-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Lietuvos intelektualai: Reikalavimai uždrausti Viktorijos Daujotytės Pakerienės knygą primena niūrų sovietmetį

Pasigirdę reikalavimai uždrausti profesorės Viktorijos Daujotytės Pakerienės knygą apie mirusį poetą Sigitą Gedą peržengia demokratinės visuomenės normas ir primena niūrią sovietinę praeitį, teigia per šimtas Lietuvos intelektualų.
V.Daujotė
V.Daujotė / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Pirmadienį išplatintame viešame jų laiške apgailestaujama, kad nepriklausomoje Lietuvoje tenka ginti „nuo sovietinio stiliaus teroro ir mūsų kolegę mokslininkę, ir humanitarinių tyrimų laisvę“.

„Manome, kad mūsų valdžios pareigūnai ir politikai, raginami imtis represijų prieš mokslo žodį, turėtų aiškiai pasakyti, kad Lietuvos Respublikoje niekada nebus grįžta prie tyrimų cenzūros ir knygų draudimo“, – sakoma laiške, kurį pasirašė 104 žinomi Lietuvoje žmonės.

Tarp viešo kreipimosi autorių yra filosofai Arvydas Šliogeris, Arvydas Juozaitis, Antanas Andrijauskas, europarlamentaras Leonidas Donskis, visuomenininkas Darius Kuolys, rašytojai Vanda Junkaitė, Algimantas Baltakis, Kornelijus Platelis, Jonas Liniauskas, Danielius Mušinskas, Kęstutis Navakas, Valdas Papievis, Vytautas V. Landsbergis, Gintaras Grajauskas, aktorius Andrius Bialobžeskis, literatūrologė Irena Veisaitė ir kiti.

„Esame pasipiktinę išpuoliu prieš profesorę Viktoriją Daujotytę. Mūsų manymu, reikalavimas pasmerkti autorę už nepriklausomą tyrimą ir uždrausti mokslinę knygą peržengia demokratinės visuomenės normas ir primena niūrią sovietinę praeitį“, – teigia laiško autoriai.

Anot jų, žymios literatūros mokslininkės ir pedagogės darbą ėmėsi niekinti žmonės, nepajėgę suvokti jo esmės.

„Profesorės siekį, remiantis paties poeto Sigito Gedos tekstais bei liudijimais, kritiškai ištirti jo biografiją, atskleisti sudėtingą iškilaus kūrėjo asmenybę visuomeninių organizacijų vadovai vadina šmeižtu, žeminimu ir atminimo juodinimu. Tuo metu V.Daujotytės knygoje S.Gedos poezija lyginama su K.Donelaičio, A.Baranausko, Maironio, M.K.Čiurlionio kūrybos verte“, – tvirtinama laiške.

Trys visuomeninės organizacijos – Konstitucinių teisių gynėjų asociacija, Lietuvos Žmogaus teisių gynimo asociacija ir Krašto Apsaugos sistemos kūrėjų asociacija – pareiškė, kad pernai išleista V.Daujotytės monografija „Tragiškasis meilės laukas. Apie Sigitą Gedą: iš poezijos, užrašų, refleksijų“ yra moraliai ydinga ir kelia grėsmę mūsų valstybės autoritetui bei nacionaliniam saugumui. Jos paragino šią knygą uždrausti.

Dienraščio „Lietuvos rytas“ teigimu, literatūrologės darbu nepatenkinti ir poeto giminės. Apie poeto girtuoklystę, sunkias ligas, šeimos tragediją, ūmų būdą parašiusiai V.Daujotytei grasinama teismais. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius