Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kolumbiečio G.G.Márquezo archyvas, kuriame yra ir nebaigta knyga, keliauja į JAV

Teksaso universitete įsikūręs „Harry Ransom Center“ įsigio teises į Gabrielio García Márquezo kūrybos archyvą, kuriame yra ir nebaigtas romanas. Rašytojo gimtinėje Kolumbijoje apgailestaujama dėl to, kad šis kūrybinis palikimas iškeliauja iš šalies, skelbia guardian.co.uk.
Gabrielis Garcia Marquezas
Gabrielis Garcia Marquezas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Daugiau informacijos apie literatūrą, knygų konkursus surasite ir „15min knygų lentynos“ paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“. Prisijunkite ir jūs.

„Harry Ransom Center“ paskelbė, kad teises į kolumbiečio rašytojo, mirusio šių metų balandį, archyvą įsigijo po beveik metus trukusių derybų. Nei rašytojo šeima, nei centro atstovai neskelbia, kokia suma buvo sumokėta už šį archyvą, tačiau neabejojama, kad ji įspūdinga. Šis centras garsėja tuo, kad gali sumokėti didelius pinigus už XX amžiaus kūrėjų darbus. Pavyzdžiui, šių metų gegužę jis sumokėjo 2 mln. dolerių už Iano McEwano archyvą. 

Šiame G.G. Márquezo archyve yra jo asmeniniai laiškai, fotoalbumai, dvi rašomosios mašinėlės, penki kompiuteriai ir apie 2000 laiškų iš tokių žinomų autorių kaip Julio Cortázaras, Milanas Kundera ir Grahamas Greene'as.

„Ransom Center“ direktorius Stephenas Ennissas sakė, kad jis yra be galo laimingas, žinodamas, jog archyvas atkeliauja pas juos, ir lygino  G.G.Márquezo kūrybos reikšmę su Jameso Joyce'o kūryba. 

Nors „magiškojo realizmo“ kūrėjas nemėgo saugoti pirmųjų savo kūrinių rankraščių, šioje kolekcijoje yra ir rankraščių, kuriuos jis taisė ranka. Kolekcijoje yra ir nebaigto romano „We'll See Each Other in August“ rankraštis. 

Kolekcijoje yra ir nebaigto romano „We'll See Each Other in August“ rankraštis

Žinia, kad archyvas iškeliauja į JAV, sukėlė liūdesį Kolumbijoje. Kolumbijos kultūros ministrė Mariana Garces RCN radijo stočiai sakė, kad būtų garbė šį archyvą saugoti šalies nacionalinėje bibliotekoje. 

Kolumbijos akademikas Eduardo Márcelesas pasisakė griežčiau, jis teigė, kad taip buvo atsisveikinta su dalimi šalies kultūros ir istorijos. Jis sakė, kad archyvai turėjo būti parduodami tarptautiniame aukcione, tokiu būdu kolumbiečiai būtų turėję bent jau galimybę juos įsigyti. 

Tačiau Gonzalo García Barcha, vienas iš dviejų G.G. Márquezo sūnų, sakė, kad Kolumbija niekada nė nebandė įsigyti archyvo. Jis teigė, kad šeima iš Vyriausybės nesulaukė jokio pasiūlymo. Tiesa, Kolumbijos nacionalinės bibliotekos direktorė Consuelo Gaitán paneigė tai, sakydama, kad vyriausybė domėjosi archyvu, o jos žodžius patvirtino ir kultūros ministrė, socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbusi, jog šeimos atstovai yra sakę, kad per anksti kalbėti apie archyvo pardavimą. 

„Harry Ransom Center“ atstovai sako, kad šeimos nariai susisiekė su jais 2013 metų pabaigoje, dar prieš rašytojo mirtį. Derybos buvo pratęstos šių metų liepą Mechike, rašytojo namuose. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius