-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Knygynus greitai gali pasiekti jau trečiasis keiksmų žodynas

Jau gerą dešimtmetį Vilniaus universiteto docentas tyrinėja nenorminę lietuvių kalbėseną. Du žargono ir keiksmų žodynus sudaręs mokslininkas jų planuoja išleisti ir daugiau.
Docentas R.Kudirka, rinkdamas žodyną,. ilgai bendravo su nusikaltėliais
Docentas R.Kudirka

Senieji lietuviški keiksmai pavyzdžiui „och tu, rupūže, nelaboji“, „gyvate raudonoji“ ar „šmikis žaliom ausytėm“ šiandiena skamba lyg poezija, sako Vilniaus universiteto Kauno humanitarinio fakulteto docentas Robertas Kudirka. Pasak jo, pasikeitusi net ir pagoniškųjų keiksmų prasmė – kai kuriuos dabar suprantame kaip pagyrimą.

„Kokia „rupužėlė rugienoj“ dabar jau skamba poetiškai. Man jis [šis keiksmas – LRT.lt] gražus, kaip ir „žalia rūta“. Man tai – grynoji poezija. Jau tikrai ne keiksmas. „Žaltys“ – gražus pavadinimas, pagyrimas, kad apsukrus“, – sako Vilniaus universiteto Kauno humanitarinio fakulteto docentas Robertas Kudirka.

Senieji lietuviški keiksmai pavyzdžiui „och tu, rupūže, nelaboji“, „gyvate raudonoji“ ar „šmikis žaliom ausytėm“ šiandiena skamba lyg poezija

Vis dėlto mokslininko tyrinėjimo sritis – ne senieji lietuvių keiksmai. Jau dešimt metų jis analizuoja į nusikaltimo, narkotikų ir kalėjimo trikampį patekusių žmonių kalbėseną. Medžiaga surinkta, bendraujant su narkomanais, nusikaltėliais ir vagimis, todėl žodyne publikuoti neišgalvoti žargonai. 

„Šie klodai lietuvių kalbos sistemoje yra savičiausi. Žinoma, didžiausias klodas – bendrojo žargono, bet jis yra nespecifiškas. Kalėjimo ir narkomanų [klodas – LRT.lt] yra toks specifiškas, nes tai – socialiai atskirtos ir atsiskyrusios bendruomenės“, – tam tikrų socialinių grupių kalbėsenos ypatumus aiškina R. Kudirka.

Iš viso mokslininkas yra išleidęs du žodynus. Pirmasis, arba didysis, – „Lietuvių kalbos žargono ir nenorminės leksikos žodynas“. Jame – 9 tūkst. keiksmų ir žargono posakių. Naujausią žodyną sudaro daugiau nei 1200 žodžių ir 250 frazeologizmų. Šiuo metu mokslininkas rengia medžiagą dar vienam žodynui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius