Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Irena Buivydaitė-Kupčinskienė ir Elena De Strozzi – Populiariausios grožinės literatūros rašytojos Lietuvos bibliotekų skaitytojų tarpe

Lietuvos autorių teisių gynimo asociacijos agentūra (LATGA-A) pateikė Kultūros ministerijai autorinio atlyginimo paskirstymo už knygų ir kitų leidinių panaudą bibliotekose ataskaitą už 2010 metus.
Knygos
Knygos / Sauliaus Žiūros/BFL nuotr.

Pagal pateiktą ataskaitą matyti, kad populiariausios grožinės literatūros rašytojos Lietuvos bibliotekų skaitytojų tarpe 2010 m. buvo Irena Buivydaitė-Kupčinskienė ir Elena De Strozzi.

Kiti populiarūs grožinės literatūros kūrinių autoriai: Jurga Ivanauskaitė, Daiva Vaitkevičiūtė, Vytautas Ažušilis, Vytautas Račickas, Romualdas Granauskas, Vytautas V.Landsbergis, Edvinas Kalėda, Justinas Marcinkevičius.

Romualdo Granausko „Gyvenimas po klevu“ – daugiausia kartų per 2010 m. skaitytojams išduota lietuvių autoriaus grožinės literatūros knyga. Taip pat paklausios skaitytojų tarpe buvo ir Irenos Buivydaitės-Kupčinskienės knygos „Padovanok man savaitgalį“, „Laiko tiek daug“, „Ironiški stebuklai“, „Geriausios draugės“, „Laimingojo namo melodramos“, Jurgos Ivanauskaitės „Miegančių drugelių tvirtovė“, Daivos Vaitkevičiūtės „Kamilė nori mirti“, Justino Marcinkevičiaus „Mažvydas“. Populiariausia užsienio autoriaus grožinės literatūros knyga Lietuvos bibliotekose 2010 m. buvo Malvin Burgess „Heroinas“ (vertėjas A.Patiomkinas).

Surinkti duomenys atskleidžia, kad 2010 m. autorinio atlyginimo už knygų ir kitų leidinių panaudą skirstyme dalyvavo 1011 autorių, kurie pateikė paraiškas

Ataskaitos duomenimis, populiariausia lietuvių autorių mokslinės literatūros knyga 2010 m. tapo Vytauto Pranulio, Arvydo Pajuodžio, Reginos Virvilaitės ir Sigito Urbonavičiaus „Marketingas“. Populiariausia lietuvių mokslinės literatūros autorė – Viktorija Daujotytė. Didelis susidomėjimas ir Arvydo Pajuodžio, Bronislovo Martinkaus, Vytauto Pranulio, Sigito Urbonavičiaus, Gintaro Beresnevičiaus, Algimanto Sakalo mokslinės literatūros darbais.

Autorinis atlyginimas už kūrinių panaudą taip pat išmokėtas užsienio grožinės literatūros knygų vertėjams. Daugiausia kartų skaitytojams buvo išduoti Teodoro Četrausko versti užsienio grožinės literatūros kūriniai. Kiti populiarūs vertėjai – Danguolė Žalytė, Laima Bareišienė, Jurgis Gimberis, Zita Marys, Jonas Čeponis, Indrė Žakevičienė, Vytautas Petrukaitis. Iš pateiktų duomenų matyti, kad verstinė literatūra lieka daug populiaresnė skaitytojų tarpe nei originalioji.

Grožinės literatūros kūrinių iliustratoriams ir knygų dailininkams taip pat paskirstytas autorinis atlyginimas už kūrinių panaudą. Didžiausio susidomėjimo sulaukė Juditos Židžiūnienės, Agniaus Tarabildos, Jokūbo Jacovskio, Gedo Čiuželio, Gintaro Znamerovskio, Alfredos Steponavičienės, Vladimiro Beresniovo, Kęstučio Kasparavičiaus, Romo Oranto, Iljos Bereznicko kūryba.

2010 m. duomenys apie knygų panaudą buvo renkami iš 62 Lietuvos bibliotekų, kuriose yra pilnai įdiegta LIBIS (Lietuvos integrali bibliotekų informacinė sistema). Surinkti duomenys atskleidžia, kad 2010 m. autorinio atlyginimo už knygų ir kitų leidinių panaudą skirstyme dalyvavo 1011 autorių, kurie
pateikė paraiškas LATGA-A‘i (iš jų 580 knygų tekstų autoriai, 323 vertėjai, 108 iliustratorių ir knygų dailininkų). Autorinis atlyginimas buvo paskirstytas 987 autoriams už 12554 kūrinius. Per 2010 m. LATGA-A‘os duomenų bazėje užregistruotas 51 naujas autorius ir 1741 naujas kūrinys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius