Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Komiksų centre Šiaulių bibliotekoje svečias iš Prancūzijos dalijosi patirtimi su vietos jaunimu

Nuo praėjusių metų spalio Šiaulių viešojoje bibliotekoje veikia Komiksų centras vaikams, jaunimui ir visiems bendruomenės nariams. Čia jie gali turiningai leisti laisvalaikį, realizuoti savo idėjas, ugdyti kūrybiškumą, formuoti teigiamą požiūrį į skaitymą. Į komiksų centrą atvykęs komiksų kūrėjas ir knygų iliustratorius iš Prancūzijos Alexadre Clerisse dalinosi sukaupta patirtimi ir mokė šiauliečius komiksų kūrybos subtilybių.
Komiksų centre Šiaulių bibliotekoje svečias iš Prancūzijos dalijosi patirtimi su vietos jaunimu
Komiksų centre Šiaulių bibliotekoje svečias iš Prancūzijos dalijosi patirtimi su vietos jaunimu / Projekto partnerio nuotr.

Trys mobilios komiksų skaityklos duris atvėrė ir bibliotekos filialuose, išsidėsčiusiuose skirtingose Šiaulių miesto dalyse. Lankytojai mokosi komiksais pasakoti įvairias istorijas, jiems rengiami teminiai komiksų kūrimo konkursai, edukaciniai užsiėmimai.

„Turėjom galimybę dalyvauti projektų konkurse, kurį daliniam finansavimui gauti organizavo Nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka. Projekto „Komiksų erdvė bibliotekoje“ idėjos iniciatorė yra bibliotekos direktorė Irena Žilinskienė, kuri stažuodamasi Prancūzijoje, nusprendė, kad modernizuojant Lietuvos bibliotekas reikia įkurti komiksų centrą bibliotekoje. Komiksų centras yra puiki terpė jaunimui realizuoti save“, – apie projektą pasakoja Šiaulių viešosios bibliotekos specialistė projektinei veiklai Kristina Mikliuvienė.

Pasak Ritos Božienės, mobilios komiksų skaityklos koordinatorės, ji plečiasi ir įsikurs vis naujose bibliotekų erdvėse. Šiemet komiksų skaityklą atidarė Šaltinėlio biblioteka. Pagrindinis užsiėmimas kol kas – lankytoju supažindinimas su komikso žanru. Taip pat čia jau planuojama organizuoti konkursą – kūrybines dirbtuves „Lietuvių nuotykiai Europoje“.

„Atvykau į komiksų centrą susipažinti su naujais žmonėmis ir atrasti naujų idėjų. Bandėme ir mes sukurti komiksą. Kaip pirmą kartą sekėsi prasčiau, tačiau manau, kad kitą kartą bus lengviau“ – dalinosi įspūdžiais komiksų centro lankytojos.

Tomas Januškevičius, vyresnysis bibliotekininkas edukacinėms veikloms, pasakoja kokie klausimai dažniausiai kyla auditorijai ir lankytojams ir kokie užsiėmimai yra populiariausi:

„Lankytojams kyla įvairiausių klausimų. Komiksai yra naujiena Lietuvoje, Šiauliuose ir mūsų bibliotekoje. Labiausiai lankytojus domina komikso istorija ir kaip juos piešti, kokie kompozicijos reikalavimai. Mažesniems vaikams organizuojame piešimo užsiėmimus, o su vyresniais sprendžiame socialines problemas arba bandome knygas, siužetus jau perkelti į komikso žanrą“ – pasakoja T. Januškevičius.

Į komiksų centrą atvykęs komiksų kūrėjas ir knygų iliustratorius iš Prancūzijos Alexadre Clerisse dalinosi sukaupta patirtimi ir mokė šiauliečius, kaip sukurti komiksus.

„Džiugu, kad Lietuvoje yra komiksų centras ir čia ateina daug jaunimo. Komiksas yra tokia pati medija kaip muzika ar kinas. Tačiau ji skirta ne tik laisvalaikiui, bet ir kūrybai. Ypač tai pasireiškia kuriant piešinį ir tekstą“, – sakė komiksų kūrėjas ir knygų iliustratorius iš Prancūzijos Alexadre Clerisse.

„Tokie komiksų projektai yra labai reikalingi ypač jaunimui. Jaunimas labai daug laiko praleidžia prie naujųjų medijų, interneto ar telefono, todėl tas sąlytis su knyga, tekstų skaitymas yra reikalingas.

Komiksais galima pasakoti istoriją, apie gamtą ar dokumentinius dalykus. Manau tai yra priimtina forma jaunimui, nes kalbėjimas komiksas kaip animacija, paprasta ir priimtina“, – apie Šiaulių komiksų centrą pasakojo projekto partnerė ir Prancūzų instituto darbuotoja Agnė Judžentytė – Žalguvienė.

Primename, kad 45-os Lietuvis viešosios bibliotekos šiemet kartu su partneriais įgyvendina M. Mažvydo bibliotekos inicijuojamo projekto „Bibliotekos pažangai 2“ ir Kultūros ministerijos iš dalies finansuojamus projektus, orientuotus į vietos bendruomenių gyvenimo kokybės gerinimą. Šie projektai sudaro sąlygas bibliotekoms plėsti savo paslaugų pasiūlą, atnaujinant infrastruktūrą ir kurti partnerystę su verslu, vietos valdžios institucijomis, nevyriausybinėmis organizacijomis bei kitomis bibliotekomis. Iš viso projektams finansuoti skirta 1 mln. 200 tūkst. eurų. Bibliotekos projektus turės įgyvendinti iki šių metų vidurio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius