-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nobelio literatūros premijos laureatės Alice Munro knyga – pirmą kartą lietuviškai

Alice Munro – kanadiečių rašytoja, 2013 metais pelniusi Nobelio literatūros premiją. Iki šiol Lietuvos skaitytojai neturėjo galimybės perskaityti nė vienos rašytojos knygos lietuviškai, bet šiandien pažintis su Nobelio premijos laureatės kūryba jau įmanoma. Leidykla „Alma littera“ pristato naujausią A. Munro, dar vadinamos kanadiečių Čechovu, apsakymų rinkinį „Brangus gyvenime“.
Knygos viršelis
Knygos viršelis / Leidyklos „Alma littera“ nuotr.

Knygą sudarančiuose keturiolikoje apsakymų autorė gilinasi į sunkiausiai pastebimus žmonių tarpusavio bendravimo momentus. Nors knyga „Brangus gyvenime“ sudaryta iš apsakymų, rašytoja kiekviename jų sutalpina romaną. 

Šiuose apsakymuose svarbesnis ne siužetas, o vidiniai personažų išgyvenimai. Nors patys apsakymai teužima keliolika puslapių, rašytoja juose atskleidžia sudėtingiausias jausmų istorijas ir painiausias gyvenimo dramas. A. Munro veikėjai šioje knygoje – žmogiški ir paprasti, jų istorijos žavi savo gilumu ir stebina netikėtais posūkiais. Rašytojai pavyksta užčiuopti akimirkas, kurios leidžia prisiliesti prie žmogaus sielos gelmės, ir atskleisti, kaip asmenybę gali pakeisti atsitiktinis susitikimas, neatliktas veiksmas ar tiesiog netikėtas likimo vingis.

„Tiek Nobelio, tiek kitų rimtų literatūrinių premijų laureatų kūriniai nėra itin populiarūs tarp skaitytojų. Skaitančiam tik pramoginius skaitinius rimtoji literatūra dažnai yra per sudėtinga, reikalaujanti tam tikro pasiruošimo ir išprusimo. Alice Munro apsakymų rinkinys „Brangus gyvenime“ yra išimtis. Nobelio premijos laureatės kūrybą vertina ir rimtosios, ir pramoginės literatūros skaitytojai“, – sako Danguolė Viliūnienė, leidyklos „Alma littera“ vadovė.

Kritikai negaili liaupsių A. Munro, kai kurie jų netgi vadina ją kanadiečių Čechovu. Nepaisant to, pati autorė viešai prabilo apie tai, kad ketina baigti savo rašytojos karjerą, o kūrinys „Brangus gyvenime“ taps paskutiniąja jos knyga. Būtent nuo šios apsakymų rinktinės lietuvių skaitytojai ir turi galimybę pradėti pažintį su vienintele rašytoja iš Kanados, 2013 metais pelniusia Nobelio literatūros premiją.

A. Munro yra trylikta kūrėja moteris, apdovanota Nobelio literatūros premija per visą jos gyvavimą nuo 1901 metų. Už viso gyvenimo nuopelnus 2009 metais rašytoja pelnė ir „Man Booker“ premiją, kuri skiriama geriausiems prozos kūriniams anglų kalba. 

Apsakymų rinkinio „Brangus gyvenime“ autorė Alice Munro gimė 1931 metų liepos 10 d. Vingamo miestelyje Ontarijo provincijoje (Kanada). Studijavo žurnalistiką ir anglų kalbą bei literatūrą Vakarų Ontarijo universitete. Pirmą knygą, 16 apsakymų rinkinį „Laimingųjų šešėlių šokis“, išleido 1968 metais. Vėliau pasirodė dar 14 apsakymų rinkinių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius