-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vaikai mokysis skaityti užmerktomis akimis

Socialinė iniciatyva „Knygų Kalėdos“ ketvirtąjį kartą pradeda kelionę per Lietuvą. Prezidentės Dalios Grybauskaitės inicijuota akcija šiemet kviečia ne tik dovanoti lietuvių autorių knygas šalies bibliotekoms, bet ir atkreipti dėmesį į leidinius, skirtus žmonėms su regos negalia, spaudai pranešė „Verslas ar Menas“.
Netradicinė pamoka-užrištomis akimis
Netradicinė pamoka-užrištomis akimis / „Verslas ar Menas“ nuotr.

Šią savaitę didžiuosiuose Lietuvos miestuose – Vilniaus ir Kauno „Vagos“ knygynuose bei Klaipėdos I.Simonaitytės viešojoje bibliotekoje vyks skaitymo skatinimo iniciatyva „Skaitau akimis ir pirštais“. Jos metu 10-12 metų amžiaus vaikai žaidimo forma bus kviečiami susipažinti su lietuvių liaudies pasaka „Eglė, žalčių karalienė“, atspausdinta Brailio ir paprastuoju raštu bei iliustruota iškiliaisias piešiniais.

Specialiai sukurtą edukacinę programą ves skaitovė neregė, kuri padės vaikams susipažinti su neregių abėcėle, skaitymo būdu, atsakys į vaikams rūpimus klausimus. Projekto „Skaitau akimis ir pirštais“ iniciatorė Eglė Jokužytė sako, kad šiuo projektu siekiama per skirtingais pojūčiais skaitomas knygeles didinti pradinių klasių vaikų norą skaityti bei pažinti neregių žmonių gyvenimą.

Šiuo projektu siekiama per skirtingais pojūčiais skaitomas knygeles didinti pradinių klasių vaikų norą skaityti bei pažinti neregių žmonių gyvenimą.

Projekto tikslas yra vaikams su regėjimo negalia suteikti lygiai tokią pat galimybę, kaip ir regintiems, skaityti jiems patinkančias pasakas. „Lietuvos knygynuose nėra knygų Brailio raštu, todėl ir pats raštas neregių yra vis mažiau naudojamas. Įvairiais tyrimais įrodyta, kad Brailio rašto mokėjimas yra tiesiogiai susijęs su tolesniais neregių vaikų pasiekimais. Tokios knygelės įdomios ir matantiems vaikams, nes lavina fantaziją ir ugdo vaikų kūrybiškumą“, – sakė E.Jokužytė.

Pasaka „Eglė, žalčių karalienė“, kurią projekto metu mokysis skaityti vaikai, yra pirmoji knyga Lietuvoje, išleista reginčiųjų ir Brailio raštu. Jos leidėja E.Jokužytė tikisi, kad ji ras vietą ne tik švietimo įstaigų bibliotekose, bet ir vaikų, reginčių ir turinčių regos negalią, namuose.

„Vaikai, skirtingai nei mes, suaugusieji, yra labai smalsūs ir nebijo tyrinėti to, kas jiems nauja. Šiuo projektu siekiame ugdyti augančios kartos požiūrį į kitokius žmones, kad vakai nuo pat mažens žinotų, jog pasaulį galima pažinti ne tik akimis“, – sakė knygos leidėja E.Jokužytė.

Pasaka „Eglė, žalčių karalienė“, kurią projekto metu mokysis skaityti vaikai, yra pirmoji knyga Lietuvoje, išleista reginčiųjų ir Brailio raštu.

Savo emocijas ir įspūdžius po užsiėmimo vaikai gali perteikti rašiniuose tema „Kaip aš matau pasaulį užmerktomis akimis“. Vaikų literatūros ekspertų komisija atrinks geriausius rašinius, kurie pateks į reginčiųjų ir Brailio raštu atspausdintą knygą. Šiuo konkursu siekiama ugdyti vaikų kūrybinį mąstymą bei skatinti jaunosios kartos norą prisidėti prie neregiams vaikams pritaikytų knygų leidybos. Išsamesnę informaciją apie rašinių konkursą galima rasti interneto puslapyje www.vam.lt.

Socialinės iniciatyvos „Knygų Kalėdos“ dėka UAB „Vaga“ knygynuose pirmąjį kartą Lietuvoje bus pastatytos lentynos su leidiniais neregiams. Jose bus galima rasti knygelių, kalendorių ar atvirukų, atspausdintų reginčiųjų ir Brailio raštu. Visi, kurie įsigys šiuos unikalius leidinius, prisidės prie tokių knygelių atsiradimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius