Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nobelio premijos laureatės Svetlanos Aleksijevič knyga – vėl išleista lietuviškai

Svetlana Aleksijevič – baltarusių rašytoja, 2015 metais pelniusi Nobelio literatūros premiją. Jos tarptautinės šlovės sulaukusios knygos jau išverstos į daugiau nei 30 kalbų, tačiau autorės numylėtoje Baltarusijoje šių knygų platinimas išliko draudžiamas. Tuo metu Lietuvoje vėl pasirodo populiariausia S.Aleksijevič knyga „Černobylio malda“, kurią antram gyvenimui prikelia leidykla „Alma littera“
Svetlana Aleksejevič
Svetlana Aleksejevič / „Scanpix“ nuotr.

Visame pasaulyje išgirsta rašytojos „malda“ – tai karo ir atominės elektrinės katastrofos fone prieš skaitytojų akis apnuogintos didelės mažų žmonių istorijos.

Šiuolaikinių rašytojų būryje S.Aleksijevič išsiskiria individualaus žanro puoselėjimu bei subtilia „naminio“, „vidinio“ socializmo tematika. Kaip pasisako pati rašytoja, ją domina kasdienis sielos gyvenimas arba tai, ką didžioji istorija nutyli. Knygoje „Černobylio malda“ S. Aleksijevič atskleidžia pašnekesius su tikrais žmonėmis apie Černobylio katastrofos bei Antrojo pasaulinio karo sužalotus gyvenimus. Knyga pristatoma tarsi savotiška tos kartos žmonių enciklopedija. Pasakotojas kūrinyje nuolat kinta: neapsiribojantis nei lytimi, nei amžiumi, tačiau išsaugantis bene vienintelį pastovų bruožą – abejingumą tirpdantį nuoširdumą.

1997 metais parašyta, tačiau iki šiol aktualumo neprarandanti „Černobylio malda“ yra knyga ne tik apie pačią atominės elektrinės katastrofą, bet ir apie tai, ko joks žmogus nebūtų galėjęs įsivaizduoti – kaip Žemėje gyventi po jos? Avarijos ir sistemos suluošintų žmonių gyvenimas daugialypiame pasakojime atskleidžiamas tiek suaugusiųjų, tiek vaikų akimis.

„Černobylio malda“ viršelis/„Černobylio malda“ viršelis
„Černobylio malda“ viršelis/„Černobylio malda“ viršelis

„Nobelio literatūros premijos laureatų sąrašas siekia net 1901 metus, tačiau Svetlana Aleksijevič – tik keturiolikta moteris jame. Į tokį pripažinimą autorę vedė domėjimasis jautriomis temomis bei atkaklios humanizmo paieškos netgi ten, kur to nesitikime rasti. Pasaulyje šios rašytojos knygos vadinamos „paminklu kančiai ir drąsai“, o mūsų šalyje dokumentinė S. Aleksijevič proza – dar svarbesnė ir artimesnė mums. Tai įrodo ir palankus knygos įvertinimas 1999 metais, kai knyga Lietuvoje pasirodė pirmąjį kartą“, – sako Danguolė Viliūnienė, leidyklos „Alma littera“ vadovė.

Tam, kad taptų keturiolikta Nobelio literatūros premija apdovanota moterimi, S.Aleksijevič prireikė net keturiasdešimt kūrybos metų. Kita vertus, apdovanojimai bei pripažinimas autorę lydi visą gyvenimą: ji buvo pagerbta Sovietų sąjungoje, vėliau įvertinta Švedijoje, Rusijoje, Vokietijoje, Prancūzijoje, Italijoje, Olandijoje bei Lenkijoje vykusiose apdovanojimų ceremonijose. Tačiau S. Aleksijevič, atsiimdama Nobelio premiją, pabrėžė, kad parašė ir pasakė dar ne viską. Anot rašytojos, vilties metą vėl pakeitė baimės metas ir nors šiais laikais apie meilę kalbėti sunku, ji – nepabijos.

Knygos „Černobylio malda“ autorė Svetlana Aleksijevič (g. 1948 m.) – baltarusių rašytoja ir žurnalistė. Gimusi Ukrainoje, bet gyvenanti ir dirbanti Baltarusijoje, tėvo gimtinėje, 2015 m. autorė pelnė Nobelio literatūros premiją „už daugiabalsį jos prozos skambesį, kančios ir narsumo įamžinimą“. Jos knygos verčiamos ir leidžiamos daugiau nei dvidešimtyje šalių, už jas S. Aleksijevič suteikta daugybė tarptautinių premijų: Švedijos PEN centro, Andrejaus Siniavskio, Leipcigo „už geriausią politinę knygą“, prancūzų Mediči apdovanojimas ir kt.

S.Aleksijevič knygą „Černobylio malda“ išleidusi leidykla „Alma littera“ jau daugiau kaip 25 metus vykdo savo misiją – skatina pažinimo ir skaitymo poreikį, teikia pažinimo džiaugsmą ir skaitymo malonumą. Viena didžiausių leidyklų Lietuvoje „Alma littera“ leidžia knygas suaugusiesiems, vaikams ir paaugliams, šviečiamąją ir mokomąją literatūrą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius