-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Oro uoste – pirmoji biblioteka be jokių įpareigojimų

Šalyje, kur buvo sukurta pokalbių programa „Skype“, leidžianti nemokamai bendrauti su visu pasauliu, sugalvojo ne mažiau ambicingą ir dosnų projektą – oro uosto biblioteką, į kurią knygų nebūtina grąžinti.
Parodoje moteris skaito lankstinunką sėdėdama ant tualeto
Parodoje moteris skaito lankstinunką sėdėdama ant tualeto / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Naujienas apie knygas, konkursus ir naujausių knygų recenzijas sekite ir tinkle „Facebook“. Spauskite čia.

Talino oro uostas kasmet aptarnauja daugiau nei 2 mln. keleivių, rašo blogs.wsj.com. Iš čia galima keliauti 45 kryptimis. Čia veikia tabako krautuvėlė, kur galima nusipirkti kubietiškų cigarų, naujausią Baltijos šalių madą pristatanti vyriškų drabužių, saldumynų, užkandžių ir neapmokestintų prekių parduotuvės. Tačiau nėra nė vieno knygyno – oro uostui, kuris laikomas vienu jaukiausių pasaulyje, tai yra nemažas trūkumas.

Ieškodami išeities, oro uosto darbuotojai, prieš šešis mėnesius paprašė žmonių padovanoti knygų, tikėdamiesi sukaupti lentyną ar dvi, kad keliautojai galėtų pasiskolinti skaitinių. Žinia apie šį sumanymą ėmė sklisti plačiai, sulaukė dėmesio „Facebook“ ir kituose socialiniuose tinkluose. Estus užplūdo elektroniniai laiškai ir skambučiai žmonių, norinčių atiduoti savo dulkančias knygas.

Kai kurie vyresnio amžiaus žmonės teigė norintys padovanoti knygų, bet negalintys jų atgabenti. Oro uosto darbuotojai nukeliavo pas juos, išgėrė kavos su pyragu ir parsivežė gausybę skaitinių. Dabar bibliotekoje – per 2 tūkst. knygų.

Žmonių dosnumas įkvėpė šios nedidelės bibliotekos filosofiją. Čia nėra narystės mokesčio ar saugumo sistemų. Nėra net bibliotekininko.

„Žinome, kad galbūt ne visos knygos anksčiau ar vėliau sugrįžta į biblioteką, – teigė oro uosto atstovas Lauri Linnamae. – Mes tik maloniai prašome – jei norite pasilikti knygą, palikite vietoj jos kitą.“

Nors bijota, kad biblioteka gali tapti bevertės literatūros šiukšlynu, atsitiko kitaip – čia galima rasti solidžią klasikos kolekciją. Didžiuma knygų išleistos estiškai, rusiškai ar angliškai, bet esama ir švediškų bei suomiškų. 

Ši iniciatyva tikrai nekelia grėsmės didiesiems knygynams ar mažesniems knygų parduotuvių tinklams, įsikūrusiems įvairiuose oro uostuose. Bet „iPad“ ir kitų elektroninių skaityklių amžiuje ji tapo dar vienu būdu naudoti popierines knygas.

Knygų bibliotekai padovanojo net Estijos prezidentas Toomas Hendrikas Ilvesas su žmona Evelin. Pora taip pat užrašė po dedikaciją skaitytojams.

Talino oro uoste atsiradusi biblioteka – bene pirmoji tokia pasaulyje. Amsterdamo Schipholio oro uoste, laukiant lėktuvo, irgi galima rasti, ką paskaityti, pavartyti nuotraukų albumų, pažiūrėti filmų apie olandų kultūrą ar paklausyti muzikos, bet viskas turi likti bibliotekoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius