-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 04 30

Festivalyje „Kilkim žaibu XIV“ – senosios tradicijos

Kviečiantis švęsti Rasas festivalis „Kilkim žaibu“ šiemet vyks gerokai didesnėje nuostabios gamtos erdvėje. Dvilypė šventė griaudės dviejose atskirose aikštėse su atskiromis scenomis.
„Sūduvos tauras“
„Sūduvos tauras“ / „Kilkim žaibu“ nuotr.

„Viena aikštė bus skirta senųjų tradicijų puoselėtojams: skambės senovinės dainos, žvangės ginklai, vyrai mėgins jėgas genčių sueigos rungtyse, kovos rate įvairių šalių kariai rungsis dėl stipriausiojo vardo, amatų kaimelis pažindins su senaisiais amatais, mažieji šventės lankytojai galės pasidžiaugti unikaliais Lietuvos žirgais – Žemaitukais. Norintys išbandyti vikingų amatą turės galimybę paplaukioti Lūksto ežere specialiai į festivalį atgabentu senoviniu laivu. Dieną naktį degančių laužų aplinkoje čia užsiėmimą ras ir mažas, ir senas: kas kilnos putotus ragus, kas poros ieškos šokių sūkuryje, kas ranką pratins prie ginklo svorio, juostos pynimo ar tiesiog bandys laimę įvairiose rungtyse bei žaidimuose", – teigė festivalio organizatorius Daividas Kurlis.

Pristatomi pirmieji senosios programos dalyviai:

SPANXTI – Lietuva, modernaus folkloro grupė festivalyje ,,Kilkim žaibu“ lankysis pirmą kartą. Grupė renginyje atliks į šiuolaikišką rūbą įvilktas lietuvių ir latvių liaudies dainas iš paskutinio grupės albumo „Dievo žirgai, laimės ratai“ bei panašius, baltų vienybės dvasia alsuojančius kūrinius iš grupės kūrybinio archyvo.

OBSCURUS ORBIS – Latvija, tai tikras pastarojo meto atradimas Latvijos senovinės muzikos atlikėjų gausybėje. Grupė dar jauna, bet jau koncertavo daugybėje viduramžiškų festivalių, kurie vyko Latvijoje, Estijoje, Lenkijoje. Muzikantai groja  dūdmaišiu, viduramžiams būdingomis dūdelėmis bei styginiais instrumentais, įvairiais būgnais. OBSCURUS ORBIS yra vienintelė grupė Latvijoje savo pasirodymuose grojanti autentišku instrumentu ryla. 

OBELIJA – Lietuva, jauna archainio folkloro grupė, kurioje dominuoja merginos. Labai pajėgus varžovas Rasų šventėje numatomoje vaikinų ir merginų dainų dvikovoje. 

VAIGUVA – Lietuva, folkloras. Etnine kultūra ir autentišku liaudies menu besidomintis kolektyvas festivalyje šoks ir dainuos prie laužų, pins vainikus, žais žaidimus, švęs Rasas taip, kaip tai darydavo mūsų protėviai. Mėgstantiems linksmybes ,,Vaiguvà“ žada suruošti trankius naktišokius iki paryčių.

BALTIC SNAKES – Latvija, gyvosios istorijos klubas į festivalį ,,Kilkim žaibu“ atgabens savo statytą senovinį vikingų periodo laivą „Pardus“. Laivo įgula išbandys plaukiojimą Lūksto ežere, dalyvaus viduramžių kovų demonstracijoje, švęsdami Rasas padės merginoms naktį plukdyti vainikėlius. Patys įgulos nariai šmaikštauja, kad ,,norinčius išbandyti vikingų laivą: vaikus ir jų jaunas mamas plukdys nemokamai, vyrams tai kainuos po kaušą alaus, o iš gražių merginų užteks ir po bučinį“. 

JOTVA – Lietuva, senovės baltų karybos draugovė surengs viduramžių kautynių inscenizacijas, organizuos kovos ratą dėl stipriausiojo kario vardo bei kvies žiūrovus įsijungti į senovinius žaidimus.

PERA SUDINOI – Lenkija, Suvalkų krašto X–XI a. gyvensenos, buities ir karybos tyrinėjimo entuziastai, susibroliavę su Lietuvos bendražygiais, apsijungė į vieną kovų draugovę pavadinimu ,,Jotvos sūnūs“. Lenkijos krašto jotvingiai visame kame padės savo lietuviškiesiems kolegoms.

HEILIGENBERG – Latvija,  gyvosios istorijos klubas, demonstruos įvairius senovinius amatus, viduramžių kovas.

SŪDUVOS TAURAS – Lietuva, senovės baltų atkuriamosios istorijos klubas, rekonstruojantis VII–XIII a. sūduvių gyvenseną ir auginantys žirgus Žemaitukus. Kariai demonstruos Žemaitukų panaudojimą kovose, leis mažiesiems žiūrovams pasidžiaugti šiais unikaliais, į Lietuvos paveldą įtrauktais žirgais.

Festivalyje senovinės programos kolektyvų bus dar daugiau, dalyvaus ir pavieniai kariai bei amatininkai iš Lietuvos, Latvijos ir Lenkijos.

Nebus pamirštas nė vienas, mėgstantys pašėlti, koncertams pasibaigus, galės linksmintis vyksiančiuose naktišokiuose.

Norintys ramaus poilsio, galės įsikurti specialiai įrengtoje stovyklavietėje, kuri bus skirta šeimoms su atžalomis ar tiesiog mėgstantiems ramų poilsį.

Festivalyje bus gausu įvairių pramogų ir atrakcijų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius