-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Vilniuje bus pristatyta komiksų knyga „Persepolis“, griaunanti literatūros ribas

„Lietuvoje tokia situacija ir liks – komiksai jau nebetaps kultūros dalimi, o filmai pagal komiksus mums visuomet bus vertinami ne kaip meno reiškinys, o kaip geriau ar blogiau atpasakota istorija“,– teigia Ernestas Parulskis.
Komiksų knygos „Persepolis“ fragmentas
Komiksų knygos „Persepolis“ fragmentas / Knygos puslapis

„Kitokia grafika“, bendradarbiaudama su  leidykla „Kitos Knygos“, bando įrodyti, kad E.Parulskis yra pernelyg pesimistiškas ir skaitytojams pristato klasika tapusį komiksų pasakojimą „Persepolis“. 

Ką tik Lietuvos knygynuose pasirodęs Marjane Satrapi „Persepolis“ pirmą kartą išleistas Prancūzijoje 2000 metais. Paremtas Irane gimusios autorės (dabar – Prancūzijos pilietės, gyvenančios Paryžiuje), biografiniais faktais „Persepolis“ pelnė tarptautinį pripažinimą ir populiarumą tarp įvairaus amžiaus skaitytojų. Knyga yra gavusi Coup de Coeur metų grafinio romano prizą, yra išversta į 23 kalbas. Pagal šią knygą 2007 metais pastatytas animacinis filmas. 

„Persepolis“ išgarsėjo tiek dėl savo grafinio atlikimo, tiek dėl istorijos, kuri skaitytoją įtraukia savo nuoširdumu, įtaiga bei humoru. Platesnio istorinio konteksto fone čia persipina šeimos likimas su Irano revoliucija, kur socialinio teisingumo siekius keičia religinis fanatizmas. Pagrindinė herojė Marži, būdama vaikas, stebi savo šalies pokyčius. Besikeičiant sąlygoms, maištingos sielos mergaitė stengiasi išlikti savimi. Po Irano-Irako karo tėvai Marži išsiunčia mokytis į Europą. Būdama ten, ji supranta, kad tarpkultūrinis dialogas ne visada yra lengvas, o prisitaikymas prie naujos, nors ir taikios šalies, gali būti skausmingas.

„Persepolis“ šiandien yra aktuali, talentingai perteikta šalies žmonių istorija per M.Satrapi  asmeninę patirtį. Tai kartu ir socialinis komentaras apie didžiąją politiką, kuriame šalis kartais yra demonizuojama, o jos paprastų žmonių istorijos lieka neišgirstos.

„Persepolio“ pasirodymas Europoje sukėlė daug diskusijų tiek kultūros, tiek politikos srityje. Būtent šio kūrinio dėka  daugelyje šalių komiksas įsitvirtino kaip visavertis literatūros žanras, tam tikras žodžio ir meno junginys. „Persepolio“ svarba pasireiškė ir politinėse diskusijose apie žmogaus laisves bei moterų teises. Grafiniame romane subtiliai perteikiama M. Satrapi pasaulėžiūra, kuri ryžtingai kovoja tiek prieš čadrų draudimą Prancūzijos mokyklose, tiek prieš čadrų prievolę Teherane.

Knygos pristatymas įvyks gruodžio 20 dieną, antradienį, 18 val. Prancūzų kultūros institute (Didžioji g.1, Vilnius). „Kitokios grafikos“ atstovai Arnoldas Blumberg ir Kotryna Valiukevičiūtė papasakos apie „Persepolį ir apie platesnį komiksų kultūros kontekstą pasaulyje bei Lietuvoje, o taip pat pabandys sukelti diskusiją, ar komiksai gali tapti kultūros dalimi Lietuvoje? Įėjimas laisvas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius