-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Praėjusių metų perkamiausių knygų sąrašuose – ir lietuvių autorių kūriniai

Patarimai, kaip sveikai ir ilgai gyventi, kulinarijos paslaptys, aistras kaitinanti erotinė literatūra, istoriniai romanai bei fantaziją kurstančios istorijos – visų šių sričių literatūra sugulė į 2013 metų populiariausių knygų sąrašus.
Knygos
Knygos / Leidyklos „Vaga“ nuotr.
Temos: 2 Knygos Literatūra

Literatūros naujienas sekite ir socialiniame tinkle „Facebook“. Prisijunkite prie „15min knygų lentynos“.

2013 metų knygynų tinklo „VAGA“ perkamiausių knygų dešimtuką paįvairino pagausėjęs Lietuvos autorių būrys. „Galime pasidžiaugti, kad praeitų metų perkamiausiųjų knygų sąrašuose tikrai nemenką dalį užimą lietuvių autorių kūryba. Daugelis jų ilgą laiką populiariausiųjų pozicijas išlaikė visus metus, tarp jų Alvydas Šlepikas, Kristina Sabaliauskaitė bei Andrius Tapinas“, – teigė knygynų tinklo „VAGA“ pardavimų ir rinkodaros vadovė Asta Mikelionytė – Čechovskienė.

Nežinia ar tokia tendencija žada lietuvių literatūros kūrėjų progresą bei tobulėjimą ar skaitytojų poreikių kaitą, norą atrasti vietinius „perliukus“. Grožinės literatūros srityje – perkamiausių knygų dešimtuke lietuvių autorių darbai sudaro 40 proc., jų tarpe Kristina Sabaliauskaitė, Alvydas Šlepikas, Andrius Tapinas bei Sigitas Parulskis. 

Tikriausiai ne vienas knygynas gali pasigirti tuo, kad 2013 metais dominuojančias grožinės literatūros pozicijas užėmė erotiniai romanai. Ne išimtis knygynų tinklo „VAGA“ perkamiausiųjų sąrašas, kurio viršūnę užėmusios tvirtai laiko rašytojos E. L. James trilogijos knygos „Penkiasdešimt pilkų atspalvių“, „Penkiasdešimt tamsesnių atspalvių“ ir „Penkiasdešimt išlaisvintų atspalvių“ – visos trys knygos be konkurencijos užima tris pirmąsias dešimtuko vietas.

Praeitais metais skaitytojų tarpe dar vienas itin mėgstamas knygų žanras buvo istorinė literatūra. Taip pat lengva filosofinė literatūra, o tiksliau, bestselerių autoriaus Paulo Coelho kūryba. Pastarojo autoriaus knyga „Alchemikas“ vis dar puikuojasi knygynų tinklo „VAGA“ perkamiausių sąrašuose ne tik Lietuvoje, bet ir užsienio šalyse.

Kokios patirties ir išminties Lietuvos skaitytojai semiasi negrožinės literatūros kloduose? Iš to, kokią literatūrą skaito žmonės, galima spręsti apie kasdieninius Lietuvos gyventojų įpročius, pomėgius, problemas ir rūpesčius, kurie praeitais metais, regis, labiausiai buvo susiję su sveikata, maisto ruoša. Vis tik, perkamiausiųjų sąraše lyderio poziciją užima verslininko Ilja Laurso knyga „Verslas naujai“ – tai vienintelė knyga apie verslą išlaikiusi tokį didžiulį susidomėjimą iki pat 2013 metų galo. Vienos iš populiariausių išliko ir knygos apie maisto gamybą, o populiariausių sąraše atsidūrė Beatos Nicholson bei Virtuvės mitų griovėjų kulinarinės receptų knygos. Autoritetingų pozicijų neapleidžia ir autobiografinės knygos. 

„Kulinarinės knygos praeitais metais buvo itin populiarios skaitytojų tarpe, galbūt tai lemia skaitytojų gyvenimo būdas, nors šiuolaikines kulinarines knygas galima sakyti yra labai autobiografiškos,  estetiškos ir praktiškos. Be to, graži knyga apie kulinarija dažnai tampa puikia dovana“, – pasakojo A. Mikelionytė – Čechovskienė. 

Knygynų tinklo „VAGA“ perkamiausiųjų dešimtuke net 30 proc. sudaro knygos apie sveikatą. „Regis, lietuviai yra itin susirūpinę savo sveikata, nes knygos apie sveiką gyvenimo būda labai populiarios skaitytojų tarpe, o perkamiausių lyderės pozicijose atidūrė 2013 metų gale pasirodžiusi knyga „Daktarės Filomenos Taunytės priimamasis““, – teigė A. Mikelionytė – Čechovskienė.

2013 metų knygynų tinklo VAGA grožinės literatūros TOP-10:
1.    E.L.James „Penkiasdešimt pilkų atspalvių“ (Alma littera)
2.    E.L.James „Penkiasdešimt tamsesnių atspalvių“ (Alma littera)
3.    E.L.James „Penkiasdešimt išlaisvintų atspalvių“ (Alma littera)
4.    Alvydas Šlepikas „Mano vardas – Marytė“ (Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla)
5.    Dan Brown „Inferno“ (Jotema)
6.    Andrius Tapinas „Vilko valanda“ (Alma littera)
7.    Kristina Sabaliauskaitė „Danielius Dalba ir kitos istorijos“ (Baltos lankos)
8.    Paulo Coelho „Alchemikas“ (Vaga)
9.    Paulo Coelho „Rankraštis rastas Akroje“ (Vaga)
10.    Sigitas Parulskis „Tamsa ir partneriai“ (Alma littera)

2013 metų knygynų tinklo VAGA negrožinės literatūros TOP-10:
1.    Ilja Laurs „Verslas naujai“ (Vaga)
2.    Beata Nicholson „Beatos virtuvė: daugiau daržovių“ (Beatos virtuvė)
3.    Sud. A. Karsokienė „Daktarės Filomenos Taunytės priimamasis“ (Tyto alba)
4.    Algimantas Čekuolis „Mūsų slaptieji ir dramblys bute“ (Alma littera)
5.    Filomena Taunytė „Šventųjų gyvenimas Marijos žemėje“ (Tyto alba)
6.    Alfas Ivanauskas, Ali Gadžijevas, Martynas Praškevičius „7 ingredientai. Draugams“ (Laisvos valandos)
7.    Jennifer L.Scott „Madam Elegancijos pamokos: 20 stiliaus paslapčių, kurių išmokau gyvendama Paryžiuje“ (Šarkos knygos)
8.    Laima Lavaste „Mes. Lietuviai. Vadovėlis, kaip suprasti lietuvius ir jais naudotis“ (Tyto alba)
9.    Salvador Dali „Slaptas Salvadoro Dali gyvenimas“ (Tyto alba)
10.    Michail Tombak „Kaip sveikai gyventi 150 metų“ (Vaga)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius