Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl vaikiškoje mitinių būtybių enciklopedijoje nėra meilės deivės Mildos?

Lietuvoje pristatoma pirmoji išsami iliustruota enciklopedija vaikams apie lietuvių mitines būtybes, kurią sukūrė vaikų knygų autorė Kotryna Zylė. Čia aprašyta, kaip šiais laikais atrodo, ką veikia ir kur gyvena maumai, baubai, aitvarai ir kitos būtybės, taip pat pagrindiniai pagonių dievai ir deivės.
Knygos viršelis
Knygos viršelis / Leidyklos nuotr.

Tačiau meilės deivės Mildos „Didžiojoje būtybių knygoje“ nėra, nes jos egzistavimas nepatvirtintas jokiuose patikimuose šaltiniuose – tikėtina, kad ji sukurta tik XIX amžiuje mokslininko romantiko Teodoro Narbuto.

Supratau, kad noriu sukurti išsamią, iliustruotą, modernią enciklopediją šiuolaikiniams vaikams apie mūsų paveldą – lietuviškas mitines būtybes

„Didžioji būtybių knyga“ gimė tada, kai ieškojau, kaip per susitikimus su skaitytojais patraukliai pristatyti „Milžiną mažylį“, savo pirmąją knygą vaikams. Ėmiau domėtis kitomis mitinėmis būtybėmis – kaukais, laumėmis, undinėmis, ir supratau, kad visa informacija apie jas yra arba trumpučiuose padavimuose, arba moksliniuose istorikų ir etnografų veikaluose, be to, išblaškyta skirtinguose tomuose. Keliaudama po Islandiją – šalį, kurios gyventojai itin myli ir saugo savo mitines būtybes – visose suvenyrų parduotuvėse mačiau gausiai iliustruotą, į daugelį kalbų išverstą pažintinį vadovą apie trolius – kur jie stovi suakmenėję, kaip juos rasti, kaip atpažinti. Mane sužavėjo jos šiuolaikiškumas ir populiarus pateikimas. Taip galutinai susiformavo mano antrosios knygos idėja – supratau, kad noriu sukurti išsamią, iliustruotą, modernią enciklopediją šiuolaikiniams vaikams apie mūsų paveldą – lietuviškas mitines būtybes“, – sako autorė ir iliustratorė Kotryna Zylė.

Pirmieji moksliniai Lietuvos tautosakos tyrimai buvo atliekami XIX amžiuje. Dėl vyravusios romantinės pasaulėžiūros, susižavėjimo tautos praeitimi ir jos idealizavimo ne visa tuomet surinkta ir interpretuota medžiaga yra patikima – tarkime, dabar žinoma, kad apie meilės deivę Mildą nėra išlikę jokių užuominų – tikėtina, kad senovės lietuviai pagonys jos neturėjo. Ją, galbūt pagal senovės romėnų ir graikų dievų panteono pavyzdį, sukūrė tautosakos tyrinėtojas ir istorikas T. Narbutas.

„Didžiosios būtybių knygos“ autorė Kotryna Zylė siekė kiek įmanoma didesnio objektyvumo, patikimais šaltiniais pagrįsto būtybių vaizdavimo ir aprašymo, todėl knygos konsultante tapo mitologijos tyrinėtoja, humanitarinių mokslų habilituota daktarė Nijolė Laurinkienė. „Interpretuoti, kaip įvairūs dievai ir kitos būtybės galėtų gyventi ir kur įsikurti šiandieniame pasaulyje, norėjau tik turėdama tvirtą pagrindą, žinodama kiek įmanoma daugiau patikimų šaltinių patvirtintos informacijos apie jų išvaizdos ar elgesio savybes“, – teigia knygos autorė.

Knygoje vaikai ras 26 pagrindinių lietuviškų mitinių būtybių iliustracijas, aprašytas gerąsias ir blogąsias jų savybes, dabartines gyvenimo ir slėptuvių vietas. „Džiaugiuosi, kad be galo įdomus ir paslaptingas lietuviškas mitologinis pasaulis vaikams bus atskleistas patraukliu ir šiuolaikiniu būdu. Tai bus bene pirmoji išsami iliustruota enciklopedija, kurioje aprašytos lietuvių mitinės būtybės – kaip jos atrodo, kuo užsiima ir kur gyvena šiais laikais. Tikiu, kad ši sąmojinga, estetiška knyga bus vertingas atradimas Lietuvos vaikams ir jų tėvams, taip pat ir pradinių klasių pedagogams ”, – sako Sigita Pūkienė, leidyklos „Aukso žuvys“ vadovė.

„Didžioji būtybių knyga“ – antra iliustratorės ir rašytojos Kotrynos Zylės knyga vaikams. Jos debiutas, lietuvių padavimais ir legendomis paremtas „Milžinas Mažylis“, 2014 metais buvo nominuotas „Metų knygos vaikams“ apdovanojimui. „Su Kotryna Zyle leidžiame jau antrą knygą. Dirbti su šia autore – vienas malonumas: ji be galo atsakingai žiūri į savo kūrybinę užduotį, yra ne tik labai pareiginga, punktuali, bet ir itin kūrybiška menininkė", – sako S. Pūkienė.

Naujoji Kotrynos Zylės knyga bus pristatyta vaikams š.m. gruodžio 7 d. 18.30 val. Vilniaus universiteto planetariume (Konstitucijos pr. 12A). Čia vaikai susitiks su autore, susipažins su knygos kūrimo užkulisiais, jų lauks ir staigmenos.

Kotryna Zylė – rašanti ir piešianti grafikos dizainerė, knygų „Didžioji būtybių knyga“ ir „Milžinas mažylis“ autorė, dizaino studijos „Prim Prim“ bendraturėtoja.

2011 m. įkurta leidykla „Aukso žuvys“ siekia populiarinti Lietuvos istoriją, kultūrą ir ieško naujų būdų, kaip ją pristatyti visuomenei, moderniai aktualizuoti reikšmingus mūsų valstybės įvykius, reiškinius ar asmenybes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius