Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Perleisti Nobelio literatūros premija apdovanoto Patricko Modiano romanai

Leidykla „Alma littera“ skelbia, kad perleido Nobelio literatūros premijos laureato Patricko Modiano romanus „Povestuvinė kelionė“ bei „Iš užmaršties gelmių“.
Knygos viršelis
Knygos viršelis / Leidyklos „Alma littera“ nuotr.

Šių laikų Marceliu Proustu vadinamas prancūzų rašytojas Patrickas Modiano šiais metais tapo penkioliktuoju Prancūzijos rašytoju, pelniusiu Nobelio literatūros premiją. Šis apdovanojimas rašytojui skirtas už atminties meną, prikėlusį sunkiai apčiuopiamus žmonių likimus ir atskleidusį tikrovišką okupacijos metų pasaulį. Šios temos taip pat ryškiai atsiskleidžia ir Patricko Modiano romanuose „Povestuvinė kelionė“ bei „Iš užmaršties gelmių“, kuriuos Lietuvoje leidykla „Alma littera“ perleido vienoje knygoje. Abu romanai skaitytoją nukelia į pasaulį, matomą P. Modiano akimis. Romaną „Povestuvinė kelionė“ vertė Aurelija Leonavičienė, o „Iš užmaršties gelmių“ – Jonė Ramunytė.

Patrickas Modiano savo romanuose atvirai gilinasi į skausmingą Prancūzijos praeitį nacių okupacijos metais, ją perpindamas savo paties vaikystės žaizdomis

Patrickas Modiano savo romanuose atvirai gilinasi į skausmingą Prancūzijos praeitį nacių okupacijos metais, ją perpindamas savo paties vaikystės žaizdomis. Rašytojo kūriniuose nuolat susikerta praeitis su dabartimi. Romanų „Povestuvinė kelionė“ bei „Iš užmaršties gelmių“ personažai klajoja Paryžiaus gatvėmis ir panyra į savo prisiminimus, ieškodami atsakymų į svarbiausius gyvenimo klausimus. Abu romanai yra skaudžiai nostalgiški, o jų herojai – pasiklydę laike.

„Prestižinė Nobelio literatūros premija skiriama už ypatingus nuopelnus šioje srityje, todėl vien parašyti bestselerį nepakanka. Pasak Švedijos karališkosios mokslo akademijos, teikiančios šį apdovanojimą, Prancūzijos kūrėjui premija atitenka „už atminties meną, prikėlusį sunkiausiai pagaunamus žmonių likimus ir atskleidusį okupacijos gyvąjį pasaulį“.  Knygos karo, pokario ar okupacijos temomis leidžiamos kasmet, tačiau toli gražu ne visi rašytojai būna įvertinti Švedijos karališkosios mokslų akademijos, teikiančios Nobelio literatūros premiją“, – sako Danguolė Viliūnienė, leidyklos „Alma littera“ vadovė.

P.Modiano okupacijos ir besikeičiančių prisiminimų fone narplioja ir gilumines, egzistencines temas. Jo romane „Povestuvinė kelionė“ keliama svarbi žmogų apėmusios vidinės tuštumos ir sąžinės graužaties tema. Tai – istorija apie žmogų, pavargusį nuo gyvenimo, ir apie ryžtą pabėgti nuo kasdienės rutinos, ieškoti prarasto laiko. Tuo metu P. Modiano romanas „Iš užmaršties gelmių“ – tai subrendusio žmogaus žvilgsnis į savo jaunystę su neišsipildžiusia svajone, meile, išdavyste.

Romanų „Povestuvinė kelionė“ ir „Iš užmaršties gelmių“ autorius Patrickas Modiano (g. 1945) – vienas garsiausių šiuolaikinių prancūzų literatūros kūrėjų. Nuo pat pirmųjų kūrinių P. Modiano lydėjo literatūrinės premijos: 1968 metais pasirodžius pirmajam romanui „Žvaigždės aikštė“, rašytojas gavo Roger Nimier ir Fénéono premijas, 1978 metais už romaną „Tamsių krautuvių gatvė“ jam suteikta Goncourt’ų premija, o 1996 metais – Nacionalinė didžioji literatūros premija už visą kūrybą. Viso P. Modiano yra parašęs 28 romanus, nemažai jų išversta į 36 pasaulio kalbas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius