duonos riekės (popieriaus lapo) mokiniai užrašo knygos autorių ir pavadinimą, ant žalios spalvos „salotos lapo“ – anotaciją, baltasis sluoksnis – majonezas – skirtas kūrinio aplinkai – vietai ir laikui – pristatyti. Rezultatas - puikus knygų meniu, kuris padeda kitiems mokiniams apsispręsti, ar pristatomoji knyga pajėgi numalšinti jų skaitymo alkį. Taip pat organizuojamos specialios skaitymo dienos, kurių metu skaito visi– mokytojai, vaikai, direktorius, rūbininkės, prisijungę tėveliai. Ne retai mokyklose rengiami susitikimai su rašytojais, improvizacijų renginiai. Ypač džiugu, kad kai kuriose mokyklose naudojami inkliuziniai skaitymo skatinimo metodai, įtraukiant ir ypatingų poreikių vaikus.

Pavyzdžiui, vienoje mokykloje perskaityti kūriniai nagrinėjami per vaikams suvokiamą dalyką – sumuštinius

Lapkričio 28 d., festivalio-konkurso „Knygų pelėda“ finale Lietuvos vaikų ir jaunimo centre, 18 įvairių Lietuvos mokyklų komandų rungėsi dėl linksmiausios, išraiškingiausios, greičiausiai skaitančios, gudriausios ar daugiausiai apsiskaičiusios komandos titulų. Moksleiviai skaitė ir improvizavo pasirinktus kūrinius, varžėsi greitojo ir raiškaus skaitymo konkursuose, dalyvavo protų mūšyje.

Skirtingose amžiaus grupėse nugalėtojais tapo Kauno r. Paparčio pradinės, Kauno r. Lapių pagrindinės, Panevėžio r. Dembavos progimnazijos ir Utenos Adolfo Šapokos gimnazijos komandos.

Visiems „Knygų pelėdos“ finalo dalyviams – dalyvių komandoms, mokytojams bei sirgaliams –surengtos kūrybinės dirbtuvės su knyga susijusiomis temomis. Muzikinėse dirbtuvėse „Dainuojanti knyga“ vaikai gaminosi muzikinius instrumentus ir ieškojo perskaitytas knygas primenančių garsų, aiškinosi, kas dainoje svarbiau – muzika ar žodžiai. Keramikos dirbtuvėse bandė iš molio atkurti vaizduotėje susikurtus perskaitytų knygų herojų paveikslus. Teatro dirbtuvėse „Judančių paveikslų kūrimas“, pasirinkę patikusio rašytojo knygos ištrauką, kūrė gyvus, knygos epizodus atvaizduojančius paveikslus, taip pat mokėsi perteikti savo mintis ir išgyvenimus judesio pagalba. Knygų iliustratorių dirbtuvėse festivalio dalyviai sužinojo, kaip kuriama knygos iliustracija bei patys išbandė įvairias iliustracijų kūrimo technikas. Festivalio dalyviai susitiko su knygos „KORTAGAI. Slaptoji princo Druado užduotis“ autoriumi Linu Kėvelaičiu bei dalyvavo knygos atsiradimą pristatančio filmo peržiūroje.

Pirmąjį kartą surengtame Skaitymo skatinimo festivalyje „Knygų pelėda“ dalyvavo per 1000 moksleivių iš 48 šalies mokyklų. Festivaliui pateiktuose filmukuose, meninėse instaliacijose, iliustracijų, komiksų, grafinio ar kompiuterinio dizaino darbuose mokyklos pristatė, kaip puoselėja skaitymo kultūrą, įsimintiniausių renginių, akcijų akimirkas, moksleivių atsiliepimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius