Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„The New York Times“ apžvalgininkė: kodėl Bobas Dylanas neturėjo gauti Nobelio premijos?

Šių metų Nobelio literatūros premija atiteko dainininkui ir dainų kūrėjui Bobui Dylanui. Po šios Švedijos Akademijos naujienos paskelbimo pasaulis pasidalijo į dvi puses. Vieni džiaugėsi tokiu sprendimu, kuris įprasmino amerikiečio darbus. Antri negailėjo kritikos Nobelio komisijai – dainų kūrėjas gavo literatūrinį apdovanojimą?
Bobo Dylano knygos
Bobo Dylano knygos / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kritikos Švedijos akademijai negaili ir „The New York Times“ apžvalgininkė Anna North. Pasak jos, B.Dylanas nenusipelnė Nobelio literatūros premijos.

„Jis vertas visų „Grammy“ apdovanojimų, kuriuos yra gavęs, įskaitant ir prizą už gyvenimo nuopelnus, kurį gavo 1991 metais. Jis yra puikus dainininkas, pasaulinio lygio dainų autorius ir įkvepianti amerikiečių kultūros asmenybė. Bet Nobelio komitetas jį apdovanojo premija ir taip pasirinko neapdovanoti rašytojo. O tai nuvilia“, – rašo A.North.

B.Dylanas yra puikus dainų kūrėjas ir jo kūrybą galima prilyginti poezijai, tačiau visas jo kūrybinis kelias yra neatsiejamas nuo muzikos. Nereikia pamiršti, pasak apžvalgininkės, kad B.Dylaną mes vertiname dėl to, kad jis yra nuostabus atlikėjas.

„Pasaulyje vis mažiau skaitoma knygų, literatūriniai apdovanojimai dabar yra svarbesni nei kada nors anksčiau. Šie apdovanojimai reiškia ne tik didesnius knygų pardavimus ir padidėjusį skaitytojų ratą net ir žinomam autoriui. Daug svarbiau yra tai, kad Nobelis romanų rašytojui ar poetui patvirtina, kad grožinė literatūra ir poezija vis dar svarbi, kad jų pastangos yra vertos tarptautinio įvertinimo“, – rašo A.North.

Pasak jos, dauguma dainininkų įvertinimo sulaukia. Tačiau su rašytojais situacija kitokia – jie dažnai pamirštami, kaip ir jų atlikti kūrybiniai darbai.

Vida Press nuotr./Bobas Dylanas
Vida Press nuotr./Bobas Dylanas

Kaip rašo A.North, Nobelio komitetas, greičiausiai, paskelbdamas laureatą nenorėjo sumenkinti grožinės literatūros arba poezijos. Laimėtoju pasirinkdami muzikos ikoną, komiteto nariai galbūt norėjo parodyti naują kultūros kryptį arba šį prizą paversti aktualiu ir svarbiu jaunajai kartai.

Tačiau, pasak komentaro autorės, tai buvo galima padaryti paprasčiau: apdovanoti rašytoją, kurio kūryba yra moderni ir atskleidžianti naujas formas arba laureatu paskelbti autorių, kuris iš pradžių savo skaitytojus atrado internete.

„Vietoje to, komitetas apdovanojimą įteikė žmogui, kuris yra žinomas kitoje srityje. Bobui Dylanui nereikia Nobelio literatūros premijos, bet literatūrai reikia Nobelio prizo. Šiemet ji jo negavo“, – rašo A.North.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius