-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Modernaus meno centras pristatė netradicinę nuotykių ir meno knygą vaikams „Kultūringa pelė Stasė“

Antradienio vakare literatūros mėgėjai ir meną plačiau pažinti norintys žmonės rinkosi Nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje, kur Modernaus meno centras (MMC) pristatė meno kritikės Monikos Krikštopaitytės knygą „Kultūringa pelė Stasė“.
Knygos „Kultūringa pelė Stasė“ pristatymas
Knygos „Kultūringa pelė Stasė“ pristatymas / MMC archyvo nuotr.

Renginio metu knygoje užkoduotą didelę paslaptį autorei atskleisti padėjo kūrybinė komanda ir kviestiniai svečiai – menotyrininkė, kuratorė, šiuo metu knygų leidybos srityje dirbanti Jurgita Ludavičienė bei menotyrininkas, kuratorius, menininkas, jau ilgai reklamos srityje dirbantis Jonas Valatkevičius.

Pristatydama knygą M.Krikštopaitytė džiaugėsi, kad kilus idėjai rašyti apie meną vaikams, sulaukė tvirto palaikymo iš Modernaus meno centro (MMC) steigėjos Danguolės Butkienės.

„Kuriančiam žmogui palaikymas iš šalies daugiau nei svarbus“, – kūrybinio proceso pradžią prisimena autorė.

Pasak M. Krikštopaitytės, ne mažiau svarbi ir kūrybinė „Kultūringos pelės Stasės“ komanda.

„Knygos dailininke pasirinkau Mariją Mikulskienę, nes su ja teko dirbti anksčiau. Žavėjausi viskuo, prie ko ji prisilietė, pirkdavau Marijos dizainu gražintus produktus, net jei jie man nebūdavo reikalingi. Knygos dailininkė kurti iliustracijas pasiūlė Dalią Karpavičiūtę, pastebėjusi kad ji turi „lengvą ranką“, greitai perpranta mintį, pajaučia žodį. Iš karto sutikau, susitarėme, kad Dalia galės laisvai kurti, ir manau, tai pasiteisino“, – teigia autorė.

Pristatymo metu M. Krikštopaitytė juokais sakė, kad noras rašyti netradicinę nuotykių ir meno knygą atsirado iš pavydo kultūrą ir meną nuo seno propaguojančioms šalims, kuriose ir žmonės ne iš meno lauko noriai domisi bei diskutuoja apie naujas parodas. Visgi, pasak autorės, palankiausias aplinkybes kurti „nemokslinio“ žanro knygą suteikė motinystės laikotarpis.

„Gimus vaikui, imi galvoti, kaip jam paaiškinti, kas yra parodos atidarymas, kaip suprasti meno kūrinį, kam jis apskritai reikalingas. Mano karta neturėjo tokių galimybių domėtis menu, kokias turi mūsų vaikai. Bet gal būtent jie ir bus tie, kurie ateityje atsives savo tėvus į Lietuvos muziejus bei galerijas, kurie darosi vis įdomesni. Apsilankymas užsienio meno erdvėse jau tampa kelionių įpročiu. Kodėl gi neaplankius tokių erdvių ir savo šalyje? Pamatysite, bus įdomu“, – teigia M. Krikštopaitytė.

Pasak renginį moderavusios Modernaus meno centro (MMC) direktorės Mildos Ivanauskienės, panašių leidinių MMC bibliotekoje ateityje gali atsirasti ir daugiau.

„Lietuvių susidomėjimas menu pamažu auga, o pratintis prie jo skaitant originalią nuotykių ir meno knygą smagiau, ypač jei tai daro visa šeima. Norime, kad progų ir priemonių tam kiekvienas turėtų vis daugiau“, – sakė M. Ivanauskienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius