-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Pirmosios knygos konkursas skelbia du naujus vardus

Šiemet dvidešimtąjį kartą skelbtas „Pirmosios knygos“ konkursas, rengiamas Lietuvos rašytojų sąjungos ir Lietuvos rašytojų sąjungos leidyklos, baigė darbą ir skelbia du naujus jaunų kūrėjų vardus, kurie dar šiais metais galės išleisti savo pirmąsias knygas – vieną prozos ir vieną poezijos rinkinį.
Tomas Vaiseta
Tomas Vaiseta / 15min.lt nuotr.

Konkursą laimėjo poetė Jurgita Jasponytė (eilėraščių rinkinys „Šaltupė“) ir prozininkas Tomas Vaiseta (preliminarus rinkinio pavadinimas „Lietuvių pasakos“).

Dvidešimtasis „Pirmosios knygos“ konkursas pasižymėjo rankraščių gausa – poezijos konkursui buvo pateikti 24 rankraščiai, o prozos netgi 30 (tai pirmi metai, kai prozos rankraščių skaičius viršijo poezijos). Taigi konkurso komisija, kurioje šiemet pirmą kartą dirbo ir tokie žinomi Lietuvos rašytojai kaip Renata Šerelytė, Andrius Jakučiūnas, turėjo daug darbo.

Pirmąją poezijos knygą šiemet Lietuvos rašytojų sąjungos leidykloje išleisianti Jurgita Jasponytė (g. 1981 m.) yra įgijusi lietuvių filologijos bakalauro ir literatūrologijos magistro laipsnį. Savo kūrybos yra spausdinusi „Literatūroje ir mene“, „Šiaurės Atėnuose“, „Poezijos pavasario“ almanachuose, kituose kultūriniuose leidiniuose, konkurse dalyvavo keletą kartų.

Komisijos narys poetas Aidas Marčėnas, redaguosiantis laimėtojos rinkinį, sako, kad šį sykį komisija buvo kaip reta vieninga.

„Visi atėjome mintyse nešini viena pavarde. Jurgita Jasponytė konkurse dalyvauja trečią ar ketvirtą kartą. Jau iš pat pradžių rankraštis buvo pastebėtas, svarstytas, vertintas labiau teigiamai, nei ne. Per tuos metus jis tik gerėjo. Tai jautri, intymi ir, be jokios abejonės, platesnės viešumos nusipelniusi poezija“, - sakė jis.

Poezijos konkurse dalyvavusius rankraščius taip pat vertino literatūrologas Regimantas Tamošaitis ir redaktorė, literatūros kritikė Janina Riškutė.

Prozininkas pasižymėjo teksto valdymu

Pirmosios prozos knygos konkursui pateiktus rankraščius vertino komisijos nariai rašytojai Renata Šerelytė, Andrius Jakučiūnas ir Benediktas Januševičius. Rašytoja Renata Šerelytė teigia, kad komisija šiais metais dėl laimėtojo apsisprendė be ilgų ginčų ir diskusijų.

„Autorius iš kitų neabejotinai išsiskiria savo teksto filologine kultūra, žodžio valdymu, savita teksto kompozicija ir stilistine raiška, potekstės kaip svarbios kūrinio dalies suvokimu. Manyčiau, kad tai vienas iš retų autorių, suvokiantis, kad prozininkui svarbus ne tiek įkvėpimo padiktuotas rašymo procesas, kiek sunkus, negailestingas, disciplinuotas darbas su tekstu“, - teigė ji.

Tomas Vaiseta (g. 1984) yra žurnalistas, bendradarbiauja mėnraštyje „Naujasis Židinys-Aidai“, šiame leidinyje, taip pat „Šiaurės Atėnuose“ yra publikavęs savo kūrybos. Prieš porą metų VU istorijos fakultete apsigynė disertaciją „Nuobodulio visuomenė: vėlyvojo sovietmečio Lietuva (1964–1984 m.)“.

Pirmosios knygos konkurso nugalėtojų Jurgitos Jasponytės ir Tomo Vaisetos knygas Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla išleis 2014 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius