-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Ko laukti 17-oje Vilniaus knygų mugėje?

Autoriaus ieškantis personažas ir klausimai apie skaitomiausias bei paribiuose liekančias knygas – taip save pristato 17-oji Vilniaus knygų mugė, vyksianti vasario 25–28 d. Didžiausia metų šventė knygų mylėtojams pristatys beveik 300 leidyklų, pasiūlys daugiau nei 400 renginių ir kvies susitikti su 22 užsienio svečiais.
15-oji tarptautinė Vilniaus knygų mugė jau atidaryta.
15-oji tarptautinė Vilniaus knygų mugė jau atidaryta. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Didžiausia svečių delegacija – iš Ukrainos                                   

Bene laukiamiausia mugės dalis – susitikimai su užsienio rašytojais. Panašu, jog šiemet didelių literatūrinio pasaulio žvaigždžių Vilniuje nesulauksime, tačiau knygų mugės kultūrinės programos koordinatorė Vakarė Smaleckaitė tikina, kad susitikimų su knygų autoriais netrūks.

Mugėje viešės net šeši svečiai iš Ukrainos. Knygų mylėtojai turės galimybę

susitikti su ukrainiečių rašytoju Andrejumi Kurkovu, parašiusiu „Vagos“ leidyklos pristatomus „Maidano dienoraščius“ bei „Bikfordo pasaulį“. A.Kurkovas ne tik pristatys savo kūrybą, bet dalyvaus ir politinėse diskusijose apie šiuolaikinę Ukrainą ir jos santykius su Lietuva.

Vilniaus knygų mugę taip pat aplankys ukrainietė Ksenija Zastavskaja, parašiusi romaną „Meilės talismanas“, „Los Angeles Times“ reporteris ir knygos „Šokas ir baimė. Karas Irake“ autorius Sergejus Loiko, kino režisierius Romanas Liberovas bei kūrybinės studijos svečiai grafikai Romana Romanyshyn ir Andriy Lesivas.

Bene laukiamiausia mugės viešnia – prestižinius apdovanojimus pelniusi rusų poetė ir prozininkė Marina Stepnova, lietuvių skaitytojams puikiai pažįstama iš „Tyto albos“ jau išleistų „Lazario moterų“. Mugėje autorė pristatys trečiąjį savo romaną „Italų pamokos“, kritikų liaupsinamą už poetišką stilių, intertekstualumą, netikėtus siužetinius vingius.

Leidyklos „Tyto alba“ nuotr./Marina Stepnova
Leidyklos „Tyto alba“ nuotr./Marina Stepnova

Renginio lankytojų dėmesio turėtų sulaukti ir tarptautiniu mastu pripažintas norvegų rašytojas Bjørnas Sortlandas, rašantis knygas vaikams ir jaunimui, kurios yra gausiai iliustruojamos meno kūriniais. Lietuvoje „Modernaus meno centras“ jau yra išleidęs B.Sortlando romaną „Minutė tiesos. Istorija apie meilę, kelionę ir meną“ ir knygą „Ką mena širdis“, pasakojančią apie mergaitės susitikimą su garsiąja Frida Kahlo.

Knygų „Levandų sodas“, „Orchidėjų namai“ ir „Mergaitė ant jūros skardžio“ gerbėjai turės galimybę susitikti su Lucinda Riley – brite, kuri, baigusi aktorės bei balerinos karjerą, tapo jaudinančių meilės romanų rašytoja. Į Vilnių ilgai kviesta autorė skaitytojams pristatys dvi naujausias savo knygas – „Septynios seserys. Majos istorija“ ir „Vidurnakčio rožė“.

Leidyklos nuotr./Lucinda Riley
Leidyklos nuotr./Lucinda Riley

Susitikimus su skaitytojais rengs ir lietuvių rašytojai: Tomas Venclova, Kristina Sabaliauskaitė, Saulius Šaltenis ir kt.

Knygų naujienos – nuo detektyvinių trilerių iki slemo“ poezijos knygos

Leidyklos „Baltos lankos“ vyriausiasis redaktorius Saulius Repečka džiaugiasi, jog mugėje leidykla pristatys ne vieną naujieną. Viena įdomiausių iš jų – tai Johno Williamo romanas „Stouneris“, kurį, anot S.Repečkos, būtų galima tituluoti „knyga, gimusia du kartus“. Pirmą kartą išleistas 1965 m. romanas nesulaukė deramo susidomėjimo, tačiau 2003 m. perleista knyga pelnė daugybę tarptautinių apdovanojimų, o knygos autorius šiandien lyginamas net su Williamu Faulkneriu.

Johno Williamo romaną „Stouneris“ anot S.Repečkos būtų galima tituluoti „knyga, gimusia du kartus“.

Leidykla pradžiugins ir norvegų detektyvinių trilerių rašytojo Jo Nesbø gerbėjus – mugėje bus pristatomos jo knygos „Šikšnosparnis“, „Tarakonai“ ir „Vidurnakčio saulė“.

„Kitos knygos“ mugėje pristatys pirmąją Žygimanto Kudirkos, muzikos gerbėjams geriau pažįstamo MC Messiah vardu, poezijos knygą „XXI a. Kudirka“. Nemaža dalis rinktinėje publikuojamų tekstų yra neatskiriami nuo jų atlikimo, todėl knygoje bus pateikiamos nuorodos, kaip praturtinti skaitymo patirtį – nuo susirašinėjimo su personažu elektroniniu paštu iki literatūrinės karaokės ir eilėraščio trumpąja žinute.

Luko Balandžio nuotr./Žygimantas Kudirka-Mesijus
Luko Balandžio nuotr./Žygimantas Kudirka-Mesijus

Leidykla taip pat kvies prisiminti pamirštus faktus apie šalies sostinę ir pristatys Dariaus Pocevičiaus knygą „100 istorinių Vilniaus reliktų“, bei siūlys susipažinti su naujausiu prancūzų provokatoriaus Michelio Houellebecqo romanu „Pasidavimas“.                                          

Leidykla „Alma littera“ šiemet sudomins lietuvių literatūros gerbėjus – mugėje bus pristatomas naujausias Sigito Parulskio romanas „Nutylėtas lelijų miestas“, neseniai išleisti Rūtos Vanagaitės „Mūsiškiai“, Algimanto Čekuolio knyga „Apie jūreivius“ bei žurnalistės Dalios Kutraitės pokalbių knyga „Dalia Kutraitė kalbina. Žvaigždžių karai tęsiasi“.

Sigitas Parulskis / Ritos Valiukonytes foto
Sigitas Parulskis / Ritos Valiukonytes foto

Leidykla „Vaga“ kvies susipažinti su Vilniaus kino teatrų istorija, kurią knygoje „Vilniaus iliuzionai“ pristatė kino tyrinėtoja Sonata Žalneravičiūtė. „Vagos“ projektų vadovė Goda Lučiūnienė išskiria ir Gražinos Baikštytės pokalbių su aktoriais knygą „Gyvenimas kaip teatras“ bei projekto „Misijos Sibiras“ dešimtmečiui skirtą albumą, kuris taip pat bus pristatytas Vilniaus knygų mugėje.                 

„Tyto albos“ ryšių su visuomene skyriaus vadovė Lolija Spurgienė siūlo nepraleisti susitikimų su viešniomis iš užsienio ir atkreipti dėmesį į leidyklos naujienas – Dainiaus Gintalo poezijos knygą „Adatos“, Vido Poškaus esė rinkinį „Nedingęs Vilnius“ ir dzenbudizmo mokytojo Thích Nhất Hạnh knygą „Kur auga lotosai“.

Dvigubai didesnė muzikos salė

Antrus metus veiksianti muzikos salė šiemet bus net dvigubai didesnė. Čia savo veiklą pristatys ryškiausi ir aktyviausi Lietuvos muzikos kūrėjai, atlikėjai, leidėjai ir koncertų organizatoriai, o žiūrovų laukia daugiau nei 40 koncertų.

Programos koordinatorė Vakarė Smaleckaitė atkreipia dėmesį į šiemet pirmą kartą organizuojamą konferenciją „Muzikos verslo plėtra užsienyje“, skirtą profesionalams. Konferencijos metu savo patirtimis ir įžvagomis apie rinkos tendencijas, muzikos vadybą bei produkciją dalinsis ekspertai iš Didžiosios Britanijos, JAV, Liuksemburgo bei Vokietijos.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Knygų mugėje duris atvėrė „Muzikos salė“
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Knygų mugėje duris atvėrė „Muzikos salė“

Pirmą kartą rengiamas antikvarinių knygų aukcionas

Šių metų Vilniaus knygų mugės naujiena – antikvarinių knygų, leidinių, kartografijos, istorinės grafikos aukcionas, sukursiantis progą susipažinti su retais spaudiniais ir pačiam pajusti nedaugeliui tepažįstamą aukcionų dvasią.

Aukcionas bus atviras, todėl vertingus leidinius, kartografijos, grafikos darbus ar meno albumus pirmą kartą galės apžiūrėti ir įsigyti ne tik prisiekę bibliofilai, bet ir visi mugės lankytojai.

Renginį organizuojančio Vilniaus aukciono direktorė Simona Makselienė žada, jog aukciono katalogas pasirodys jau vasario 5 d., o jame bus pristatyti net 726 lotai – vieną kainą turintys objektai (tai gali būti ir viena knyga, ir metinis žurnalų komplektas ar archyvinių dokumentų rinkinys) – kurių kaina prasideda vos nuo 5 eurų.

Vilniaus aukciono nuotr./Pliažas: Lietuvos kurortų žurnalas
Vilniaus aukciono nuotr./Pliažas: Lietuvos kurortų žurnalas

S.Makselienė mini tikriausiai rečiausią aukciono knygą – Konstantino Sirvydo žodyną, tačiau atkreipia dėmesį, jog bibliografinis raritetas nebūtinai yra sena knyga. Pavyzdžiui, aukcione bus pristatytas nedidelis ir labai retas žurnaliukas „Pliažas“ (1932 m.), kuris buvo skirtas skaitymui paplūdimyje. S.Makselienė teigia, jog šį lengvo turinio leidinį veikiausiai galima laikyti ir pirmuoju bulvarinės spaudos pavyzdžiu Lietuvoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius