Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vieno garsiausių Lietuvoje samdomo žudiko nusikaltimus tyręs prokuroras Justas Laucius: „Ši byla formavo Lietuvos teismų praktiką“

Neužilgo pasirodysianti pirmoji tokio tipo knyga Lietuvoje „Vilniaus bomberio išpažintis“ žada atskleisti skaitytojams atvirą vieno žinomiausių samdomo žudiko šalyje Valerijaus Januškevičiaus išpažintį. Šią bylą tyręs prokuroras Justas Laucius vadina ją didžiausia tuometinėje Lietuvoje.
Knygos „Vilniaus bomberio išpažintis” viršelis
Knygos „Vilniaus bomberio išpažintis” viršelis / Leidėjų nuotr.

Prieš daugiau nei du dešimtmečius Lietuvoje nebuvo ramu – nusikalstamas pasaulis klestėjo, reketuodamas pasiturinčius verslininkus, šalyje tarpusavyje kovojo nusikaltėlių gaujos. Viena jų – V. Januškevičiaus vadovaujama dėl išpirkų žmones grobusi bei užsakomąsias žmogžudystes vykdžiusi nusikalstama grupuotė. Jos vadeiva, tituluojamas žinomiausiu Lietuvos samdomu žudiku, iki gyvos galvos už 13 įvykdytų žmogžudysčių nuteistas net 7 kartus.

„Tik gerokai vėliau buvo išaiškinti „Tulpinių“ ir kitų gaujų padaryti daugybiniai nužudymai. Iki tol nuo Nepriklausomybės pradžios bylų, kurioje vienas ar keli asmenys, būtų kaltinami tiek nužudymų, kiek šioje byloje, nebuvo. Tad tuo metu V.Januškevičius buvo neabejotinas „rekordininkas“ ir daugiausiai išaiškintų nužudymų padaręs žmogus“, – teigia prokuroras.

Daugiau naujienų apie knygas rasite tinkle „Facebook“. Spauskite čia.

Laikotarpį, kai buvo mėginama sustabdyti šalyje siautėjusią turtingus verslininkus grobusių, išpirkų reikalavusių ir be skrupulų žudžiusių nusikaltėlių gaują, prokuroras J.Laucius prisimena kaip itin įtemptą, tačiau sėkmingą – sulaikytas ir nuteistas 21 gaujos narys, užkirstas kelias tolimesniam gaujos siautėjimui.

„Pats tuo metu buvau jaunas prokuroras ir ši byla buvo pirmoji tokia didelė ir sudėtinga mano tirta byla. Iš tų laikų pamenu labai didelę įtampą, nes visi tardymo grupės nariai sukomės kaip vijurkai, kad tik kuo greičiau byla būtų perduota į teismą. 

Turiu pasidžiaugti, kad nuo 1990 iki 1998 m. darytų labai sunkių nusikaltimų (jų, kiek pamenu buvo virš 70), bylą, joje kaltinant 21 asmenį, teismui perdavėme per rekordiškai trumpą laiką – vienerius metus ir kelis mėnesius“, – pasakoja J.Laucius.

Pasak prokuroro, bylos tyrimas ypatingo atsidavimo pareikalavo ne tik dėl nusikaltimų žiaurumo ir masto, bet ir dėl savo išskirtinio pobūdžio – su tokio tipo bylomis yra tekę susidurti retam Lietuvos teisėsaugos atstovui.

„Ilgai sukome galvą, kaip kvalifikuoti kaltininkų veiksmus. Šioje byloje po ilgo laiko, bene po 30 metų pertraukos, buvo pritaikytas tuometinio LR BK 75 str. (banditizmas). Iš teisinės pusės ši byla įdomi tuo, kad asmenys joje nuteisti už banditų gaujoje darytus nusikaltimus ir už nusikaltimus, padarytus dalyvaujant dviejuose nusikalstamuose susivienijimuose. 

Taip pat išskirtinis šios bylos bruožas:  buvo išaiškinti visai nebūdingi Lietuvai, „egzotiški“ nusikaltimai – sistemingai vykdytas turtingų verslininkų ar jų šeimų narių grobimas ir išpirkos už juos reikalavimas“, – bylos ypatumus prisimena prokuroras. 

V.Januškevičius, kalintis Vilniaus Lukiškių kalėjime, iki šiol vengė bet kokio žiniasklaidos dėmesio, o atvirai papasakoti apie savo nusikaltimus D.Dargiui sutiko tik su viena sąlyga – tai bus pirma ir paskutinė jo išpažintis. 

„Vilniaus bomberio išpažintis“ knygynų lentynas pasieks jau gegužės 20-ąją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius