Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Lietuvos kario dienoraštis, padėjęs išgyventi misiją Somalyje, virto knyga

Kol Lietuvoje nebuvo net kalbama apie šauktinius ar privalomąją tarnybą, šešiolika profesionalių šalies karių išvyko į tarptautinę misiją Somalyje, Afrikoje. Ši misija – pirmasis toliausiai nuo Lietuvos dislokuotas kovinis padalinys.
Knygos viršelis
Knygos viršelis / Leidyklos „Alma littera“ nuotr.
Temos: 2 Literatūra Knygos

Jo užduotis – pusmetį užtikrinti saugumą nuo Somalio piratų antpuolio. Viskas, kas dėjosi šios misijos metu ir kokios mintys aplankydavo esant iki dantų ginkluotų piratų pašonėje, sugulė į leidyklos „Alma littera“ išleistą buvusio kuopos vado Aivaro Pliatkaus knygą-dienoraštį „Misija: Somalis“.

Šiandieninis piratas – kalašnikovais bei prieštankiniais granatsvaidžiais ginkluotas ir dažnai vietiniais narkotikais apsisvaiginęs somalietis. Kova su tokiu priešu prie visiškai nepažįstamo Somalio krantų – ne silpnų nervų kariams. Čia, kaip niekur kitur, verda kova už išlikimą: jei užpuoliką pastebėjai iš tolo – gali iššauti į orą arba, blogiausiu atveju, paleisti į darbą kulkosvaidį. Bet tik ne laiku užsižiopsok ar ne laiku nusigręžk ir tu jau įkaitas be teisės gyventi.

Somalio misija nuo kitų skiriasi pirmiausiai tuo, kad tai yra misija jūroje. Tuo metu ankstesnės Lietuvos karių misijos dažniausiai vykdavo sausumoje

Autentiška A. Pliatkaus patirtis, netikėta realybė ir neįprasti pavojai liudija apie tą kraštą, kuriame Lietuvos kariai atsidūrė pirmą kartą bei apie tokį pavojų, prie kurio lietuviai visai nepratę.

„Somalio misija nuo kitų skiriasi pirmiausiai tuo, kad tai yra misija jūroje. Tuo metu ankstesnės Lietuvos karių misijos dažniausiai vykdavo sausumoje. Kadangi pats prieš tai dalyvavau misijoje Afganistane, lygindamas galiu teigti, jog šių misijų pobūdžiai – visiškai skirtingi. Afrikoje saugojome laivą nuo piratų, o Afganistane – kitokios, sausumos užduotys. Nors Afganistane buvo pavojingiau – kiti žmonės ir aplinka – Somalyje žymiai mažiau judėjimo laisvės“, - savo patirtį tarptautinių misijų metu prisimena Aivaras Pliatkus.

Knyga „Misija: Somalis“ unikali ne tik pirma toliausiai nuo Lietuvos vykusia tarptautine misija, bet ir tuo, kad tokių knygų nėra daug. Pasak A. Pliatkaus, kariai paprastai nerašo dienoraščių ar knygų, o savo įspūdžius ar kilusias emocijas yra įpratę fiksuoti kitais būdais.

„Kiek pastebėjau, dažniausias karių pasirenkamas įspūdžių fiksavimo būdas – fotografijos. Neteko girdėti, kad be manęs kas nors būtų rašęs dienoraščius ar vedęs kokius nors užrašus. Manau, aš ir pats visus nustebinau savo ketinimu ir tokia raiškos forma. Tačiau man tai buvo kasdieninis darbas, po kurio laiko tapęs vienu iš kasdienių dienos veiklos punktų. Misija truko keturis mėnesius – apie 120 parų – tad tiek buvo ir įrašų. Rašydavau kasdien, nes temų ir įspūdžių buvo įvairiausių, kasdien vis kitokių, todėl skaitytojai gali būti ramūs – knygoje yra ir pozityvo“, - teigia A. Pliatkus.

Kaip teigia autorius, „Misijos: Somalis“ skaitytojas galės ne vien skaityti sausą tekstą, bet ir savomis akimis pamatyti, kaip viskas atrodo. Tą garantuoja knygos iliustracijos, kuriomis tapo paties A. Pliatkaus bei jo kolegų karių darytos nuotraukos iš Afrikos vietovių, uostų ar pratybų.

Dienoraščio-knygos „Misija: Somalis“ autorius Aivaras Pliatkus – baigęs Lietuvos karo akademiją, tarnavo elitiniame pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ Didžiojo kunigaikščio Algirdo mechanizuotame pėstininkų batalione. 2010 m. dalyvavo taikos palaikymo misijoje Afganistane, 2013 m. jam buvo patikėta vadovauti pirmajam lietuvių karių koviniam padaliniui Somalyje, Afrikos regione. A. Pliatkus apdovanotas Lietuvos ir užsienio šalių kariuomenių medaliais ir padėkomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius