Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 07 25

Gitaristai iš Portugalijos dalinsis fado melancholija

Jau ne pirmus metus Kristupo vasaros festivalis klausytojams suteikia progą geriau pažinti tradicinę portugalų muziką. Pristatęs vienus iškiliausių fado dainininkų – Joaną Amendoeirą ir Helderį Moutinhą, šiemet jis dėmesį skirs instrumentinės fado muzikos atlikėjams – gitaristų Marco Oliveiros ir Ricardo Parreiros duetui.
Ricardo Parreira
Ricardo Parreira. / Kristupo vasaros festivalio organizatorių nuotr.
Temos: 1 Melancholija

Šie jauni gitaros virtuozai savo pasirodymais net ir didžiausius skeptikus įtikina, jog amžius meistriškumui – ne kliūtis. Abu atlikėjai yra baigę Nacionalinę konservatoriją, tačiau, pasak jų pačių, universitetuose groti fado neišmoksi – tai širdies muzika, perduodama iš kartos į kartą, iš lūpų į lūpas.

Būtent tokiu būdu mokėsi R.Parreira: atlikėjo tėvas (ir pirmasis mokytojas) bei vyresnysis brolis yra fado instrumentalistai. Tad nuo vaikystės apsuptas portugališkos muzikos, vaikinas greitai atrado savo pašaukimą: nors R.Parreirai – vos dvidešimt penkeri, jo biografiją jau puošia įspūdingi pasirodymai su fado muzikos grandais, o neseniai išleistas jo albumas „Cancionário“ įvardijamas vienu įspūdingiausių fado gitaros istorijoje.

M.Oliveira, studijavęs klasikinę gitarą, šiandien ne tik groja, bet ir yra pristatomas kaip vienas perspektyviausių fado dainininkų. Nors fado dainuojantis vyras – nedažnas reiškinys Portugalijoje, M.Oliveira jau užkariavo klausytojų bei kritikų simpatijas profesionalumu, atidumu fado muzikos emocijų skalei.

Sakoma, jog fado yra portugalų jūrininkų ir Afrikos vergų dainų junginys. Gal todėl jai būdinga švelni melancholija, ilgesys, meilės, išdavystės ir išsiskyrimo temos.

Instrumentinės fado muzikos koncertas vyks Vilniaus Šv. Kotrynos bažnyčioje liepos 28 d. Koncerto pradžia – 19 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius