Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Timuro Vermeso knyga Aidą Puklevičių privertė kvatoti iki ašarų

Kas atsitiktų, jei šiandien Vokietijos gatvėmis lyg niekur nieko vėl pradėtų vaikščioti Adolfas Hitleris? Ką darytų bei kaip į jį reaguotų šalies gyventojai? Kaip elgtųsi žiniasklaida? Į šiuos klausimus savo romane „Jis ir vėl čia“ atsako vokiečių rašytojas Timuras Vermesas.
Aidas Puklevičius
Aidas Puklevičius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Leidyklos „Alma littera“ išleistoje knygoje nestinga humoro, šiandienos aktualijų bei netikėtumų, tačiau tuo pat metu šis romanas demaskuoja ir XXI-ojo amžiaus demokratijos pažeidžiamumą bei absurdiškumą.

A.Hitleris negali patikėti, kad šalis, kurioje pilna svetimtaučių ir kuriai vadovauja moteris, tikrai yra jo numylėtoji tėvynė.

Buvęs fiureris romane nėmaž nenutuokia, kas įvyko iki jam atsibundant, bet  pastebi, kad viskas gerokai pasikeitę: nematyti nei Evos Braun, nei nacių partijos narių, nei kokių nors karo ženklų. A.Hitleris negali patikėti, kad šalis, kurioje pilna svetimtaučių ir kuriai vadovauja moteris, tikrai yra jo numylėtoji tėvynė.

Tuo metu niekas netiki, kad čia jis: Hitlerį visi laiko aktoriumi, parodijuojančiu diktatorių ir jokiomis aplinkybėmis nepamirštančiu savo vaidmens. Tačiau labai greitai jis virtualioje erdvėje sulaukia milijonų pasekėjų, tampa nuosavos laidos vedėju, ima dominti politines partijas. Žmonėms vis labiau rūpi, ką jis kalba. Ir A.Hitleriui kyla mintis: jei jis toks populiarus, kodėl ir pačiam neįsteigus politinės partijos?

Jis ir vėl čia
Jis ir vėl čia

„Visų pirma, tai yra gerai parašyta knyga, todėl skaitant buvo tokių pasažų, kurie vertė kvatotis iki ašarų, bet, kita vertus, po kokio pirmojo trečdalio perskaitytos knygos neapleido nejaukumo jausmas. Skaitau ir galvoju – neduokdie jį priims už gryną pinigą! Mes visi perdėm gerai žinome, kuo tai baigiasi – diktatoriai būna visuotinai priimami ir gauna valdžią“, – mintimis apie knygą dalijasi rašytojas ir scenaristas  Aidas Puklevičius.

Daugiausiai malonumo skaitydami šią knygą turėtų patirti tie, kurie seka tiek dabartinės Vokietijos įvykius, tiek žino nacių atėjimo į valdžią istoriją, – teigė A.Puklevičius.

A.Puklevičius pastebi, kad daugiausiai malonumo skaitydami šią knygą turėtų patirti tie, kurie seka tiek dabartinės Vokietijos įvykius, tiek žino nacių atėjimo į valdžią istoriją. Tačiau tuoj pat priduria, kad net ir nežinant dabartinės Vokietijos žiniasklaidos ypatybių ar pernelyg nesidomint politika, knygos „Jis ir vėl čia“ įvykius galima nesunkiai paprojektuoti ir Lietuvoje, nes tiek televizijos kanalai, tiek socialinės medijos visur veikia panašiai. Taip pat A.Puklevičius pabrėžia, kad romanas maloniu intelektiniu žaidimu turėtų tapti mėgstantiems kurti hipotetinius „kas būtų, jeigu būtų“ scenarijus.

„Nors ir galima sakyti, kad knyga „Jis ir vėl čia“ priklauso alternatyviosios istorijos žanrui, iš kitų ji išsiskiria savo unikalumu – tai romanas, kuriame tikras istorinis veikėjas perkeliamas į visiškai kitą aplinką. Ieškoti paralelių su kitais panašios tematikos kūriniais šiuo atveju neverta, nes ši knyga pati savaime kuria vos ne atskirą, naują žanrą“, – apibendrina A. Puklevičius.

Wikimedia Commons nuotr./Eva Braun su Adolfu Hitleriu
Wikimedia Commons nuotr./Eva Braun su Adolfu Hitleriu

Timuras Vermesas gimė 1967 metais Niurnberge vokietės ir vengro šeimoje. Erlangene baigė žurnalistikos ir politikos mokslus, dirbo žurnalistu. Iki 2001 metų rašė straipsnius vietos laikraščiui „Abendzeitung“ ir  Kelno „Express“, vėliau bendradarbiavo įvairiuose žurnaluose, rašė madų ir fitneso žurnalui „Shape“. T. Vermesas yra kelių knygų autorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius