Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

Prestižinė „Man Booker“ premija – kas ją laimės?

Spalį bus paskelbtas ne tik Nobelio literatūros premijos laureatas. Šio mėnesio pabaigoje sužinosime dar vieno tarptautinio literatūrinio prizo – „Man Booker“ – laimėtoją. Britų lažybininkai jau turi savo favoritą.
Rašytoja Madeleine Thien
Rašytoja Madeleine Thien / Themanbookerprize.com nuotr.

15min anksčiau skelbė, kad į šią prestižinę premiją, kuri yra teikiama už Didžiojoje Britanijoje išleistą knygą anglų kalba, pretenduoja šeši autoriai. Susipažinti su jais galite šiame straipsnyje.

Kaip nurodo bendrovė „Ladbrokes“, didžiausias galimybes laimėti „Man Booker“ apdovanojimą turi Kanados rašytoja Maeleine Thein (2/1) ir jos knyga „Do Not Say We Have Nothing“, kurioje pasakojama apie XX amžiaus Kiniją.

M.Thein favoritės vardą perėmė iš britų rašytojos Deborah Levy (3/1), kuri anksčiau buvo minima kaip reali kandidatė gauti šią premiją. Visgi dabar britės galimybės prastesnės, nurodo lažybininkai. Į premijos trumpąjį sąrašą yra įtraukta rašytojos knyga „Hot Milk“, pasakojanti apie moterų įniršį, seksualumą ir santykius.

Škotų autorius Graeme'as Macrae'as Burnetas (4/1) ir jo knyga „His Bloody Project“ pabaigia favoritų trejetuką, iš kurio, pasak bendrovės, turėtų būti išrinktas laimėtojas. Kūrinyje G.M.Burnetas rašo apie žmogžudystę, įvykdomą mažame miestelyje.

Kitų „Man Booker“ trumpojo sąrašo autorių galimybės laimėti šį apdovanojimą vertinamos gerokai prasčiau.

Amerikietis Paulas Beatty ir britas Davidas Szalau'us (6/1) turi vienodas galimybes tapti laureatais, tačiau jos nėra didelės. Premijai nominuota P.Beatty knyga „The Sellout“ pasakoja apie rasizmą. Beje, šią knygą išleido „Oneworld“ leidykla, kurios pernai išleista Marlono Jameso knyga autoriui atnešė „Man Booker“ šlovę. Tuo tarpu D.Szalau'us knygoje „All That Man Is“ nagrinėja vyrų išgyvenimus, kuriuos perteikia per devynias skirtingas istorijas.

Trumpasis „Man Booker“ sąrašas
Trumpasis „Man Booker“ sąrašas

Mažiausias galimybes gauti literatūrinį prizą, kuris paprastai padidina autoriaus knygų pardavimus, turi amerikiečių rašytoja Ottessa Moshfegh (8/1) ir jos psichologinis trileris „Eileen“.

„The Guardian“ anksčiau skelbė, kad trumpasis „Man Booker“ sąrašas, kuriame yra šeši autoriai, sudarytas įvertinus 155 rašytojų kūrybą. Be tarptautinės šlovės, premijos laureatui atiteks ir piniginis prizas – 50 tūkst. svarų sterlingų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius