Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 11 25

Fortepijono muzikos festivalį užbaigs garsi Turkijos pianistė Gulsin Onay

Užveriant šiųmečio Vilniaus fortepijono muzikos festivalio duris, lapkričio 30 d. 19 val. Filharmonijoje su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru ir maestro Robertu Šerveniku pasirodys bene ryškiausia Turkijos pianistė, prestižinėse pasaulio salėse koncertuojanti Gulsin Onay. Programoje skambės Edvardo Griego Koncertas fortepijonui ir orkestrui a-moll ir Felixo Mendelssohno Simfonija Nr. 3 a-moll, op. 56 („Škotiškoji“).
Gulsin Onay
Gulsin Onay / LNF nuotr.

Pasak Vilniaus fortepijono muzikos festivalio meno vadovės Mūzos Rubackytės, G. Onay prie fortepijono jaučiasi tarsi žuvis vandeny, klausytis jos – didžiulis malonumas. G. Onay fortepijono meno paslapčių sėmėsi iš tokių legendinių pedagogų kaip Nadia Boulanger, Pierre’as Sancanas ar Monique Haas Paryžiaus konservatorijoje. Paryžiaus konservatoriją ji baigė šešiolikos metų ir buvo įvertinta Premier Prix du Piano. Įspūdinga šios pianistės karjera prasidėjo laimėjus prizines vietas tokiuose svarbiuose konkursuose kaip Marguerite Long-Jacques Thibaud Paryžiuje ar Ferruccio Busoni Bolcano mieste.

G.Onay yra surengusi pasirodymų beveik 70-yje pasaulio šalių. Virtuozė bendradarbiavo su dirigentais, iš kurių minėtini V. Ashkenazy, E. Bergelis, M. Boderis, A. Boreyko, J. Faerberis, V. Fedosejevas, E. Gardneris, I. Metzmacheris, E.-P. Salonenas, V. Sinaiskis ir kt. 2007 m. pianistė pelnė Lenkijos apdovanojimą už išskirtines F. Chopino muzikos interpretacijas. Taip pat pasaulyje G. Onay yra plačiai žinoma kaip viena ryškiausių kompozitoriaus A.A. Sayguno kūrinių atlikėjų, šio autoriaus muziką ji įtraukia į savo pasirodymus, garso įrašus. Tarp kitų šiuolaikinių kompozitorių, savo kūrinius paskyrusių G. Onay, – H. Stuppneris, D. Dufour, J.-L. Petit, M. Dürrüoğlu-Demirizas ir M.-A. Hamelinas.

G. Onay diskografijoje – daugiau kaip 20 albumų. 2007 m. įrašyti P. Čaikovskio ir S. Rachmaninovo fortepijoniniai koncertai buvo palankiai įvertinti kritikų už ypač virtuozišką atlikimą, 2008 m. plačiai pasaulyje pasklido dviejų A.A. Sayguno fortepijoninių koncertų įrašas. JAV kompanija VAI išleido pianistės vaizdo įrašą, kur ji groja E. Griego ir C. Saint-Saënso koncertus, 2011 m. pasirodė jos rečitalio Majamio fortepijono festivalyje vaizdo įrašas. Tarp naujausių G. Onay garso įrašų – jos rečitalių, kur skamba J. Haydno, F. Liszto, F. Schuberto muzika, kompaktinės plokštelės („Dorian Sono Luminus“). Nemaža G. Onay pasirodymų gyvai transliuoja Europos, JAV radijas ir televizija.

G. Onay suteiktas Turkijos valstybinio artisto vardas, ji yra Ankaros prezidentinio orkestro solistė, Bilkento universiteto Ankaroje reziduojanti artistė. Garbės daktaro vardus jai yra suteikę Bosforo universitetas Stambule ir Hacetepės universitetas Ankaroje. 2007 m. G. Onay pelnė muzikos fondo „Sevda-Cenap And“ garbės aukso medalį, 2011 m. buvo nominuota G. Donizetti klasikinės muzikos apdovanojimams ir buvo išrinkta „Metų pianiste“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius