Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 01 19 /2017 01 20

Kokie žinomi rašytojai lankysis Vilniaus knygų mugėje?

Vasario 23–26 dienomis vyksiančioje Vilniaus knygų mugėje leidyklos, kaip visuomet, pristatys svarbiausius pastarųjų kelių mėnesių ar net metų leidinius bei pakvies į renginį leidžiamų knygų autorius. Dar ne visos leidyklos tiksliai žino, kas dalyvaus šių metų Vilniaus knygų mugėje, tačiau kai kurie autoriai, kuriuos išvysime renginyje, jau aiškūs.
Sjónas
Sjónas / Thomas A. nuotr.

Lietuvių skaitytojams pastaruoju metu suteikiamos galimybės artimiau susipažinti su islandų autoriais. Neseniai „Vilniaus lapų“ literatūros festivalyje vyko susitikimas su islandų autoriumi Hallgrímuru Helgasonu, o Vilniaus knygų mugėje išvysime dar du autorius iš šios šalies – Lietuvoje jau anksčiau viešėjusius rašytojus Sjóną bei Bragi Ólafssoną.

Vaizdo konferencija su Naomi Klein

Leidykla „Apostrofa“ jau paskelbė, kad Vilniaus knygų mugėje lankysis islandų rašytojas, poetas, septynių romanų autorius Sjónas (tikr. Sigurjónas Sigurðssonas). Šis autorius pelnęs nemažai apdovanojimų, 2005 metais jam buvo įteikta Šiaurės Tarybos literatūros premija už romaną „Baldras, Šešėlio sūnus“, įtvirtinusi autorių tarp geriausių Šiaurės šalių rašytojų, jam, beje, buvo skirta ir „Oskaro“ nominacija už Björk dainų žodžius Larso von Triero filmui „Šokėja tamsoje“. Lietuvių kalba jau išleisti du jo romanai – „Tavo akys matė mane“ bei „Baldras, Šešėlio sūnus“, o netrukus pasirodys ir trečioji knyga „Iš didžuvės nasrų“, kurią rašytojas ir pristatys renginyje.

Sjónas Lietuvoje lankysis jau ketvirtą kartą.

Sjónas Lietuvoje lankysis jau ketvirtą kartą, pirmą kartą 2003 m. jis dalyvavo literatūros forume „Šiaurės vasara“, kitus du kartus buvo atvykęs į Vilniau knygų mugę pristatyti savo lietuvių kalba išleistų romanų.

Taip pat į Vilniaus knygų mugę atvyks estų autorius Reinas Raudas, kuris irgi jau puikiai žinomas lietuvių skaitytojams, lietuvių kalba išleistos tokios jo knygos kaip „Brolis“ ar „Hektoras ir Bernardas“. Šiemet renginyje jis pristatys naują vertimą į lietuvių kalbą – romaną „Rekonstrukcija“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Naomi Klein
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Naomi Klein

Leidyklos „Kitos knygos“ atstovai jau anksčiau buvo paskelbę, kad Vilniaus knygų mugėje vyks vaizdo konferencija su žurnaliste, rašytoja, aktyviste Naomi Klein. Lietuvių kalba jau buvo pasirodęs jos bestseleris apie ekonomiką „Šoko doktrina“, o artimu metu bus išleistas ir jos kūrinys apie klimato kaitą „Tai viską keičia“. Pokalbis su ja Vilniaus knygų mugėje vadinsis „Tai viską keičia – ką galime pakeisti mes?“

Leidyklos „Kitos knygos“ kvietimu mugėje lankysis ir islandų autorius Bragi Ólafssonas, kuris jau viešėjo Lietuvoje. Su Lietuva susijęs ir romanas, kurį jis pristatys renginyje – lietuvių kalba pasirodysiančio romano „Ambasadorius“ veiksmas vyksta Lietuvoje per literatūrinį festivalį „Poetinis Druskinininkų ruduo“. B.Ólafssonas Islandijoje ir pasaulyje žinomas ne tik kaip rašytojas, poetas ir vertėjas, bet ir kaip muzikantas, grojęs su grupe „The Sugarcubes“, kurioje savo karjerą pradėjo Björk.

Leidyklos nuotr./Francescas Mirallesas
Leidyklos nuotr./Francescas Mirallesas

Lankysis garsus ispanų autorius

Leidykla „Tyto alba“ į mugę pakvietė du pasaulyje puikiai žinomus autorius. Vilniaus knygų mugėje lankysis Francescas Mirallesas – ispanų rašytojas, keliautojas, žurnalistas, parašęs daugiau nei trisdešimt knygų, nemažai kurių tapo bestseleriais. Lietuvių skaitytojams jis žinomas iš knygos „Maži dalykai dideli“, o greitai pasirodys ir dar vienas jo kūrinys lietuvių kalba „Vabi sabi: romanas apie netobulumo grožį“. „Tyto alba“ mugėje taip pat pristatys ir Katherine Webb, britų autorę, kurios trys knygos išleistos lietuviškai – „Nematomieji“, „Palikimas“ ir „Primiršta daina“. Šiuo metu autorė jau yra parašiusi penkis romanus, jie išversti į 26 kalbas.

Leidyklos nuotr./Katherine Webb
Leidyklos nuotr./Katherine Webb

Rašytojų sąjungos leidykla svečių iš užsienio šiemet nekvies, o orientuosis į lietuvių autorius. Iš mugėje planuojamų pristatymų kaip svarbiausi išskiriami trys kūriniai: naujasis Undinės Radzevičiūtės romanas „Kraujas mėlynas“, psichologinis Tomo Vaisetos romanas „Orfėjas, kelionė pirmyn ir atgal“ bei Daivos Šabasevičienės knyga, skirta Regimanto Adomaičio kūrybai, „Smėlio pilys“.

Leidykla „Baltos lankos“ kol kas neturi iki galo patvirtintos programos, tačiau jau aišku, kad daug dėmesio sulauks susitikimas su Kristina Sabaliauskaite, kuri praėjusių metų pabaigoje išleido ketvirtąją, paskutinę „Silva rerum IV“ dalį, taip pat vyks susitikimas su įgaliotąja ambasadore prie Šventojo Sosto Vatikane Irena Vaišvilaite, kuri pristatys knygą „Pasivaikščiojimai po krikščioniškąjį Vilnių“. Ši knyga – tai pirmas nuoseklus kultūrinis vadovas po daugiakonfesį ir daugiatautį Vilnių. Pagrindinis dėmesys knygoje skiriamas Rytų ir Vakarų tradicijų sugyvenimui bei jų interpretacijai, stengiantis suprantamai pristatyti pamirštas arba dabarties kasdienybei tolimas kultūros vertybių prasmes, susieti jas su dabarties patirtimis.

Asmeninio archyvo nuotr./Abrahamas B.Yehoshua
Asmeninio archyvo nuotr./Abrahamas B.Yehoshua

Susitikimas su vienu žymiausių rašytojų iš Izraelio

Leidyklos „Sofoklis“ pagrindinis mugės svečias – rašytojas iš Izraelio Abrahamas B.Yehoshua. Praėjusiais metais lietuvių kalba pasirodė jo knyga „Moteris Jeruzalėje“, kuri pelnė „Los Angeles Times Book Prize“ ir buvo išversta daugiau kaip į 20 pasaulio kalbų. Šis rašytojas laikomas vienu iš įdomiausių dabartinių Izraelio rašytojų, jo knyga buvo įtraukta į „Man Booker International Prize“ trumpąjį sąrašą. „Sofoklis“ mugėje taip pat pristatys Vilės Vėl naujausią knygą paaugliams „Pereik tiltą, kvaily“, naują Giedriaus Drukteinio knygos „Izraelis, žydų valstybė“ leidimą bei Eugenijaus Skerstono išvaizdos kultūrai skirtą knygą „Deivė be diademos. Pokalbiai su portretais“.

Šis rašytojas laikomas vienu iš įdomiausių dabartinių Izraelio rašytojų, jo knyga buvo įtraukta į „Man Booker International Prize“ trumpąjį sąrašą.

Leidykla „Aukso žuvys“ pranešė, kad renginyje lankysis lietuvių kilmės amerikiečių rašytojas, aktorius, režisierius ir pedagogas Kęstutis Nakas. Leidykla išleis jo avangardistinę istorinę 4 dalių pjesę „Kai Lietuva valdė pasaulį“. Per pristatymą knygų mugėje numatytas ne tik susitikimas su pjesės autoriumi, bet ir kūrinio skaitymas.

K.Nako kūriniai buvo rodomi Shakespeare'o festivalyje Niujorke, statomi daugelyje kitų teatrų.

Leidykla šiais metais pasiūlys ir susitikimus su lietuvių autoriais. Tarp pakviestų dalyvių bus istorikas Aurimas Švedas su savo nauja pokalbių knyga „Irena Veisaitė. Gyvenimas turėtų būti skaidrus“, šio kūrinio pristatyme dalyvaus ir Irena Veisaitė bei Tomas Venclova. Taip pat bus pristatyta vaikų knygų autorė Kotryna Zylė su nauja savo knyga „Didžioji būtybių knyga“.

Pokalbiai apie Prancūziją

„Alma littera“ pranešė, kad mugės metu Vilniuje viešės bestselerių „Kodėl prancūzės nestorėja“, „Prancūzės visais metų laikais“, „Prancūzės gražios visada“ autorė Mireille Guiliano. Buvusi kompanijos „Champagne Veuve Clicquot“ viešųjų ryšių atstovė ir „Clicquot“ korporacijos generalinė direktorė, dabar ji yra atsidėjusi rašymui.

Leidykla daug dėmesio, kaip visada, skirs lietuvių autoriams – kaip svarbiausius renginius mugėje įvardija Nijolės Narmontaitės knygos „Aktoriai, režisieriai ir gerbėjai. Ko nematė žiūrovai“, Rūtos Vanagaitės knygos „Jis“, Algimanto Čekuolio naujo kūrinio „Salos ir jų žmonės“, pirmosios 15min žurnalisto Dovydo Pancerovo knygos „Kiborgų žemė“, Arvydo Juozaičio trilogijos apie tris didžiuosius Baltijos pakrantės miestus, Saros Poisson eseistikos knygos „Grožio mašina“, Jaroslavo Melniko naujos knygos „Dangaus valdovai“ pristatymus.

Leidykla „Nieko rimto“ pranešė, kad į Vilniaus knygų mugę atvyksta rašytoja iš Italijos Silvana De Mari. Pagrindinės jos knygų „Paskutinis elfas“, „Paskutinis orkas“, „Paskutiniai užkeikimai“ temos yra neteisybė, persekiojimai, diskriminacija ir maištas. Mugėje planuojami ir susitikimai su duetu iš Suomijos Aino Havukainenu ir Samiu Toivonenu, kuriančiu išradingus ir šmaikščius pasakojimus vaikams. Autoriai mūsų šalyje puikiai pažįstami – Lietuvoje išleistos jau keturios jų knygos apie brolius Tatą ir Patą.

Mugėje taip pat vyks susitikimai ir su lietuvių autoriais Sigute Ach, Vaiva Rykštaite, Selemonu Paltanavičium ir kitais.

Šiųmetėje Vilniaus knygų mugėje leidykla „Briedis“ kviečia susitikti su dviem užsienio autoriais – tai daugybę Prancūzijos ir tarptautinių apdovanojimų pelnęs prancūzų rašytojas Olivier Trucas ir Rusijos istorikas Markas Soloninas.

Savo knygą pristatys M.Soloninas

O.Trucas pristatys savo debiutinį detektyvą „Paskutinis lapis“. Prancūzijoje jau išleista trečioji šio kūrinio dalis. Autorius yra žurnalistas, nuo 1994 m. gyvenantis Švedijoje – čia dirba dienraščio Le Monde korespondentu Šiaurės ir Baltijos šalims. O.Trucas skaitytojus nukelia į atokų elnių augintojų kraštą – Laplandiją. Keturiasdešimt dienų ją gaubia poliarinė naktis. Prieš pat patekant saulei pavogiamas po ilgo laiko pirmą kartą į lapių žemes grąžintas tradicinis šamano būgnas. Jo vertė vietos gyventojams neįkainojama – protėviai, pasitelkę būgno galias, galėjo kalbėti su mirusiaisiais ir gydyti.

Netrukus elnių augintojai praranda vieną iš saviškių. Nužudytas atsiskyrėlis Matisas, jo ausys nupjautos ir pažymėtos įkarpomis – taip, kaip regione tradiciškai žymimi elniai. Matisas vienintelis žinojo būgno istoriją... Atoki ir rami Laplandija tampa konfliktų, pykčio ir paslapčių žeme. Šią sudėtingą bylą imasi tirti ir Elnių policijos pareigūnai lapis Klemetas Nangas ir jaunoji jo porininkė Nina Nansen. Lapiai sunerimę – gal tai protėvių prakeiksmas? Kokias elnių augintojų ir jų priešų paslaptis sužinos Klemetas ir Nina?

Olivier Trucas
Olivier Trucas

Neįtikėtinas gamtos grožis ir įtaigūs veikėjai atskleidžia prieštaravimų kupiną pasaulį – beribes šiuolaikinio gyvenimo galimybes ir tradicinę tautą, kovojančią už savo kultūros išsaugojimą. Tai kvapą gniaužiantis detektyvas, kurio autorius – žmogus, puikiai pažįstantis tuos kraštus ir žinantis, apie ką rašo.

Asmeninio archyvo nuotr./Markas Soloninas
Asmeninio archyvo nuotr./Markas Soloninas

Markas Soloninas mugėje pristatys šeštą savo knygą „1941-ųjų birželis. Galutinė diagnozė“, kuria baigiama Lietuvoje didelio populiarumo sulaukusi šio autoriaus knygų serija. M.Soloninas paskutine knyga apibendrino daugelio metų istorinius tyrimus ir paskelbė, kad apie tai daugiau nerašys.Į šio istoriko knygas Rusijoje žvelgiama labai prieštaringai. Vieniems skaitytojams jis – nuoseklus giliai įsišaknijusių, dešimtmečiais skiepytų mitų apie „didžiojo tėvynės karo“ pradžią griovėjas, į šventas, taigi neliečiamas, sovietmečio dogmas išdrįsęs kėsintis akiplėša, kitiems – istorinę tiesą atskleidęs „Don Kichotas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius