Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Penkios fantastinės knygos apie gyvenimą katastrofą patyrusioje Žemėje

Mėgstate knygas apie katastrofas ištikusį pasaulį, kuriame smūgį civilizacijai išgyvenusieji susiduria su žmonijos išlikimo iššūkiu? Būtent tokios tematikos knygų penketuką išskyrė „The Guardian“.
Filmą režisavo Johnas Hillcoatas
Filmą režisavo Johnas Hillcoatas / Filmo „The Road“ kūrėjų nuotr.

Tarp šių knygų dominuojanti tema – klimato kaita ir jos sukelti iššūkiai žmonijai. Būtent apie globalinį atšilimą pastaraisiais metais vis daugiau kalba ir mokslininkai.

Kaip atrodo pasaulis, kurį nusiaubė paslaptinga katastrofa? O jei nusistovėjusi tvarka virstų privačių kariuomenių kova dėl įtakos ir korporacijų pelnų didinimo? Tai tik dalis literatūrinių klausimų, į kuriuos bandoma atsakyti „The Guardian“ knygų apžvalgininkių Claire Armitstead, Sian Cainand ir Justine Jordan rekomenduojamose knygose.

Tiesa, kai kurių fantastikos kūrinių išverstų į lietuvių kalbą nerasite. Tačiau reikia tikėtis, kad jie greitu metu bus išversti į lietuvių kalbą. Visgi knygų skaitytojams, mėgstantiems skaityti kūrinius originalo kalba, tai gali tapti puikia rekomendacija.

Kviečiame susipažinti su šiais kūriniais.

VIDEO: Sausio mėnesio TOP knygos

„Kelias“

2006 metais išleistas amerikiečių autoriaus Cormaco McCarthy romanas pasakoja apie tėvo ir sūnaus kelionę po Ameriką, kuri nėra tokia, kokią esame įpratę matyti – ji patyrė nežinomą smūgį, kuris sunaikino didžiąją dalį civilizacijos. Viskas, ką jiems kelionėje reikia padaryti, tėra išgyventi ir apsiginti nuo kitų katastrofą patyrusių žmonių, kurie kovoja dėl maisto ir drabužių.

Knygos viršelis/Knyga „The Road“
Knygos viršelis/Knyga „The Road“

Duodamas Oprah Winfrey interviu, autorius C.McCarthy atskleidė, kad knygos idėja gimė lankantis Teksase 2003 metais. Tuomet jis su sūnumi viešėjo El Paso mieste ir bandė įsivaizduoti, kaip šis miestas atrodys po 100 metų. Parašęs knygą C.McCarthy šią knygą dedikavo savo sūnui.

Romanas 2007 metais buvo apdovanotas prestižine Pulitzerio premija, o 2009 metais pagal jį sukurtas kino filmas. Jį režisavo Johnas Hillcoatas.

VIDEO: Filmas „The Road“

„The Year of the Flood“

Tai antra Kanados rašytojos Margaret Atwood trilogijos dalis, kuri buvo išleista 2009 metais. Pirma serijos dalis „Oryx and Cake“ buvo išleista 2003 metais, trečia „MaddAdam“ – 2013 metais.

Romane pasakojama apie atsiskyrusią mažą bendruomenę, kuri išgyveno biologinę katastrofą. Visa M.Atwood trilogija atskleidžia istoriją apie XXI amžiaus pasaulį, kuriame karaliauja genetiškai modifikuoti organizmai, o viską valdo korporacijos.

Knygos viršelis/Knyga „The Year of the Flood“
Knygos viršelis/Knyga „The Year of the Flood“

Pasirodžius knygai ją palankiai sutiko literatūros kritikai. 2010 metais „The Year of the Flood“ pateko į išplėstinį tarptautinio Dublino literatūros premijos sąrašą bei trumpąjį Trillum knygų apdovanojimą.

„The Bone Clocks“

Davido Mitchello nereikia pristatinėti – tai garsiojo „Debesų žemėlapio“ autorius, o jo knyga „The Bone Clocks“ ne ką mažiau intriguoja savo pasakojimu ir sunkiai nuspėjamu scenarijumi.

Knygos viršelis/Knyga „The Bone Clocks“
Knygos viršelis/Knyga „The Bone Clocks“

Knygoje pasakojama apie paauglę Holly Spykes. Mergina turi antgamtinių galių – ji regi vizijas. Knygoje iš viso yra šeši skyriai, per kuriuos Holly perteikia savo regimą pasaulį. Paskutinė jos vizija skaitytoją perkelia į 2043 metų pasaulį, kuris kenčia nuo resursų stokos ir klimato kaitos sukeltų problemų.

Tai romanas, kuris patenka tarp daugiau nei 20 leidinių sudarytų geriausių knygų sąrašų. Tarp tokių leidinių, kurie giria šią knygą, yra „The Atlantic“, „The Guardian“, „BuzzFeed“. Tuo tarpu siaubo meistru vadinamas amerikiečių rašytojas Stephenas Kingas šį kūrinį pavadino geriausia 2014 metų knyga. Tais pačiais metais „The Bone Clocks“ pateko į išplėstinį „Man Booker“ premijos sąrašą.

„The Windup Girl“

Mokslinės fantastikos kūrinys išleistas 2009 metais. Tai debiutinis rašytojo Paolo Bacigalupi romanas.

Knygos viršelis/Knygas „The Windup Girl“
Knygos viršelis/Knygas „The Windup Girl“

Knygoje pasakojama apie Tailandą XXIII amžiuje. Šalis šiuo laikotarpiu išgyvena globalinio atšilimo pasekmes – viską supa vanduo, valdo biotechnologijos, genetiškai modifikuoti organizmai. Tarpusavyje dėl įtakos kovoja korporacijos ir privačios kariuomenės, žmonės kenčia nuo ligų. Kas nutinka, kuomet kalorijos tampa valiuta, o bioterorizmas padeda korporacijoms krautis pelnus? Atsakymų ieškokite šiame mokslinės fantastikos kūrinyje.

Romaną „The Windup Girl“ žurnalas „Time“ paskelbė tarp geriausių fantastinių 2009 metų knygų (9 vieta). Romanas taip pat 2010 metais gavo Nebula ir Hugo apdovanojimus.

„The Carbon Diaries 2015“

Tai pirma Didžiosios Britanijos rašytojos Saci Lloyd kuriamos serijos knyga. Yra išleista dar viena dalis – „The Carbon Diaries: 2017“.

Knygos viršelis/Knyga „The Carbon Diaries 2015“
Knygos viršelis/Knyga „The Carbon Diaries 2015“

Romane, kuris išleistas 2010 metais, pasakojama apie tuo metu dar netolimos ateities visuomenę – 2015 metais Didžiosios Britanijos valdžia dėl klimato kaitos pradėjo normuoti anglies dvideginį. Ji tampa pirmąją tokį sprendimą priėmusia pasaulio valstybe. Būtent tokiomis sąlygomis paauglė Laura pradeda rašyti dienoraštį, kuriame pasakoja apie kasdienius pokyčius. Knyga aprėpia vienerius Lauros gyvenimo metus.

Rašytoja S.Lloyd yra išleidusi dar vieną šios serijos knygą „The Carbon Diaries 2017“, o šiuo metu kuria naują romaną apie paralelinę Žemės planetą.

VIDEO: TOP 15: įsimintiniausios 2016 metais išleistos knygos

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius