Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paskirta Švietimo ir mokslo ministerijos Vaikų literatūros premija

Paskelbti Švietimo ir mokslo ministerijos įsteigtos Vaikų literatūros premijos 2010 m. laureatai. Jais tapo rašytojas Vytautas Račickas ir žurnalas „Rubinaitis“.
Vytautas Račickas
Vytautas Račickas / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.

„Rytoj minėsime Tarptautinę vaikų knygos dieną. Sveikinu vaikų rašytojus, vertėjus ir iliustratorius, visus, kas savo kūrybą skiria vaikams. Juk knygų pasaulis, jų išmintis ir grožis ugdo ir brandina jauną žmogų, dažnai atveria duris į kūrybiškumą, veda ieškojimų ir atradimu keliu,“ – sako švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius.

Vaikų literatūros premijos laureato Vytauto Račicko knygos gerai pažįstamos vaikams ir paaugliams. Knygų rinkimuose jos nuolat patenka tarp populiariausių. Šio rašytojo romanuose gvildenamos aktualios dabarties gyvenimo problemos, šeimos konfliktai, kartais išoriškai nepastebimi, bet įsispraudžiantys augančio ir bręstančio vaiko, paauglio atminties ir jausmų kloduose. Naujausioje V.Račicko knygoje  „Baltos durys“ kalbama apie vieną skaudžiausių problemų – narkotikus. Joje atskleistas jaunuolio nuopolio kelias bendraamžių, šeimos ir mokyklos aplinkoje. Taip pat paliestos ir kitos problemos: vaikų ir suaugusiųjų konfliktai, tėvų neištikimybė, skyrybos, bedarbystė, šeimos asocialumas, vienišo vaiko likimas. Rašytojas nemoralizuodamas, subtiliai ir meniškai įtaigiai – gyvu pasakojimu, dinamišku siužetu, įdomiomis detalėmis, jų potekste – parodo pereinamojo amžiaus pavojus ir teigia, kad meilė, šeimyninė laimė ir narkotikai – nesuderinami dalykai.

Vaikų literatūros premija taip pat paskirta žurnalui „Rubinaitis“. Tai vienintelis lietuviškas vaikų literatūros žurnalas, leidžiamas nuo 1994 metų, supažindinantis su vaikų knygomis ir jų kūrėjais. Žurnalo skaitytojai – ir vaikų literatūros mylėtojai, ir profesionalūs jos tyrinėtojai. Leidinyje analizuojamos naujos ir meniškai vertingos lietuvių bei užsienio autorių knygos, publikuojamos apžvalgos, pokalbiai su knygų autoriais, vaikų literatūros specialistais, taip pat aptariamos knygų iliustracijos, spausdinami žymių lietuvių ir užsienio literatūrologų straipsniai. Daug dėmesio skiriama vaikų literatūros sklaidos ir populiarinimo projektams, renginiams. Žurnalas padeda bibliotekininkams pasirinkti geriausias knygas bibliotekų fondams, o mokytojams, tėvams ir patiems mokiniams rekomenduoja geriausias lietuvių autorių knygas ir pačius vertingiausius vertimus. „Rubinaitis“ gražiai sujungia vaikų literatūros tradiciją ir naujoves.

Laureatus išrinko švietimo ir mokslo ministro įsakymu sudaryta atrankos komisija, kuriai pirmininkavo Jonas Liniauskas, Rašytojų sąjungos vadovas.

Rytoj, balandžio 2 d., 13 val.  Šiaulių dramos teatre (Tilžės g.155) vyksiančioje Tarptautinėje vaikų knygos dienos šventėje Vaikų literatūros premiją įteiks švietimo ir mokslo viceministras Vaidas Bacys.

Šios premijos tikslas – skatinti Lietuvos rašytojus kurti vaikams skirtas knygas, įvertinti švietimo, visuomeninių ar privačių įstaigų bei asmenų indėlį populiarinant vaikų literatūrą, ugdant estetines, bendražmogiškąsias ir pilietines vertybes, skleidžiant originalias kūrybos iniciatyvas.

Dviejų dalių premija skiriama už nuopelnus vaikų literatūros srityje (60 BSI) ir už nuopelnus vaikų literatūros ir skaitymo populiarinimo srityje (40 BSI). 

Premija teikiama kasmet balandžio 2-ąją, minint Tarptautinę vaikų knygos dieną.

Vaikų literatūros premija įsteigta 2004 metais. Laureatais yra tapę rašytojai Martynas Vainilaitis, Vytautas V.Landsbergis, Vytautė Žilinskaitė, Ramutė Skučaitė, Gintarė Adomaitytė, Kęstutis Kasparavičius, Gendrutis Morkūnas, literatūrologai Kęstutis Urba, Vincas Auryla, Gražina Skabeikytė-Kazlauskienė, Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriaus vedėja Aldona Šiaulienė, Nacionalinės M.Mažvydo bibliotekos Vaikų literatūros centro Informacijos skyriaus vedėja Roma Kišūnaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius