Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 03 20

Birštono džiazo festivalis buvo pakibęs ant plauko

Ištikimi Birštono džiazo festivalio gerbėjai gali lengviau atsidusti: paskutinį kovo savaitgalį kas dvejus metus rengiama šventė, greičiausiai, įvyks. Kad ir kaip neramu būtų festivalio sielai, Birštono kultūros centro direktoriui Zigmui Vileikiui, jis nusprendė rizikuoti. Nieko nuostabaus, kad per renginio spaudos konferenciją beveik nesišypsojo: atsakymo iš Lietuvos kultūros tarybos, ar festivalis bus apskritai remiamas, jis sulauks jau jam prasidėjus. Arba dar vėliau.
Birštono džiazo festivalio logotipas
Birštono džiazo festivalio logotipas

Šios muzikos gerbėjai žino, kad tai didžiausia lietuviško džiazo šventė Lietuvoje, kad ji rengiama jau 34 metus, kad ji sugebėjo išgyventi per įvairiausius sunkmečius. Jau prieš dvejus metus Z.Vileikis sunkiai dūsavo, kad valstybė Birštono džiazo festivaliui skyrė apgailėtinus 10 tūkstančių litų, dėl ko vėliau sulaukė atsiprašymo iš tuometinio kultūros ministro Arūno Gelūno. Būtų Birštono kultūros centro vadovas žinojęs, kas jo lauks dar po dvejų metų, ko gero, tada būtų labiau džiaugęsis – turėjo bent jau žvirblį rankoje.

Ar įmanoma, kad šiemet festivalis apskritai liktų be rėmimo? „Nemanau, kažkokia logika vis tiek turi būti, - paklaustas ir kitus, ir save tikino Z. Vileikis. – Nors tokia nežinia paralyžiuoja. Galiu sąžiningai prisipažinti: klausiau savęs, ar apskritai šiemet rengti festivalį. Tačiau pagalvojau, kad jo reikia žmonėms. Netikiu, kad valstybė išvis galėtų neremti šio nacionalinio reiškinio. Tik klausimas, kokią sumą gausime“.

Galiu sąžiningai prisipažinti: klausiau savęs, ar apskritai šiemet rengti festivalį. Tačiau pagalvojau, kad jo reikia žmonėms, - sakė Z.Vileikis.

Festivalio, kuriame karjerą pradėjo ir profesionaliai užaugo daugybė Lietuvos džiazo muzikantų, organizatorius stengiasi nusiteikti optimistiškai. Sako, tikintis naujais, jaunais Kultūros tarybos žmonėmis, kurie skirsto lėšas. O kadangi šventei surengti pinigų vis tiek reikia, pasiskolino tuos, kurie skirti padengti lapkričio mėnesio sąskaitas už šildymą.

Tiesa, Birštono džiazo festivaliui šiokį tokį finansavimą skyrė miesto savivaldybė, tačiau mažiau nei įprastai, nes turi skolų ir įsipareigojimų tęsti investicinius projektus. Tad kurorto Kultūros centro vadovas graibstosi už širdies, laukia atsakymo iš Lietuvos kultūros tarybos ir pristato žurnalistams bei visuomenei šių metų programą.

Per tris dienas į sceną ir vėl turėtų užkopti apie 200 muzikantų iš Lietuvos, Italijos, Brazilijos, Mozambiko, Norvegijos, Danijos, JAV, Turkijos, Estijos, Šveicarijos.  Gros garsiausi lietuvių džiazo meistrai (kažkuriam jų festivalio gale bus įteiktas Grand Prix), vyks naktinės džiazo sesijos.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius