Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rašytoja Renata Šerelytė parašė knygą apie fantasmagorišką Vilnių: veikėjai – rašytojas ekshibicionistas, deputatas, pusiau katė, elfė ir grybas

„Pasaulis – pamišęs, keistas, juokingas, panašus ir į cirką, ir į beprotnamį. (…) Jeigu vėlų vakarą išgirsite skambutį ir atidaręs duris pamatysite apšiurusį katiną, nevykite jo šalin. Jis atėjo jūsų išsivesti. Akmenėjančiu mišku, Auksinių durų link“, – taip savo naują knygą „Kokono baladės“ pristato rašytoja Renata Šerelytė.
Renata Šerelytė
Renata Šerelytė / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Pasak autorės, nauja jos knyga „Kokono baladės“ pasakoja apie fantasmagorišką Vilnių.

„Keista, kad kai kurie kolegos neatpažino Vilniaus ir sakė, kad tu vaizduoji savo prasigėrusį kaimą. Nieko panašaus. Gyvenu pačiame centre, prie „Maximos“, Petro Povilo bažnyčios ir psichiatrinės ligoninės. Tas fantasmagoriškas Vilnius įsisiurba ir nepaleidžia. Nesu vilnietė, bet labai myliu Vilnių, negaliu be jo gyventi ir ieškojau, kaip išreikšti, kaip aš jį matau. Ar istorinį, ar kokį kitokį. Matau fantasmagorišką Vilnių“, – sakė rašytoja.

Pasak jos, knygoje pavaizduota paralelinė Vilniaus tikrovė. Vilniaus knygų mugėje savo knygą „Kokono baladės“ ji pristatė kartu su žurnalistu, rašytoju Andriumi Tapinu. Jam knygos nuotaika priminė Michailo Bulgakovo, Antoine de Saint-Exupery kūrinius.

Tas fantasmagoriškas Vilnius įsisiurba ir nepaleidžia, – sakė R.Šerelytė.

„Ši knyga labai neįprasta. Sakyčiau, Antuano de Saint-Exupery, Michailo Bulgakovo ir Charleso Bukowski mišinys. Ji sudomino labai netradiciniu požiūriu į visuomeninį gyvenimą ir kartais netgi maniakišku pasakojimo tempu, kuris dar labai nebūdingas lietuvių literatūrai“, – sako A. Tapinas

„Artimiausias yra Bulgavokas. Tai yra nuostabus autorius, aš jį labai myliu“, – sakė R.Šerelytė.

Rašytojas ekshibicionistas, kalbos redaktorius, elfė, deputatas, mazute Gedimino prospektu praplaukianti Ema, grybas – tai keli R.Šerelytės knygos veikėjai.

Pasak rašytojos, ne visi autoriai išgalvoti. Personažai į autorės knygas atkeliauja iš jos aplinkos. Pavyzdžiui, kačių mylėtoja knygoje atsidūrė, nes R.Šerelytė ją pastebėjo prie konteinerių.

„Jau prieš knygų mugę pasirodė, kad mane apipuolė mano personažai. Aš išnešiau šiukšles, nuėjau apsipirkti ir sutikau tris labai keistus žmones“, – pasakojo rašytoja.

Aplinkiniai, pasak jos, nepyksta, kai save atpažįsta jos knygose.

„Jau mano gimtojo miestelio žmonės skaitė mano knygą ir atpažindavo personažus. O ko neatpažindavo, manęs paklausdavo“, – pasakojo R.Šerelytė.

Vienas mėgstamiausių autorės kuriamų personažų – deputatas. Rašytoja pasakojo, kad mėgsta jos stebėti, aprašinėti.

„Baik, tu ne tik šnekiesi su televizoriumi, tu su juo pradėsi muštis“, – taip esą rašytojai kartais sako jos vyras.

„Kokono baladės“ – pirmoji rašytojos fantastinė knyga. Kartu su knygos redaktore ji knygos žanrą įvardijo kaip socialinę fantastiką.

„Fantastikos žanras man visada patiko nuo vaikystės. Mėgstu skaityti ypač senąją fantastiką. Žanrai mane renkasi. Redaktorė sugalvojo pavadinimą socialinę fantastiką. Tai yra transformacija, senoji metamorfozė. Kaip žmonės transformuojasi ir kuo jie virsta“, – kalbėjo rašytoja.

Renata Šerelytė (g. 1970) – poetė, prozininkė, kritikė, pjesių ir literatūros kūrinių vaikams autorė. Jos kūrybinėje biografijoje – eilėraščių ir prozos knygos vaikams, istorinės nuotykinės apysakos jaunimui, keturi novelių rinkiniai, keturi romanai. Autorės kūriniai, versti į į anglų, prancūzų, vokiečių, italų, ispanų, švedų, kroatų, čekų, lenkų kalbas, sulaukė ne vieno apdovanojimo Lietuvoje, o romanas „Mėlynbarzdžio vaikai“ pelnė prestižinį „Bank Austria Literaris“ apdovanojimą, skiriamą iškiliausiai Rytų ir Pietryčių Europos literatūrai. Neseniai kino ekranus pasiekė lietuviškas kino filmas pagal to paties pavadinimo autorės romaną „Vardas Tamsoje“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius