-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Leidyklos „Sofoklis“ naujienos Vilniaus knygų mugėje – apie karjeros pradžią Paryžiuje, Zeldos Ficdžerald bei Ingrid Bergman gyvenimą

Artėjant jubiliejinei Tarptautinei Vilniaus knygų mugei, leidykla „Sofoklis“ siūlo susipažinti su keturiomis karščiausiomis knygų pasaulio naujienomis, kurias skaitytojai galės rasti leidyklos stende knygų mugės metu. Tikros meilės istorijos, neišgalvoti gyvenimai, mada ir Paryžiaus dvelksmas – visa tai laukia skaitytojų, atsiversiančių naujausius „Sofoklio“ leidinius.
Knygos viršelis
Knygos viršelis / Leidyklos „Sofoklis“ nuotr.

Literatūros naujienas sekite ir socialiniame tinkle „Facebook“. Prisijunkite prie „15min knygų lentynos“.

Laukiamiausia knygų mugės naujiena – A. Vasiljevo straipsnių rinktinė

Garsiam mados istorikui, menotyrininkui ir teatro dailininkui Aleksandrui Vasiljevui mada yra profesija ir pašaukimas, taip pat dingstis pamąstyti apie meno, žmonių, šalių likimus. Kiekvienas naujausios jo knygos skyrius rodo nepaprastą susidomėjimą visais gyvenimo aspektais, atsidavimą savo veiklai ir meilę aprašomiems žmonėms.

Aleksandras Vasiljevas entuziastingai pasakoja apie Egipto papuošalus ir šiuolaikinius drabužius, samprotauja apie garsių dizainerių likimus arba menininkų, kurių daugumą pats pažinojo, gyvenimą ir mirtį. Įvairiu laiku parašyti straipsniai parinkti ir pritaikyti šiandienos skaitytojams, o humoras ir vaiskus, atpažįstamas kalbos tonas pradžiugins daugybę Aleksandro Vasiljevo gerbėjų.

Svaiginantis gyvenimas ir karjeros pradžia Paryžiuje

Visi, neabejingi Paryžiui ir su niekuo nesumaišomam prancūziškajam art de vivre, neabejotinai susižavės Hilary Reyl romanu „Prancūziškos pamokos“ apie jauną amerikietę Keitę, atvykusią dirbti ir atrasti save meilės mieste.

Keitė aistringai domisi menu ir svajoja tapti dailininke. Vos baigusi universitetą ji sulaukia neįtikėtino pasiūlymo – dirbti garsios amerikiečių fotografės Lidijos Šel asistente Paryžiuje. Prancūzijoje mergina patenka į svaiginantį charizmatiškos Šelių šeimos pasaulį. Ji mėgaujasi pasivaikščiojimais po Paryžių, kuris kupinas romantikos ir meilės, susipažįsta su be galo patraukliu vaikinu, o nuo prabangių aukštuomenės vakarėlių, kuriuose lankosi net garsusis rašytojas Salmanas Rašdis, Keitei sukasi galva. Mergina nuoširdžiai stengiasi tenkinti visus aikštingos fotografės pavedimus ir susidraugauti ne tik su ja, bet ir su jos šeima. Tačiau geriau pažinusi Šelius, Keitė susimąsto, kad dažnai prabanga ir aikštingumas slepia sudėtingus santykius ir nemalonius rūpesčius. Jaunai ir ambicingai Keitei tenka apsispręsti, ko ji trokšta – prabangaus, bet nebūtinai nuoširdaus gyvenimo, o gal vis dėlto svarbiau atrasti tikrąją save...

Prabangūs restoranai, išskirtiniai patiekalai ir gėrimai, Paryžiaus menininkų pokalbiai, žymių rašytojų ir filosofų ginčai, aistra kultūrai ir menui, fotografija ir muzika dar labiau sustiprina siužetą ir leidžia pajusti tikrąją Paryžiaus dvasią.

„Prancūziškos pamokos“ – tai tarsi meilės laiškas Paryžiui, kuriame išmokstamos svarbios (ir ne tik prancūziškos) gyvenimo pamokos.

XX a. kino žvaigždės slapto meilės romano detalės – knygoje „Kaip suvilioti Ingridą Bergman“

 Kita tikrais faktais paremta istorija skaitytoją ir vėl nukels į meilės miestą – 1945-ųjų Paryžių. Jame – gyvenimo džiaugsmą praradęs karo fotografas Robertas Kapa trokšta atitrūkti nuo siaubo, kurį jam teko patirti fronto linijose. Netikėtai Paryžiuje, „Ritz“ viešbučio fojė, jis išvysta aktorę Ingridą Bergman – gražiausią ir geidžiamiausią moterį, filmo „Kasablanka“ žvaigždę. Kapa taip susižavi ja, kad ryžtasi nutrūktgalviškam poelgiui. Jis pakiša raštelį po Ingridos viešbučio durimis su kvietimu į pasimatymą.  Aktorė sutinka pavakarieniauti. Taip prasideda svaiginantis romanas.

Įsimylėjėliai užkandžiauja Paryžiaus kavinėse ir šoka iki paryčių naktiniuose klubuose. Robertas leidžia rytus skaitydamas vonioje „Karą ir taiką“, o popietes – žirgų lenktynėse. Ingrida susitinka su kariais ir skaito jiems poeziją. Kad ir kokia nerūpestinga atrodytų kasdienybė, Kapą persekioja karo siaubas, tėvo savižudybė ir tragiška mylimos merginos žūtis. Ingrida padeda Robertui pamiršti dalykus, kurie gyvenimą darė sudėtingą, tačiau ji kruopščiai saugo savo reputaciją – juk Holivude jos laukia vyras ir dukra, be to, skandalas gali sužlugti karjerą.

Meilė sugrąžino meilužiams džiaugsmą, tačiau kiek ilgai žymi aktorė gali slėpti romaną?.. Apie tai – leidyklos „Sofoklis“ naujiena, atskleidžianti, kad dažnai žmonės, kurie, regis, gyvenime turi viską, iš tiesų neturi nieko...

Negirdėta istorija apie vieno žymiausių XX a. rašytojų mūzą – Zeldą Ficdžerald

Visiems, manantiems, kad mūsų santuoka žlugusi, Skotas sugniuždytas, o aš kvaila kaip bato aulas,  norėčiau išrėžti: „Pažvelkit atidžiau.“

Pažvelkit atidžiau, ir pamatysit kai ką ypatingo ir intriguojan­čio, kai ką tikra ir nesumeluota. Mes niekad nebuvome tais, ku­riais mus laikė kiti.

Gražuolei septyniolikmetei Zeldai leitenantas Skotas Ficdžeraldas – netinkamas jaunikis. Jis neturtingas, ne iš Pietinių valstijų, jo nepripažįsta giežtas Zeldos tėvas. Tačiau  mergina  pamilsta Ficdžeraldą ir yra įsitikinusi, kad jis bus garsus rašytojas. Išleidęs pirmąjį romaną „Šioje rojaus pusėje“ (lietuvių kalba 2012 m., „Metodika“) dvidešimt ketverių metų Skotas akimirksniu išgarsėja ir praturtėja. Zelda perkalba tėvus, sėda į traukinį ir keliauja į Niujorką susituokti su Skotu.

Tačiau santuoka nepaverčia Ficdžeraldų įprastais sutuoktiniais. Žymusis rašytojas ir charizmatiška jo žmona mėgaujasi pašėlusio gyvenimo malonumais – vakarėliais iki ryto, susitikimais su garsiausiais to meto žmonėmis ir visuomenės dėmesiu. 

Džiazo amžiuje viskas atrodė įmanoma, deja, sėkmė trunka neilgai. Po nerūpestingu gyvenimu visuomet slypi kita, tamsesnė pusė. Vakarėliai negali tęstis amžinai...

Kokia buvo Zeldos gyvenimo istorija? Kaip jautėsi kūrybinga moteris, priversta likti talentingo vyro šešėlyje, ar vidinės įtampos ir maištavimas prieš nusistovėjusias normas galėjo sukelti jos psichikos ligą?

Knygos autorė Therese Anne Fowler įtaigiai atkuria autentišką to laikotarpio, džiazo amžiaus, ir visuomenės paveikslą. Rašydama knygą ji surinko daug duomenų ir faktų, rėmėsi oficialiais biografų liudijimais, Zeldos ir Skoto Ficdžeraldų laiškais, taip pat laiškais, kuriuos Skotas rašė savo draugams, redaktoriui, Ernestui Hemingvėjui.

Susitikimas su G. Drukteiniu ir I. Staškevičiumi

Vasario 22 d. (šeštadienį) 11 val. leidykla „Sofoklis“ taip pat pakvies į susitikimą su žurnalistu, komunikacijos ir verslo konsultantu, o laisvalaikiu aktoriumi Giedriumi Drukteiniu. Susitikimo metu bus pristatoma naujausia autoriaus knyga – „Lyderiai: 50 sėkmės istorijų“, kurioje jis supažindina per savo spalvingą karjerą sukauptais faktais apie tai, kas sukūrė visiems gerai žinomus prekės ženklus, tokius kaip „Coca-Cola“, „Sony“, „McDonald's“, „Hugo Boss“ ar „Lego“ ir kas skatino jų kūrėjus tapti tuo, kuo tapo. Po renginio G. Drukteinis su skaitytojais bendraus leidyklos „Sofoklis“ stende.

14 val. čia autografus dalins ir žinomas šalies verslininkas Ignas Staškevičius, kurio romano „Domertas. Lietuvos verslo legendos“ antrasis leidimas ką tik pasiekė šalies knygynus. Lietuvos knygų pasaulyje atitikmenų neturintis leidinys buvo greitai pamėgtas ir iššluotas iš knygynų lentynų, tad dar nespėjusieji perskaityti šio romano jį įsigyti ir pabendrauti su autoriumi galės knygų mugės metu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius