Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 04 29

21-asis „Kaunas Jazz“: subrendęs, bet nepametęs pašėlusio tempo

Penktadienį Kaune prasideda 21-asis tarptautinis festivalis „Kaunas Jazz“. Jo programoje – sugrįžimai ir naujienos. Apie tai, kokie koncertai laukia į laikinąją sostinę suplūsiančių džiazo gerbėjų, prieš prasidedant kasmetinei džiazo šventei „15min“ kalbėjosi su festivalio sumanytoju Jonu Juču.
Jonas Jučas
Jonas Jučas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Festivalis turi savas tradicijas, jų ir laikomės. Tai – varpų koncertai, piešimo ant grindinio akcija, žydiškoji tema džiaze ir daug kitų. Tačiau taip pat kasmet stengiamės būti novatoriški – pateikti naujovių“, – sakė J.Jučas.

Keliasi į „Girstutį“

Antrą kartą festivalio istorijoje pagrindiniai koncertai vyks ne Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) salėje, kuri šiuo metu remontuojama. 1995 metais jie vyko Kauno kultūros centre „Tautos namai“, o šiemet įsikurs Kauno kultūros ir sporto centre „Girstutis“.

„Salė mažesnė nei VDU, bet akustika puiki. Todėl tikimės, kad žiūrovai didelio skirtumo nepajus – tiesiog, mėgausis kokybišku džiazu. Rudenį, kada numatyta kita festivalio programa, tikimės sugrįžti ir į VDU salę“, – kalbėjo „Kaunas Jazz“ tėvu neretai vadinamas J.Jučas.

Halėje – garsusis B.McFerrinas

Kauno sporto halėje suplanuotas brangiausias festivalio istorijoje projektas – solinis 10 „Grammy“ laureato Bobby McFerrino (JAV) koncertas. „Kaunas Jazz“ rengėjai prisikviesti į Kauną šį atlikėją siekė trejus metus. Jis žinomas net mažai besidomintiems džiazu – B.McFerrinas yra hito „Don’t Worry, Be Happy“ autorius. Tiesa, pats jis šios dainos vengia, nes nemano, kad ji – geriausiai atspindi jo kūrybą.

VIDEO: Bobby McFerrin - Don't worry Be happy

„Sakyčiau, kad tai pats garsiausias ne tik džiazo, bet ir improvizacinės muzikos vokalistas. Todėl labai džiaugiuosi, kad jis atvyks į Kauną. Tardamiesi dėl koncerto galėjome rinktis įvairius variantus. Nusprendėme, jog tai bus solinis pasirodymas. Kauno sporto halės erdvė tam kaip tik tinkama – halėje prasčiau skambėtų trankesnės muzikos projektai, nes akustika čia turi aido“, – sakė J.Jučas.

Tikslios sumos, kiek kainuoja B.McFerrino pasirodymas, festivalio organizatorius neatskleidė. Tačiau neslėpė, kad kauniečiai tokio kalibro atlikėjo niekada nebūtų išvydę, jei ne palankiai susidėliojusios aplinkybės ir ilgametis bendradarbiavimas su kaimyninių šalių festivalių rengėjais. Šių gastrolių metu B.McFerrinas koncertuos ne tik Lietuvoje, bet ir Suomijoje, Latvijoje bei Estijoje vykstančiuose festivaliuose. Taigi, išlaidas „Kaunas Jazz“ rengėjai dalijasi su kitų šalių atstovais.

Transliuos radijo bangomis ir internetu

Jau ne pirmi metai tie festivalio gerbėjai, kurie negalėdavo užsukti į „Kaunas Jazz“ renginius, klausytis festivalio koncertų gali radijo stoties „Pūkas2“ bangomis. Šiemet festivalio rengėjai žengia dar toliau: Vienybės aikštėje suplanuoti nemokami lauko koncertai bus tiesiogiai transliuojami ir internetu.

„Ateityje galbūt tiesiogiai bus transliuojami ir kai kurie mokami koncertai, vykstantys uždarose erdvėse. Kol kas nepavyko sutarti su atlikėjais, kad jie tai leistų. Pažiūrėsim, kaip seksis transliacijos iš lauko“, – sakė J.Jučas.

Nuo lietuvių iki pietų amerikiečių

Pavasarinė „Kaunas Jazz“ sesija tęsis iki gegužės 2 dienos.  Per tą laiką Kaune įvyks 15 koncertų, kuriuos žiūrovai galės išvysti „Girstutyje“, Kauno sporto halėje, Vienybės aikštėje, Vytauto bažnyčioje, Kauno sinagogoje ir naktiniame klube „Combo“.

Klausytojų dėmesio lauks Lietuvos atstovai – Petras Vyšniauskas su Leonardu Bėkša, Giedrius Kuprevičius su Juliumi Vilnoniu, Domas Aleksa & D'Orange, grupės „Sharpfive“ ir „Jing'a'ling“, Kauno bigbendas, Egidijaus Buožio kvintetas. Taip pat svečiai, kurių geografija siekia net Argentiną – iš ten atvyksta gitaristas Estebanas Colucci.

Festivalio dovana klausytojams – gegužės 2-ąją Vilniaus kongresų rūmuose numatytas Richardo Bonos (JAV, Kamerūnas) koncertas.

Daugiau informacijos apie festivalio renginius, interviu su jo dalyviais ir organizatoriais rasite 15min išleistame festivalio leidinyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius